Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun (DASK) verilerine göre; Çanakkale'de sigortalı konut oranı yüzde 60. Depremlerden önceki oran ise yüzde 57 olduğu belirtildi.
Çanakkale’de art arda depremlerin yaşanmaya başladığı tarih olan 6 Şubat’tan itibaren Çanakkale’deki sigortalı konut sayısında yüzde 4'lük bir artış meydana gelerek, yüzde 57 iken yüzde 60 oldu. Ancak Sigortacı İlker Altın bu oranın insanların deprem olma stresi ile sigorta yapmaları sonucu arttığını, artçılar azaldıkça yine kimsenin konut sigortası yaptırmayacağını öngörüde bulundu.
DASK'tan aldığımız bilgiye göre; Çanakkale’de depremin meydana geldiği ilk tarih olan 6 Şubat Pazartesi gününden itibaren sigortalı konut sayısında artışın yaşandığı öğrenildi. Buna göre sigortalı konut oranı yüzde 57 iken yüzde 60’a yükseldi. Çanakkale merkezde 6 Şubat tarihinde 34 bin 534 sigortalı konut sayısı var iken, bu sayı 29 Mayıs tarihi itibariyle 35 bin 985’e yükseldi. İlçeler arasında ise sigortalı konut sayısındaki en yüksek artış, sık sık depremin yaşandığı Ayvacık ilçesinde gerçekleşti. Buna göre 6 Şubat tarihinde 4 bin 529 sigortalı konut bulurken, bu sayı 29 Mayıs tarihinde 4 bin 961’a yükseldi. Sigortalı konut sayısında azalışın olduğu ilçe ise Bozcaada oldu. Bozcaada’da 6 Şubat tarihinde sigortalı konut sayısı 641 iken, 29 Mayıs'ta bu sayı 635’e düştü.
MECBUR KALINCA YAPTIRIYORLAR
Altınlar Sigorta Şirket Müdürü İlker Altın, görünüşte bir artışın olduğunu insanların deprem olma ihtimali stresi ile sigortaya yönlendiğini belirtti. Artçılar azaldıkça yine kimsenin bu sigortayı yaptırmayacağını belirten Altın, “Sigortayı genellikle mecbur kalınca, elektrik veya suyu bağlatınca yaptırıyorlar. Evin değerine baktığınız zaman; örneğin 100 metrekarelik bir ev 168 lira bir şey tutuyor. 100 bin liralık bir eve 168 lira veremiyorlar. Bir de onu 4 takside bölüyoruz. Keşke herkes yaptırsa. Maliyetli bir şey değil” dedi.
İNSANLAR GEREKSİZ GÖRÜYOR
İnsanların konut sigortası yaptırmayı gereksiz bir şey olarak gördüğünü açıklayan Altın, “Ülke olarak birinci derecede deprem bölgesindeyiz. Çanakkale olarak da sürekli sallanıyoruz. Deprem olursa evinizin metrekaresi üzerinden hesaplanıyor. Sabit bir rakam var zaten. Hangi şirket yaparsa yapsın, fiyat aynı, içerik aynı, devletin poliçesi aynı. Betonarme için konuşuyorum. Yapılması lazım. Bu oranlar çok düşük. Burada sigortalanabilir ev sayısına da bakmak lazım. Ayvacık’ta sigortalı konut sayısı 4961 görünüyor. Belediyenin hizmet götürdüğü yerlerde sigorta yapılmıyor. Genel olarak baktığınız zaman çok düşük oranlar. Hatta insanlar elektrik su için geliyorlar. Seneye o sigortayı yine yapmıyorlar. En önemli şey DASK poliçesi” diyerek sözlerini tamamladı.
Simge Özden