Bunun sonucunda sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşlar beş başlık altında İl Sağlık Müdürlüklerinin çatısı altına girdi. Çanakkale Memur-Sen Başkanı Suat Özen koordinatör durumundaki sağlık müdürlüklerinin artık amir konumuna geldiğini belirtti.
 
Beş yıl önce çıkarılan yeni yasa sağlıkta yeni yapılanmaya gidildi. Bunun sonucu İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve bir de Halk Sağlığı Müdürlüğü oluşturuldu. Geçen süre içinde bu yapılanma iyi gitmeyince 26 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile halk sağlık müdürlükleri ile kamu hastaneleri birliği il sağlık müdürlüğünün çatısı altında toplandı. 2011 yılında 663 sayılı KHK ile sağlık hizmetleri üç çatı altında toplandı. Bunlar; Koruyucu sağlık hizmetlerini ve aile hekimliğinden sorumlu halk sağlığı, ikinci basamak sağlık hizmetlerinden sorumlu tedavi edici hizmetler, üçüncüsü denetim ve kontrol yetkisini üzerinde bulunduran, aynı zamanda 112 acil servisten sorumlu il sağlık müdürlüğü. Çıkan bu karar 2012 yılında yürürlüğe girdi. Bu kararda il sağlık müdürlükleri koordinatör görevindeydi ancak yürürlüğe konulan bu kararlar sonrası yapılması istenen uygulamalar tam olarak yürürlüğe konulamadı. Bağımsız çalışınca başarılı olunacağı düşünülen sistemde sıkıntılar çıkmaya başladı. Bunu fark eden hükümet bu nedenle İl Sağlık Müdürlüğünü bir nevi koordinatör konumundan amirlik konumuna yükseltti. İl Sağlık Müdürlükleri altında beş başkanlık kurulacak. Müdür yardımcılığı sıfatı kaldırılacak. Başkanlıkların isimleri ise şöyle; Halk Sağlığı Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Başkanlığı,  Sağlık Hizmetleri ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Türkiye Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı, Personel ve Yatırım Başkanlığı. Düzenlemelerde kadrolar üç ay içinde yayınlanan KHK’ ya uygun hale getirilirken, gerekli düzenleyici işlemler 6 ay içinde yapılmış olacak.
 
KRAL İLAN EDİLMİŞTİ
 
Konu ile ilgili konuşan Çanakkale Sağlık-Sen Başkanı Suat Özen, genel sekreterliğin öncesinde kral ilan edilmiş konumda bulunduğunu, herkesin genel sekreterliği büyük bir makammış gibi algıladığını belirtti. Özen sözlerine şöyle devam etti, “Farklı yorumlar getirildi. Halbuki genel sekreterlikteki amaç; araç, personel gibi alımı çok, gideri yüksek olan ikinci basamak ve üçüncü basamak yapılanmasında daha ekonomik alımlar sağlamak ve daha hızlı işlemler yapılmak için yapılmıştı. Ancak ülke genelinde sıkıntı yaşandı. Alımlar gecikti, yürürlükte istenilen olmadı. Uygulamanın çıkma niyeti çok güzel olmasına rağmen başarılı olunamadı”
 
MÜDÜR YARDIMCILIĞI KALDIRILDI
 
Genel sekreter kurumlarının hala farklı hareket etmesi gerektiğini düşündüğünü kaydeden Özen, ancak denetim yetkisinde güçlendirilmiş bir sağlık müdürünün gerekli olduğunu düşündüğünü ifade etti. Kurumların birleşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Özen, “Kurumların personelleri hala kendi kurumlarının personelleri. Üç ayrı kurum personeli var ve görevlerine devam ediyorlar. Hiçbir şekilde birleşme yok ancak il müdürü koordinatördü bu sefer amir oldu. Müdür yardımcılıkları sıfatı kaldırıldı” dedi.
 
BEŞ BAŞKANLIK OLACAK
 
Yeni çıkan KHK ile bir tane il müdürü onun altına da beş tane başkanlığın konulduğunu belirten Özen, “Sistemdeki kopukluk neydi? Bakanlık önceki KHK’da diyordu ki, ‘Koordinatör il müdürlüğü’ diyordu. Fakat yanlış algıdan dolayı il müdürünü dinlemeyen iki yapı çıktı karşımıza. Koordinatörsün, talimatları veriyorsun ya da ortak kararlar alıyorsun fakat bu kararlar uygulanmıyor. Uygulanmadığı zaman da sıkıntı çıkıyor. Bundan sonraki yeni çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile il müdürüne ‘Patronsun’ dendi. Yine herkes çalışıyor. Patrona bağlılar, yine aynı şekilde çalışıyorlar beş ayrı koldalar” dedi.
 
ASKERİ HASTANE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR
 
Askeri hastanenin ise hala çalıştığını dile getiren Özen, tüm personelin hala hastanede çalıştığını, yalnızca askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlı olduğu, sivil vatandaşların da burada tedavi olabildiğini sözlerine ekledi.
 
Simge Özden