Gündem

Öğretmenler Askerlerin Ağzından Annelerine Mektup Yazdı

Mehmet Gedik Ortaokulu öğretmenleri, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan projeye dahil olarak, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşındaki askerlerin ağzından annelerine mektup yazdı.

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 6 ilde yürütülen proje kapsamında, öğretmenler Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı'nda cephede savaşan askerlerin ağzından annelerine mektup yazdı. İzmir, Eskişehir, Kahramanmaraş, Samsun, Iğdır, Adana ve Amasya illerinden öğretmenler tarafından yazılan mektuplar basılarak kitaplaştırıldı. 6 ilden katılımın olduğu projeye Eskişehir’den de Mehmet Gedik Ortaokulu dahil oldu. Projede Sosyal Bilgiler Öğretmeni Can Murat, Türkçe Öğretmeni Selma Fidan Güler ve Türkçe Öğretmeni Candan Can yer aldı. Mektupların tarihsel ayrıntıları ve dönemin şartları ile ilgili projeye destek sağlayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Can Murat, proje hakkında bilgi verdi. Murat, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği bir projeye biz de Eskişehir olarak dahil olduk. Projenin adı, ‘Mektuplarla Kurtuluş Savaşı’ idi. Türkiye çapında 6 il ve her ilden de bir okul bu projeye dahil oldu. Eskişehir’den de bizim okulumuz projeye dahil oldu. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Cephelerinde savaşan askerlerin annelerine yazdıkları mektupları onların ağzından öğretmenler olarak bizler yazdık. Ben daha çok tarihsel altyapıları ile ilgilendim ve çalışmalarımızın tarihi gerçeklere uygun olmasına katkıda bulundum. İzmir’deki koordinatör okula yazdıklarımızı gönderdik ve bunlar İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü kitaplaştırılarak basıldı dedi.
 
Çanakkale savaşı ve kurtuluş savaşı'nda savaşan askerlerle empati kurduk
Batı Cephesinden mektupların yazımını gerçekleştiren Türkçe Öğretmeni Selma Fidan Güler, Kurtuluş Savaşı'nda mücadele eden askerlerle gerçeklik duygusunu okuyucuya yansıtabilmek için empati kurduklarını söyledi. Mektupların kendisine yaşattığı duyguları anlatan Güler, Bizim için çok güzel ve bizi heyecanlandıran bir proje oldu. Can Hocam tarihi bilgilendirmeyi yaptı ve bizi o döneme götürdü. Benim için keyifli ve güzel bir tecrübe oldu. Batı cephesinde savaşan askerlerin ağzından annelerine mektuplar yazdım. Bu mektupları yazan askerler, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen çocuklardı. Benim adına mektup yazdığım asker, Balkanlardan göçmüş bir ailenin çocuğuydu. Bizim için onların konuşma dili çok önemliydi. Derin bir araştırma sonucu mektupları Rumeli şivesi ile yazdım diye konuştu.
Türkçe Öğretmeni Candan Can ise kitabın kapak tasarımı, isminin konması ve organizasyon işleri ile ilgilendiğini belirterek, böyle bir projede yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.