SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 59,2 değerine yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta sanayi endeksinin 6,3 puan artarak 62,4 puana yükselmesi etkili olurken, hizmet endeksi de 2,7 puan artışla 58,5 puana yükseldi. Böylece SAMEKS, 59,2 puanlık değeriyle Temmuz ayında ekonomik aktivitedeki ivmelenmeye işaret etti. 
 
MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, bu aya ilişkin verilerin ‘SAMEKS’in tarihi zirvesi’ olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi. 2017 yılı Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 59,2 değerine yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta sanayi endeksinin 6,3 puan artarak 62,4 puana yükselmesi etkili olurken, hizmet endeksi de 2,7 puan artışla 58,5 puana yükseldi. Böylece SAMEKS, 59,2 puanlık değeriyle Temmuz ayında ekonomik aktivitedeki ivmelenmeye işaret etti.
 
Yıldız: İşsizlik oranındaki olumlu görünüm sürecek
 
MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, yılın ikinci çeyreğini 55,3 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS Bileşik Endeksi’nin, yılın üçüncü çeyreğinin ilk dönemi olan Temmuz ayına 59,2 puanla girdiğini ve bu döneme ilişkin büyüme oranı için oldukça olumlu bir işaret verdiğini belirterek: “Bu seviye SAMEKS’in tarihi zirvesi olarak kayıtlara geçerken, endekste gerçekleşen artışta sanayi sektöründe gözlenen hızlanma belirleyici bir rol oynadı.
Hem sanayi hem de hizmet sektörüne ait İstihdam alt endeksinin 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi, Nisan 2017 dönemi itibariyle %10,5’e gerileyen işsizlik oranındaki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etti. Temmuz ayında her iki sektörde de girdi alımlarının artması, reel sektöre yönelik olumlu görünümün devam eden aylarda da süreceğinin sinyalini verdi.
Buna karşın TCMB tarafından açıklanan verilere göre yurt içinde imalat sanayiinde kapasite kullanım oranının Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %78,4 düzeyine inmesi, SAMEKS Sanayi Endeksi’nin Ağustos ayında bir miktar ivme kaybetse de referans puanın üzerinde seyredeceğine işaret ediyor” şeklinde konuştu.
Sanayi Endeksi 6,3 puan arttı
SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre 6,3 puan artarak 62,4 seviyesine yükseldi. Bu seviye, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi’nin tarihi zirvesi olarak kayıtlara geçti.
Hizmet Endeksinde olumlu görünüm sürüyor
SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 58,5 değerine yükseldi. Endeks böylece 2017 yılı Temmuz ayında 58,5 puana yükseldi ve sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğünü gösterdi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ
Yılın ilk çeyreğinde %5 oranında büyüyerek 2017 yılına oldukça iyi bir giriş yapan Türkiye ekonomisinde, Temmuz ayı içerisinde açıklanan makroekonomik verilerde pozitif büyüme sürecinin sürdüğü gözlemlendi. Yılın üçüncü çeyreğinin ilk dönemi olan Temmuz ayında açıklanan makroekonomik veriler, Türkiye ekonomisine pozitif büyüme sürecinin ara vermeden sürdüğüne işaret ediyor.
İhracat ve ithalat ve dış ticaret açığı yükseldi
2017 yılı Mayıs ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %12,5 oranında artarak 13,6 milyar dolara yükselirken, ithalat da %21,7 oranında artarak 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu döneme ait dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre %43,3 oranında artarak 7,3 milyar dolara yükseldi.
Bu dönemde dikkat çekici noktaların başında Türk Lirası üzerinden yapılan ihracatta gözlenen artış oldu. TL üzerinden yapılan ihracat 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %113 oranında artarken, TL üzerinden ithalattaki artış %24’te kaldı.
Cari açık arttı
2017 yılı Mayıs ayına ilişkin cari işlemler açığı, piyasa beklentilerini aşarak, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %68,4 oranında artmış ve 5,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Sanayi üretimi önceki yıla göre arttı
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Mayıs 2017 döneminde, bir önceki aya göre %1,5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 artış kaydetti.
Son 10 ayın en düşük işsizlik oranı
Mart, Nisan ve Mayıs dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Nisan 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 1,2 puan azalmış ve arındırılmamış veriye göre %10,5 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik oranı Şubat 2017 döneminden itibaren üst üste üçüncü ayında da geriledi. %10,5’lik bu oran son 10 ayın en düşük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti.
Yılın ilk 4 ayında istihdamda sağlanan artış ise yaklaşık 1,5 milyon oldu. İstihdamın Nisan ayı itibariyle 28,2 milyon seviyesine yükselmesinde, Şubat ayında başlatılan İstihdam Seferberliğinin etkisi hissediliyor. Şubat ayında önceki aya göre 284 bin olarak gerçekleşen istihdam artışı devam eden aylarda daha da hızlanmış ve Mart ayında 553 bin, Nisan ayında ise 668 bin artış kaydetmeyi başardı.
Yıllık enflasyonda düşüş eğilimi sürdü
2017 yılı Haziran ayına ilişkin tüketici fiyatları, aylık bazda artış beklentisine rağmen olumlu bir görünüm arz ederek 0,27 puan azaldı. Yıllık bazdaki fiyat artışı ise piyasa beklentilerinin gerisinde %10,90 seviyesinde gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyonda Mayıs ayında başlayan düşüş eğilimi Haziran ayında da sürdü.
DÜNYA EKONOMİSİ
2017 yılı Temmuz ayında küresel ekonominin gündemi; IMF’nin Küresel Ekonomik Görünüm raporu, ABD’de son açıklanan büyüme ve istihdam verileri, Avro Bölgesi’ndeki toparlanma süreci ve Çin ekonomisinde büyümenin hızlanması olarak özetlenebilir.
IMF, geçtiğimiz hafta yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonomi için 2017 ve 2018 yılına ilişkin büyüme tahminlerinde değişiklik yapmayarak, sırasıyla %3,5 ve %3,6’da tuttu. Raporda 2017 yılı için Avro Bölgesi’ne ilişkin büyüme tahmini %1,7’den %1,9’a, Çin ekonomisi için %6,6’dan %6,7’ye, ABD ekonomisi için %2,3’ten %2,1’e revize edildiği görüldü.
Avro Bölgesi’nde ise toparlanma sürecinin hızlanarak devam ettiği görülüyor. Bölge’de Ekonomik Güven Endeksi’nin son 10 yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin yanı sıra Mayıs ayına ilişkin sanayi üretiminin yıllık bazda %4 seviyesinde artış kaydetmesi, toparlanmanın hızlandığına işaret ediyor. Büyümenin devam etmesine karşın enflasyonda beklenen düzeyde gelişmenin sağlanamaması ise Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımlarına bir müddet daha devam edeceğine işaret ediyor.
Özetle 2017 yılı Temmuz ayında, piyasalarda gözlenen güven artışının etkisiyle küresel ekonomide ılımlı toparlanma süreci devam etti.
 


Kaynak: Haber Merkezi