Gündem

Davranışların Güzelleştiği Şükür Ayı Ramazan

İl Müftü Yardımcısı Dr.Hamza Yıldırım, Ramazan ayı sebebiyle mesaj yayımladı.

İl Müftü Yardımcısı Dr.Hamza Yıldırım yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Kur’an, Oruç ve Rahmet ayı olan Ramazan ayı, aynı zamanda kullar için ibadet ve şükretme ayıdır. Mesuliyet olarak şükür daimidir.  Allah’ın kulları, onun nimetlerine karşı ölüm kendilerine gelene kadar ibadet ve kulluk etmekle görevlidir. Ramazanla birlikte Cenabı Hakkın ibadetlere bol bol mükâfat vermesi açısından kulların şükür ve salih amelde yarış ayıdır Ramazan.
Hz. Peygamber Ramazan hutbesinde :”Kim bu ayda bir iyilik yaparsa, diğer aylarda bir farz sevabı, bu ay da bir farz işleyen de, diğer aylarda yetmiş farz işlemiş sevabı kazanır.” ( et-Terğib, 2/98 ) buyurmuşlardır.
Allah-u Taala verdiği nimetlerinin sayılamayacak kadar çok olduğunu “Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız” (İbrahim suresi,34  )ayetinde  bildirmesinden anlıyoruz ki, onun nimetlerine ne kadar çok şükretsek, gerekli şükrü yapmış olamayız.  Kuran’da,  bizlerden Ahret için gayrette bulunmanın yanı sıra dünyadan da nasibimizi unutmamamız gerektiği,  güzel davranışlarda bulunmamız ve toplumda fesat çıkarmamamız istemektedir. Allah-u Teala, kendisinin ihsanını hatırlatarak, “….ve Allah’ın sana iyilikte bulunduğu gibi sen de insanlara iyilikte bulun…” (Kasas  suresi,28/77 ) ayetiyle  nasihat etmektedir.
Düşünüyoruz, Allah bize iyilikte bulundu, rahmeti eseri bizleri bizlere hayat verdi. Biz de, bize iyilikte bulunarak bizlere hayat hakkı veren Allah’ın kullarının hayat haklarına saygılı olup, onun canlı yaratıklarını incitmemeliyiz. Mevlana’nın dediği gibi, yaratılanı sevmeliyiz, yaratandan ötürü. Allah bize iyi davranarak yiyecek, içecek ve giyecek verdi, biz de Allah’ın kullarına karşı iyilikte bulunarak,  bu nimetleri paylaşmamız gerekir. Allah bizi sevdi de sevme duygusunu tabiatımıza koydu, bununla insanları sevmeli ve sevgiyi paylaşmalıyız. Ramazan bütün güzelliklerin paylaşıldığı iyilikte yarışma mevsimidir. Bunun için Hz. Peygamber fıtratına/ tabiatına konmuş güzelliklerin eylemlerine, davranışlarına ve ahlakına yansımasını Allah’ tan istemektedir. O duasında “ Allah’ım! Yaratılışımı güzel yaptığın gibi, ahlakımı da güzelleştir” diye dua etmektedir. (Ahmet b. Hanbel, El- Müsned, 1/403.)
Sevgili Peygamberimizin davranışlarında devamlılık esastı. Mesruk r.a. Hz. Ayşe annemize: “Rasulullah’a göre hangi amel daha faziletlidir” diye sorduğunda Hz. Ayşe annemiz: “Devamlı olanı” diye cevap verdi. (Buharî, Rikak,18) Hz. Peygamberin en çok hoşuna giden salih amellerde istikrar üzere oluşuydu. Yani Hz. Peygamber davranışlarında prensip sahibiydi.
Ramazan ayı geldiğinde Hz. Peygamber Efendimizin cömertliği daha da artar, bahar mevsiminde hububata danenin oluşması için tozlaşmayı sağlayan “mürsile” rüzgârı gibi cömert olurdu. Hele Cebrail a.s ile buluştuğu geceleri o cömertliğin zirvesine ulaşırdı.( Buhari, Bedu’l-vahiy, 5, Fedailu’l-Kur’an,7) Bizim de başta aile iyalimize, fakirlere, yoksullara karşı cömertlik duygularımızın coşacağı ay bu aydır. Bu ayda verilen zekât, sadaka gibi ibadetlerim sevabı diğer aylara nazaran yetmiş kat daha fazla olacaktır. 
Ramazan ayının son on günlerinden biriydi. Hz. Peygamber vaktin itikâfta ibadetle geçirmektedir. Peygamber efendimizin komşularından bir kadın Hz. Peygamberin ehl-i beytine pişirmiş olduğu yemekten bir kap göndermiştir. Hz. Aişe r.a. da onu iftar etmesi için Hz. Peygambere sunmuştur. Evinde birkaç gündür ocağın yanmadığını bilen aile reisi Hz. Peygamber, Hz. Aişe’nin yüzüne gülümseyerek bakarak, “Ey Ayşe benim yanımda dünden artan su ve yeterince ekmek vardır. Bu yemeği götür de hanımlar olarak yiyin” demiştir. Ramazan ayı başkasını kendi nefsine tercih etme ayıdır. Komşusu açken kendisi tok olunmayacak aydır. Salih amellerinizin bereketlenmesini ve Allah’ın amellerinize kat kat mükâfat vermesini niyaz ederim. Allah’a emanet olun. "