İlçe - Belde

“Neden Biga’da da aynı dönüşüm yaşanmasın?”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Siyasal İlişkiler Topluluğu’nun ‘Yerel Yönetimler Konferansı’nın konukları Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan ile Biga Belediye Başkanı İsmail Işık oldu.

Ağaköy Didem Yaman Amfisi’nde gerçekleşen konferansta konuşan Biga Belediye Başkanı Işık; öğrencilik yıllarından belediye başkanlığına geçiş sürecini, öğrencilerin Biga’ya uyum süreci için yaptıkları çalışmaları ve Biga’nın bölgedeki önemi ve geleceği konularında düşüncelerini paylaştı. Başkan Işık, belediye başkanlığı sürecini başlatan o soruyu da öğrencilerle paylaştı.
 
Üniversite öğrenciliği sırasında belediye başkanı olmak gibi bir hayalinin olmadığından bahseden Başkan Işık; üniversite yıllarında Eskişehir’in dönüşümüne tanık olmasının Biga Belediye Başkanlığı’na uzanan serüvende yol haritasını çizmede kendisine büyük katkıları olduğunu ifade etti.
 
Başkan Işık özetle şunları söyledi:
 
“Eskişehir’de yaşadığım 4 yıl boyunca hem öğrenciliğimi hem de sosyal hayatımı keyifle yaşadım. Eskişehir’deki dönüşüme ve değişime tanık olmak o dönemin öğrencileri olarak bizlere ciddi bir vizyon çizdi. Belediye Başkanlığı gibi bir hayalim hiç olmamıştı. Akademisyen olmak istiyordum. Zaten bu nedenle Biga Meslek Yüksek Okulu’nun kurulduğu ilk tarihlerde davet üzerine bir süre derslere girdim. Belediye Başkanlığı aklımda olmasa da kendime hep şu soruyu sordum: “Neden Biga’da da aynı dönüşüm yaşanmasın?” Belki de bu nedenle siyasete olan ilgim, zamanla sorumluluk alma konusunda beni bu yola doğru itti.”
 
“Benim şansım, ikinci adaylığımda seçilmem oldu”
“Amerikan başkanının bile uyum süreci varken, bizim ülkemizde belediye başkanları, başbakanlar gibi tüm seçilmiş yöneticiler direkt sorumluluk alanlarına yönlendiriliyorlar. Oysa bir uyum süreci sadece öğrenciler için değil, diğer önemli seçilmiş koltuklar için de olmalı. Öğrencilerin Biga’ya uyum sürecine gelince… Üniversite öğrencilerinin Biga’ya ilk geldiklerinde huzrsuz olduklarını, kendilerine ‘Benim burada ne işim var’ sorusunu sorduklarına sık sık tanık olurduk geçmişte. Benim belediye başkanlığımın en önemli kısmı ikinci adaylığımda seçilmiş olmam oldu. İlk adaylığımda seçimin ardından ciddi bir değerlendirme süreci yaşadık ve ikinci seçim dönemine kadar her sorunu not ettik ve çalışmalarımız için bir ajanda oluşturduk. Öğrencilerin sorunları ile yerel halkımızın sorunları aynıydı aslında. Yaşanacak bir şehir olmalıydı Biga ve insanlarımız mutlu olmalıydılar. Öğrencilerimizin o eski isteksizliklerinin azaldığına tanık oluyorum. Biga’da iş kuran, profesyonel kurumlarda çalışan çok sayıda öğrenci arkadaşımız var. Demek ki, artık Biga yaşanacak şehir olma yolunda epey yol katetmiş.”
 
“Bu uyum için neler yaptık?”
“Bizler Atatürk Kültür Merkezi ile ilçemizin kültür ve sanat yaşamını hareketlendirmeyi hedefledik ve büyük oranda başardık. Eylül ayından bu yana 100 bine yakın hemşehrimiz Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliklere katıldılar. İlçemizin kurumları için ciddi bir adres oldu merkezimiz. Atölye çalışmalarımızdan haftalık 1200 hemşehrimiz yararlanıyor. Dijital kütüphanemiz hizmete girdi. Dijital kütüphanede birçok farklı alanda 15.000’e yakın e-kitap var ve 30 farklı yabancı dili öğrenme şansınız var. Tüm bunlar ücretsiz. Şehir Parkı’mız Biga’ya nefes aldırdı. Haftanın her günü ilgi görüyor. Yollarımızı yeniliyoruz, şehrimizin ekonomisine destek olacak Alışveriş Günleri, kültür ve sana etkinlikleri, konserler ve bir çok etkinlik düzenliyoruz. Biga’mızı araçların ve yayaların şehri, kültür ve sanat şehri yapma hedefiyle çıktığımız yolda büyük başarılar elde ettik. Sorunlarımız elbette var ama bizler sorunları en aza indirmek için çalışıyoruz. Sorunlardan kaçmıyoruz. İnsan odaklı çalışıyoruz. Halk Masa sistemimizi kurduk. Bu şekilde teknolojinin her alanını kullanarak belediyemize ulaşılabiliyor. Her sorun kayıt altına alınıyor. Şimdi ise yaşanacak şehir ve mutlu insanların şehri yapabilmek için çalışıyoruz. İnsanların mutlu olması için, onları evlerinden çıkarmamız gerekiyor. Kocabaş Çayı çevresini düzenleyerek bu hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız. Daha sonra ise suyu tutup gondolların yüzdüğü bir Kocabaş Çayı çalışması ortaya koyacağız. İnsanlarımıza zaman geçirebilecekleri etkinlikler yapmalı, sosyalleşebilecekleri alanlar üretmeliyiz. Bunun için çalışıyoruz.”
 
“Biga, Çanakkale’nin lokomotifi olmaya devam edecektir”
“Biga, Çanakkale’nin lokomotifi konumunda. Biga’nın büyümesine, gelişip bölgemizin parlayan yıldızı olmasına kimse engel olamaz. Bu bölgenin konumu itibariyle Biga her zaman ilgi görmektedir. Büyük İskender’in Pers savaşına tanık olmuş, Osmanlı Devleti’ne sancak beyliği yapmış ve Kurtuluş Savaşı’nda önemli kahramanlar çıkarmış bir ilçedir Biga. Hem doğal güzellikleri, hem coğrafi konumu hem de ekonomik altyapısı dikkate alındığında; bir çok yatırımcı tarafından da dikkatlice takip ediliyor ilçemiz. Bizler ilçemizin kontrollü ve güzel büyümesi için, gelecek nesillerimize temiz bir Biga bırakmak için çalışıyoruz. Büyük sanayi devlerinin yatırımları, köklü bir esnaf kültürü, üniversite öğrencilerinin katkısı, köylerdeki yatırım için uygun alanların değerlendirilmesi ile Biga, Çanakkale ekonomisini sırtlamayı sürdürecektir.”