Çarşı’ya sadece bir mekan olarak bakmamalıyız. Geleneklerimize, örf ve adetlerimize göre alışverişlerin halen sürdürüldüğü, ahilik kültürünün yaşatılmaya çalışıldığı bir merkezdir
Türkülere konu olan Aynalı Çarşımız ile beraber pek çok tescilli tarihi eseri de barındıran bu bölgeye yazık ki gereken değer ve önem verilmiyor
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak burada faaliyet gösteren üyelerimizin ticaretine, dolayısı ile İlimiz ekonomisine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için uğraştık ancak bir kısmını hayata geçiremedik.
Tüm mali ve kanuni sorumlulukları Odamıza ait olmak üzere Çarşı Caddesinin İnönü Caddesi ile birleştiği noktadan Değirmenlik Sokak ile kesiştiği noktaya kadar olan kısmı kapsayan ve tüm ince detayları düşünülmüş “Asma Germe Mebran Örtü Sistemi Projesi” için bu bölgede yer alan üyelerimiz ve diğer esnafımız ile tek tek görüştük, proje ve teknik detaylar konusunda bilgilendirdik, muvafakatname aldık. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin çıktı ama ne yazık ki yereli aşamadık.
Aynı şekilde Kruvaziyer İskele Projesi de sadece Çarşımıza değil tüm Çanakkale’nin turizmine, ekonomisine can katacak bir projeydi ama ne yazık ki gerçekleşmedi.
Son yıllarda pandemi, yüksek enflasyon, kira vb artan maliyetlerle ayakta durmaya çalışan üyelerimizin ticari hayatlarını sürdürmelerine katkı sağlayacak tüm çalışmalarda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak işbirliğine her zaman hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.
ŞEHİR MERKEZİNDEKİ TRAFİK VE OTOPARK SORUNU ÜYELERİMİZİN REKABET GÜCÜNÜ AZALTIYOR
Trafik ve otopark sorunumuz sadece Çarşımızın değil, tüm Çanakkale’nin en önemli sorunları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yeni inşaatlarda daire başına ciddi miktarda otopark ücreti alınmasına rağmen ne yazık ki yapılan bir otopark yok. Sorunları pansuman yaparak gözardı edemeyiz, çözüm üretmek zorundayız. Otopark yapmak yerine park yasakları ile bu sorun çözülmeye çalışıldığında bazı üyelerimiz de mağdur edildiklerini düşünüyor haklı olarak .
Şehrin merkezinde yıkılan kamu binalarının yerine yeni bina yapılmaması , halkın kullanımına açılması noktasındaki ısrarımızı her platformda söyleyeceğiz.
Şehir merkezindeki tarihi yerler ve tabelaların eksikliği de ayrı bir konu. Dışarıdan gelen insanlar Aynalı Çarşı’yı sora sora buluyor. Tarihi ve tescilli binalar ile çevresi aydınlatılmalı, buradaki çöp kovalarından tutun sigaralıklara kadar her şey tarihi dokuya uygun olmalıdır. Eski binaların bakımı ve güzel görüntü oluşturacak boya vb çalışmaların yapılması da buraya ayrı bir kimlik kazandıracaktır.
AVM’lere karşı değiliz, günümüz dünyasında alışverişten öte sosyalleşme mekanı olarak gerekli olduğunu da söyleyebilirim. Buradaki işletmeler de bizim birbirinden kıymetli üyelerimiz. Rekabet her sektörde muhakkak olacak. Ancak yarışın şartları eşit olmalı. Yerel idareler bu eşitliği bozmamalı. Uygun imar planları yapılarak yerleşimleri diğer yerel işletmelerle haksız rekabet ortamı yaratmayacak şekilde yapılmalı.
Ekonomide sınırların kalktığı, dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde özellikle perakende satış yapan işletmeler olarak bizlerin üzerine düşen yükümlülükler de elbette var. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda da üyelerinin her zaman yanında olarak; eğitim, fuar, iş ziyaretleri gibi kendilerini geliştirmeye yönelik taleplerini karşılamaya devam edecektir.
Ahilik Kültürünü koruyarak yaşatan, Çarşı geleneğini sürdürmeye çalışan fedakar ve çalışkan tüm üyelerimizin, esnafımızın Yeni Yılını kutluyor, bol bereketli kazançlar diliyorum.
Haber Merkezi