Yaşamın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenme yaz döneminde de oldukça önem taşımaktadır. Yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde büyük önem taşımaktadır. Sıcak havalarda vücudun terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.
Yaz aylarında serinlemek için içilen çok soğuk ve buzlu içecekler, önemli bir sağlık sorunu olan mide kramplarına yol açabileceği için uzak durulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, yaz aylarında daha sağılıklı beslenmek için şu önerilerde bulundu:
"Yaz sıcaklarında halsizlik ve yorgunluğu gidermek için protein açısından zengin beslenmek de en az sıvı alımı kadar önemlidir. Et ve tavuk yerine süt ve süt ürünleri; ayran, yoğurt bol bol tüketilebilir. Kahvaltıda ve ara öğünlerde tüketebileceğiniz meyveli yoğurtlar, ana öğünlerde de hamur işi tatlıların yerini alabilir. Süt ürünlerine karşı tahammülsüzlük durumunda soda ya da maden suyu ile hazırlanacak ayran, sindirimi kolaylaştıracağı, şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltacağı için iyi bir alternatif oluşturabilir. tatlı tercihinde doğal dondurmalar, kan şekerini ani yükseltmedikleri, iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı oldukları için özellikle çocukların tüketmelerinde yarar vardır.
 
"YAZ AYLARINDA VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRMAK İÇİN BOL BOL SEBZE VE MEYVE TÜKETİN”
 
Vücut direncimizi arttırmak için mevsiminde taze meyve sebze tüketmeyi de ihmal etmemeliyiz. Günde 2-3 porsiyon sebze ve 4-5 porsiyon meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve minerelleri karşılamaya yetecektir. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit potasyum ve özellikle c vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih edilmelidir. Bununla birlikte meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek de gerekmektedir Tatlı tüketiminde hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır.
 
"YAZ AYLARINDA YAĞLI BESİNLERDEN KAÇINILMALI"
 
Yaz aylarında yağdan zengin besinlerin sindirimini daha zordur.Yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar, metabolizmanızın daha yavaş çalışmasına neden olacak, kendinizi daha halsiz, yorgun hissettirecek ve sizi daha çok susatacaktır. Üstelik bu durumda daha az hareket edeceğiniz için fazla kalorileri harcama şansı da bulamayacaksınız. İşte bu nedenlerle yaz
 
aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, yemekleri pişirirken ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır
 
“GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN HİJYENE DİKKAT EDİN”
 
Özellikle yaz aylarında artan hastalıkların başında besin zehirlenmesi gelir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açıyor. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçının. Çabuk bozulma potansiyeli yüksek olan et, yumurta, süt ve balık gibi gıdaları açıkta bekletmemeye dikkat edin. Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el hijyeni ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar hekime başvurmalıdır"
 


Kaynak: İHA