Daha çok Avrupa'da yaygın olan midye dolması, son yıllarda Türkiye'de de revaçta. Çanakkale'de de midye tüketimi çok fazla. Ama birçok kişi midyenin yiyecek duruma nasıl geldiğini bilmiyor. Zor şartlarda toplanan midye, belli aşamalardan geçerek yenilecek duruma geliyor. Bu zor şartları göğüsleyenlerden biri de Emin Albay ve ailesi.
 
Midye toplayıcılığı yapan Emin Albay, geçimini bu şekilde sağlamaya çalışıyor.  
Midyeleri çay ağızlarından, Kilitbahir’den, çam burnundan, çay ağzından ve Kepez’den topladıklarını söyleyen Albay 10 yıldır bu işi yaptığını belirtiyor. Midyeleri temizledikten sonra dolmacılara sattıklarını ve toplama aşamasının zor olduğunu belirten Albay, “2 tane kepçeci işçimiz, 3 de kadın işçimiz var. Benimle beraber toplam 6 kişi çalışıyor. Ben kayığı kullanıyorum. Kepçeciler kepçeye basıyorlar, tekneye bağlı olarak sürüklüyorlar. Bizler de topluyoruz. Bir kepçede en az 50–60 kilo geliyor. Her sene daha da çoğalıyor. Topladıkça daha da bereketleniyor. Seyreldikçe yavru yapıyor. Midyelerin yaşam süresi 3 sene. Toplanılmadığı zaman kabuğa dönüyor. Kabuğa da döndü mü orada bir daha midye dönüşmüyor. Bizim midyeleri toplamamız onları daha da çoğaltıyor. Yenme aşamasına midye satıcıları getiriyor. Biz yalnızca çıkarma işlemini gerçekleştiriyoruz. Onlar da bizden alıyorlar, açıyorlar içini pirinç koyup pişiriyorlar. Şu anda midyeler canlı. Biz şu an topladıklarımızdan büyüklerini ayıklıyoruz. Küçükleri tekrar atıyoruz. Toplanması için 5 cm olması lazım. Bundan küçük zaten yenmiyor” şeklinde konuştu.
 
MEVSİMİ YOK
 Midye toplamanın bir mevsiminin olmadığını belirten Albay, “ Bu işi yaz kış yapıyoruz. Bunları sattıktan sonra bizlere 100–150 TL kalıyor. Balıkçılar da alıyorlar ama biz onlardan para almıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
 
DEMİRDE YETİŞENLER SAĞLIĞA ZARARLI
 Bazı yerlerde midyelerin çıkarılmasının iyi olmadığı belirten Albay, “Bazıları sağlığa zararlı. Demirde yetişenler zehirleme yapıyor çünkü midye demirin oksidini emiyor. Biz yerden topluyoruz. Temizleme süreci bir günümüzü alıyor. Bunları toplayıp satıyoruz. 20 çuval var. Toplam 500 kiloya denk geliyor bu da. Çuvalını 30 TL’den satıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Simge Özden