Sağlık

Aşırı Tuz Tüketiminin Sağlığa Etkileri Anlatıldı

Fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Çanakkale Devlet Hastanesi'nde 'Tuza Dikkat Haftası' etkinlikleri yapıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Çanakkale Devlet Hastanesi'nde "Tuza Dikkat Haftası" etkinlikleri yapıldı.

Her yıl belirlenen tarihte gerçekleştirilen "Dünya Tuza Dikkat Haftası"nın bu yıl 20-26 Mart 2017 tarihleri arasında yapıldı. Etkinlik kapsamında Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Çanakkale Devlet Hastanesi Eğitim ve Ar-Ge Birimi tarafından Devlet Hastanesi Ana bina poliklinik katında ve Bahattin ve Huriye Demircioğlu Ek bina Poliklinik katında stant açılarak hasta ve hasta yakınları bilgilendirildi.

"YETERLİ TUZ TÜKETİMİ İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
•Sofrada tuz kullanmayın, yemeklere çok az tuz ekleyin
•Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
•Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
•Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin
•Peynir, zeytin gibi tuz içeriği yüksek gıdaları bir gece suda bekleterek (ıslatarak) tuz içeriğinin azaltılmasını sağlayın
•Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
•Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
•Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın
•Yemeklerle birlikte yoğurt tüketilmesi tuz tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur
•Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin
•Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin

SAĞLIĞIMIZ İÇİN HANGİ TÜR TUZU TÜKETMEMİZ GEREKİR?
Sağlığınız için az ama iyotlu tuz tüketin İyotlu tuz; zeka geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır İyot Kaybını Önlemek İçin Tuzu;
* Yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin
* Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayın sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin

SAĞLIKLI OLMAK İ ÇİN GÜNDE NE KADAR TUZ ALMALIYIZ?
• Sağlıklı yetişkin bir birey için günde 5 gram tuz yeterlidir
• 5 gram tuzun çoğunluğu doğal olarak yemeklerden sağlanmaktadır

A ŞIRI TUZ TÜKETTİĞİ MİZDE SAĞLIĞIMIZ NASIL ETKİLENİR?
Yüksek Tansiyon, Kalp Hastalığı, inme, Böbrek Hastalığı, Kemik Erimesi(Osteoporoz), Bazı kanser türleri, görülme riski artar" bilgilendirmeleri yapıldı.