Yayımlanan bildiride Halk Sağlığı Müdürlüğü kanserde risk farktörlerine değinerek, "Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanserde risk faktörleri;
1-Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır.
2- Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigara dumanına maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir.
3- Genetik Risk Faktörleri: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir.
4- Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara kullanmak, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Bir toplumda kanserden ölümlerin azaltılabilmesi için; kanser oluşumuna yol açan engellenebilir risk faktörlerinden uzak durulması ve kanserin erken evrede teşhis edilmesi gereklidir. Kanser taraması yapılabilen ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri, hem erkek hem de kadınlarda ise bağırsak kanseri gelmektedir. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yaptırılacak kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) meme, rahimağzı ve bağırsak kanserleri erken dönemde teşhis edilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Ulusal Kanser Tarama Programı
Kanser taraması hakkında bilgilere yer verilirerek, "İl Merkezi ve Çan İlçesinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), tüm Aile Sağlığı ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Kasım 2016 tarihinden itibaren İlimizde hizmet vermeye başlayan Mobil Kanser Tarama Aracımızda da 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G. K) testi ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır" şeklinde vurgulandı.
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 1-7 Nisan Kanser Haftası ve tüm yıl boyunca okullarda, halkın yoğun olduğu yerlerde, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda kanserden korunma ve erken teşhise yönelik eğitim çalışmalarımız devam edeceğini belirtti. Müdürlük, " Halkımızı kanser taramalarını yaptırmak için KETEM'lere , Aile Sağlığı Merkezlerine ve Mobil Kanser Tarama Aracımıza bekliyoruz. Unutmayın Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır" ibaresinde bulundu.