Gündem

TCG Dumlupınar ve TCG Atılay Şehitleri törenle anıldı (videolu)

Denizaltılar tarihte ilk kez Çanakkale Boğazı'nda halkın önünden geçti.

Çanakkale Boğazı, denizaltı tarihimizin en acı hatıralarından ikisini barındırıyor. 72 yıl önce Nara Burnu açıklarında 'Naboland' şilebi ile çarpışarak batan 'TCG Dumlupınar' denizaltısında şehit olan 81 denizci ve 4 Temmuz 1942'de Morto Koyu'nda mayına çarparak batan 'TCG Atılay' denizaltısındaki 39 denizci, bu yıl da düzenlenen etkinliklerle anıldı. Bu yılki törenin en dikkat çeken anı ise tarihte ilk kez gerçekleştirilen ve halka açık olarak izlenebilen denizaltı geçişi oldu

 

Tören, tarihi bir ana tanıklık etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz ve birçok üst düzey askeri yetkilinin katıldığı törende, ilk kadın amiral Tuğamiral Gökçen Fırat ve ilk kadın muharip subaylardan Deniz Albay Serhan Aras da yer aldı.

Bu yılki törenin en dikkat çeken anlarından biri, tarihte ilk kez gerçekleştirilen ve halka açık olarak izlenebilen denizaltı geçişi oldu. 'TCG Pirireis', 'TCG Hızırreis', 'TCG 1. İnönü', 'TCG Burak Reis', 'TCG Çanakkale', 'TCG Gür', 'TCG Anafartalar', 'TCG Sakarya', 'TCG Preveze', 'TCG Dolunay', 'TCG Doğanay' ve 'TCG Yıldıray' denizaltıları, şehitlerimizin anısına Boğaz’dan geçiş yaptı.

Çanakkale halkı, Kordonboyu ve Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı önünde bu tarihi geçişi büyük bir ilgiyle takip etti. Binlerce vatandaş denizaltıların saygı duruşu niteliğindeki siren sesleriyle duygusal anlar yaşadı.

 

Çanakkale Boğazı'nda 72 yıl önce Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı 'Naboland' şilebi ile çarpışması sonucu batan 'TCG Dumlupınar' denizaltısında şehit olan 81 denizci ile 4 Temmuz 1942'de Morto Koyu'nda mayına çarparak batan 'TCG Atılay' denizaltısındaki 39 denizci, çeşitli etkinliklerle anıldı. Çanakkale Boğazı ve Garnizon Komutanlığı'nın düzenlediği törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, ilk kadın amiral Tuğamiral Gökçen Fırat, ilk kadın muharip subaylardan Deniz Albay Serhan Aras, en kıdemli denizaltıcı Astsubay Deniz Kıdemli Başçavuş Şaban Özel ve ilk kadın astsubaylardan İdari Astsubay Çavuş Merve Şekeroğlu katıldı.

 

 

Anma etkinlikleri kapsamında, şehitleri onurlandırmak amacıyla, tarihte ilk defa bir boğazdan 12 denizaltı ile resmi geçiş yapıldı. 'TCG Pirireis', 'TCG Hızırreis', 'TCG 1. İnönü', 'TCG Burak Reis', 'TCG Çanakkale', 'TCG Gür', 'TCG Anafartalar', 'TCG Sakarya', 'TCG Preveze', 'TCG Dolunay', 'TCG Doğanay' ve 'TCG Yıldıray' denizaltıları, şehitler anısına Çanakkale Boğazı'ndan geçiş gerçekleştirdi.

 

Bu tarihi an, Çanakkale halkı tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. Özellikle Kordonboyu ve Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı bahçesinden vatandaşlar, denizaltıların sessiz ve gururlu geçişini izledi. Denizaltılar, şehitleri selamlamak için belirlenen noktada siren çalarak saygı duruşunda bulundu.

Nara Burnu’nda tören

Denizaltı geçişinin ardından, şehitleri anmak için Nara Barbaros Şehitliği'nde ikinci bir tören gerçekleştirildi. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Amfibi Kolordu Komutanı Tümamiral Serhat Sözbir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve çok sayıda protokol üyesi törene katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Deniz Üsteğmen Selman Çetin, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ardından şehitler için dua okundu ve şehitlik defteri imzalandı. Protokol üyeleri, gaziler ve şehit yakınları, denizcilere saygını göstermek amacıyla şehitlik anıtına karanfil bıraktı.

 

Dumlupınar ve Atılay şehitleri

Tarihe kara gün olarak geçen 'Dumlupınar' kazası, 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece yaşanmış ve 81 denizcimizin şehadetiyle sonuçlanmıştı. 'TCG I. İnönü' denizaltısıyla NATO tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis nedeniyle İsveç bandıralı 'Naboland' adlı ticari gemiyle çarpışan 'TCG Dumlupınar', sulara gömülerek tarihimizin en büyük denizaltı facialarından biri olarak kayıtlara geçti. 17 Temmuz 1942’de ise 'TCG Atılay' denizaltısı ise Morto Koyu’nda test faaliyetleri sırasında mayına çarparak 39 denizcimizle birlikte sulara gömüldü. Dumlupınar ve Atılay denizaltısı şehitleri için her yıl Çanakkale Boğazı’nda anma töreni düzenleniyor.

 

Atakan Alkış