Altı yıl önce ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kuruldu. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlandı. 81 ilde en üst yönetici olarak KHB Genel Sekreterlikleri oluşturuldu. Kamu hastaneleri yönetimi ve satın almalarında, en güçlü isim olan KHB Genel Sekreterlikleri, sistem kurulduğunda yüksek ücretle tercih edilen makamlar oldu. Ayrıca bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce yönetici kadrosu oluşturuldu.
Aynı düzenlemeyle, illerdeki, Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri de ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden sorumlu yapılar olarak hayata geçirildi. Bu birimlerde, ana çocuk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, verem savaş dispanserleri, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri gibi hizmetlerden sorumlu kılındı. Sağlıkta daha hızlı ve verimli çalışma amacıyla yapılan bu düzenleme, yeni kadrolar açılması dışında, beklenen sonucu vermedi.
İllerde sağlıkla ilgili yönetim, üç başlı oldu. Üç kurum arasında koordinasyon sorunu yaşandı ve yetki karmaşası ortaya çıktı. Yaratılan bürokrasi, hizmetlerde gecikme oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde konu yeniden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletildi, Erdoğan, yerelde yaşanan sağlık sorunlarının giderilmesi için çalışma yaptırdı. Erdoğan, illerde yeniden sağlıkta tek çatı yönetimine geçilmesi için talimat verdi ve bu düzenlemenin çıkartılacak ilk kanun hükmünde kararnameye konulmasını istedi. Yapılan çalışmaya göre, illerde sağlık yönetimi eskisine benzer bir yöntemle, “il sağlık müdürü, kamu hastanelerinden sorumlu il sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığından sorumlu il sağlık müdür yardımcısı” şeklinde yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle yetki ve görevlendirmeler de yeniden tanımlanacak.
Kaynak: Haber Merkezi