Memur-Sen İl Başkanı Özen, ‘Buçuklu tekliflerin büyüyen Türkiye’ye yakışmıyor’ dedi.
Ayın başında başlayan görüşmelerde, hükümet 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulunmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zammı açıkladı. Bakan Sarıeroğlu, 2018 için yüzde 3,5+3,5, 2019 için yüzde 4+5 zam teklif ettiklerini açıkladı. memurlar zam teklifini kabul etmeyerek, tepkilerini ortaya koymaya başladı.
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin açıkladığı zam teklifine karşılık olarak, “Bize zammı enflasyon canavarı değil, toplu sözleşme masası versin çağrımız karşılık bulmuştur. Milletin adamı versin kısmı karşılık bulmamıştır. Biz de bir adım atacağız. Bütün reflekslerimizi eksiksiz yansıttık. Bu teklif sonrası konuyu bütün boyutuyla değerlendireceğiz ve ayrıca bir teklif sunacağız. Her 2 taraf için de imza altına aldığımız toplu sözleşmenin altında olmayı çok doğru bulmuyoruz. Kamu işveren heyeti de düşünmesin diyoruz” şeklindeki açıklamalarının ardından, Memur-Sen Çanakkale İl Başkanı Suat Özen de bir açıklama yaptı. Açıklamasında toplu sözleşme sürecinin hakem kuruluna gitmesine müsaade etmeyeceklerini kaydeden Özen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde diğer il başkanlarıyla birlikte nöbet tutuyor.
‘KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Hükümetin yaptığı zam teklifinin kabul edilemez olduğunu belirten Memur-Sen İl Başkanı Suat Özen yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildir. Biz büyüyen Türkiye'nin, gelişen Türkiye’nin özelde 5 milyon yüz bin, genelde 20 milyon insanı ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin hakem kuruluna gitmesine müsaade etmeyeceğini ve buçuklu tekliflerin büyüyen Türkiye ye yakışmadığını söylüyoruz.”
Amaçlarının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu ifade eden Özen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesini beklediklerini kaydetti. İl Başkanı Özen, “Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Bizim Memur-Sen camiası olarak ne hükümete, ne başbakana, ne de Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı duruşumuz olamaz, olmaz. Bizler Türkiye sevdalısı bir kitleyiz, bizim için mesele ülkeyse gerisi teferruat olur. Biz beklentimiz son sözü söylemek için milletin adamı Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye girmesi ve son sözü söylemesidir” dedi.
MEMURLAR BAKANLIK ÖNÜNDE NÖBETTE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önündeki nöbetlerinin sebebini de açıklayan Özen, toplu sözleşme sürecinin hakem kuruluna gitmeden biteceğine inandıklarını söyledi. Süreci sonuna kadar burada takip edeceklerini belirten Özen, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmalarında ‘Bilesiniz ki rezzak-ı alem olan, rızkın sahibi olan Allah’tır. Tabii ki biz rızkımızın peşinde koşacağız. Zaten koşmadan o kapılar açılmaz’ demişti. Bizler de kamu personeli kardeşlerimizin rızkını arttırmak adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önündeki bekleyişimizi sürdürüp, kalkınma kapısının aralanmasını toplu sözleşme sürecinin hakem kuruluna gitmeden biteceğine inandığımız gece saat 00.00’a kadar süreci takip edeceğiz.”
MEMURLARIN HÜKÜMETTEN TALEBİ
Memur-Sen, 2018 ve 2019 yılları için üç alternatifli teklifte bulundu. İlk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor. İkinci teklifte ise, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor. Üçüncü teklifte,  1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.
Sinem Tetik