Gündem

İşletmelere destek arttı (VİDEO)

Çanakkale Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinasyon vekili Cem Akşit Çanakkale’de hibe desteği almak isteyenlerin sayısının 63 olduğunu bunlardan 8 tanesi ile sözleşme imzaladıklarını belirterek, IPARD II programı ile de işletmelere verilen destekte artış olduğunu kaydetti

Çanakkale TKDK basın mensupları ile bir araya gelerek kurumun işleyişi, bundan sona yapılacak projeler gibi konularda bilgilendirme yaptı. Kurum adına konuşan TKDK İl Koordinasyon Vekili Cem Akşit yapılan projelerin başarıya ulaşmasının kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. IPARD I programın çerçevesinde yapılan projeleri slayt eşliğinde gösteren Akşit 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II programı hakkında açıklamalarda bulundu. Aşit IPARD II programı ile desteklenen sektörlere yenilerinin eklendiğini söyledi. Bu sektörlerin; Yumurta Üretim Tarımsal İşletmeleri, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları olduğunu vurgulayan Akşit, “Makine parkları kısmında mantık köylerimizde çiftçilerin ihtiyacı olan büyük ekipmanların, özellikle mahalli anlamda her yatırımcımızın alamayacağı ve her yatırımcımızın her yıl içerisinde kısa sürede kullanma ihtiyacı olan makine ekipmanlarını makine parkı çatısı altında toplanıp kiralama usulüyle hizmet vermesi amaçlanmakta. Bunun için de kooperatifler ciddi anlamda yönlendiriyoruz. İkinci konu yenilenebilir enerji yatırımları. Tüm yatırım alanlarında işletmeler kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yenilebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz. Enerji yatırımları ise bunlardan bağımsız sadece elektrik satmaya yönelik olan yatırım. Enerji yatırımları herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın tek amacı enerji üretip satışını yapmaktır”

ÇANAKKALE’DE HİBE DESTEĞİ ALAN SAYISI 63
Yardım oranlarında da artışların olduğunu kaydeden Akşit, hayvan işletmeleri yüzde 60-70 oranında yükseldi. İşletme tesislerinde yüzde 50 standart. IPARD I’de de böyleydi. IPARD II’de de değişmedi.  IPARD I’de yüzde 50 olan hibe destek oranı, IPARD II’ de yüzde 65’e çıktı. Yüzde 65 inanın çok iyi rakamlar. Maliyeti çok düşüren rakamlar. 7 yıllık dönem var. 7 yıllık dönemde 3,44 milyarlık kamu katkısı oldu. Çanakkale’de hibe desteği için 63 başvuru olduğunu kaydeden Akşit, 63 başvuruda toplam hepsi sözleşme kapsamına alınsaydı 75 milyonluk bir yatırım söz konusu olacaktı. IPARD I’de destek verdiğimiz rakam 36. 8 milyon TL. IPARD II’nin birinci çağrısında bizden 44 milyonluk talep var” dedi. İller bazında Çanakkale’de yapılan başvuru sayısını, bütün illerin rakamsal verileri üzerinden kıyaslamak çok doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Akşit, “Çanakkale için 63 iyi bir sayı. Çünkü 228 tane sözleşmemiz var. Çanakkale’yi bir Ankara veya Samsun’la kıyaslamak doğru olmayacaktır. Çanakkale’nin kendi içerisinde kullanma potansiyeline bakmamız gerekiyor. Sonuçta 42 tane il var. Sıralama yaptığımızda birileri sonda olacak. Orada bakmak çok doğru okuma anlamına gelmiyor. 63 başvurudan 8 tanesi ile sözleşme yaptık”

Simge Özden