Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, “İstediğim güzergâhlarda Kepez otobüsleri gitmez ise Yeni devlet hastanesi açıldıktan sonra Çanakkalelileri Kipa’da indiririm. Oradan beş, on kuruşa vatandaşları Kepez’e ait otobüslerle devam ettiririm” açıklaması üzerine basın toplantısı düzenledi. Başkan Gökhan, “İnsanların buraya ulaşımını engellemek, zorlamak ‘Kipa’da indiririm’ diye tehditlerde bulunmak sosyal demokrat bir belediye başkanına pek yakışmaz diye düşünüyorum. Zaten böyle bir hakkı veya hukuku da yoktur. Söz konusu da olamaz. Onun için böyle vatandaşı kışkırtacak, yanlış anlaşılacak sözler söylenmesi hoş değil” ifadelerini kullandı.
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamalara istinaden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale Belediyesi meclis salonunda basın toplantısı düzenledi. Gökhan Mutan’ın bazı konularda bilgisiz veya unutmuş olabileceğini belirtti. Gökhan ayrıca bir başka yanlış anlaşılma olarak nitelendirdiği cümlenin, ‘Lâpseki’den Ezine’den gelen insan garaja indiriliyor ama Kepez’e sokmuyorsunuz. Vatandaş hastaneye gidecek, limana gidecek. Buraya gelmek için otobüslere binmek zorunda bırakılıyor’ olduğunu belirterek, bunun tamamen bilgisizliğin bir ifadesi olduğunu kaydetti.
Başkan Gökhan 2006 yılında Çanakkale’de 5393 sayılı yasanın belediyelere yetki vermesinden sonra gerek Çanakkale’de, gerek Kepez’de, gerek Dardanos’ta, Güzelyalı’da minibüs hatlarının olduğunu hatırlatarak, “Çanakkale’de iki hat vardı. Kepez’de vardı. O zaman bunların kent içinde toplu taşıma iznini il trafik komisyonu veriyordu. Daha sonra yetki bize geçince önce Çanakkale merkezde iki tane kooperatifteki M plakalı minibüsçü hak sahipleri ile oturduk, konuştuk ve bu noktada bir ihale yaptık. Onların M plakalarını belediye bünyesine aldık. O hakların karşılığında belediye haklarında çalışmak üzere onlara H plakalarına verdik. Daha sonra İsmail Yaşaroğlu o zaman başkan. Çanakkale’de oturan insanların okula gitmeleri zor oluyordu. Kepez’dekilerin hastaneye gitmeleri zor oluyordu. Belediye yasasının 75. maddesinde şöyle diyor, Mali idareler ile diğer kamu kurum kuruluşlarına ait yapı bakım onarım ve taşıma işlevini bedelli ve bedelsiz üstlenebilir. Veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilirler’ diye bir maddeye dayanarak, her iki belediye de oturdu bir protokol yaptı. 27 Aralık 2006 tarihinde bu protokol yapıldı. Bu noktada oradaki minibüsçü arkadaşlar da kooperatifin uhdesine alındı. Bizim toplu taşıma sistemi Kepez’i de içine alacak şekilde burada protokol ile ortaklaşa yapmaya başladık. Hatta protokolün maddelerinde Kepez tamamen dışarı çıkarılamadı. Tam tersine oldu. Kepez Belediyesinin bir temsilcisi de zaten bizim toplantımıza katılıyordu. Biz Kepez Belediyesinin içerdeki hat organizasyonunu yaparken de bu yetki bize geçmiş olmasına rağmen oradan görüş alıyoruz ve onarlın görüşlerini dikkate alıyoruz” dedi.
KEPEZ BELEDİYESİ İSTEDİĞİ KADAR OTOBÜS ALABİLİR
Kepez Belediyesi'nin istediği kadar otobüs alabileceğini belirten Gökha, "Bir şikayet söz konusu olduğunda ilgili kişi tarafından aktarılıyor. Kepez Belediyesinin iki tane otobüsünün de bu hatlarda çalışması söz konusu olabileceği protokolda yazıyor. Şu an itibari ile bir tane otobüsü yamuk yumuk çalışıyor. O da zaten engelli aparatı olmayan bir araç. Normalde iki hakkı var. Kepez Belediyesinin belediye resmi plakası olmak üzere otobüs alabileceğini ve daha fazla otobüs çalıştırabileceğini, isterse kendisi Kepez güzergah çalışmalarında da biz ona destek verebileceğimizi bildirmiştik. Araç kısıtlaması diye belediyeye bir şey söz konusu değil." şeklinde konuştu.
AKTARMA OLSA YOL KISALMAZ, UZAR
Gökhan sözlerine şöyle devam etti, “Kepez Belediyesine H plaka verip de onu da ihale yoluyla başkasına vermesi söz konusu olamaz. Ancak belediye kendi uhdesine yine onlar da otobüs alabilirler. Resmi plaka takmak suretiyle bir başkasına verebilirler. Bu noktada zaten onlar itiraz etti. Bu protokolün bozulmasında bu mahkeme devam ediyor. Mahkemenin sonucunun ne olacağını bilemem. Şu an sistem gayet güzel işliyor. Şikâyetlerin olduğu noktada Kepez ekspres hattı bir buçuk saatte Esenler’e gidiyor şikayetleri var. Bunlar eksik bilgilendirme veya kendinin de çok fazla detaylı bilgi edinmediğini düşünüyorum. Bir ekspres hat koyduk. Hatta göre Kepez’den çıkıyor iskeleden dönüyor. Bu da 35 dakikalık bir süreçte tamamlanıyor. Yine Kepez’den geçmek suretiyle Esenler’e giden hat var. Bu kadar uzun yolda bunların olması normal. Burada aktarma olsun diye bir talep var. Aktarma olunca süre kısalmaz uzar. Buraya kadar geldiniz, indiniz o an otobüs olup olmayacağını bilmiyoruz. O an otobüs olursa bir şey ifade eder. Aktarma olursa, ilave bir ücret söz konusu. Elbette ki trafik yoğunluğu olduğu zaman biraz daha uzama olabilir. Ama bu her yerde olabilir. Çanakkale’de değil bütün ulaşım hatlarında olması mümkündür. Burada aşırı bir zaman kaybı söz konusu değil. Toplu taşıma sistemimizde 117 tane farklı kapasite ve boyutlarda araçlarımız var. Çalışan araçların yüzde 61’i Kepez’den geçiyor. Ulaşım konusunda da sıkıntı yok ama dediğim gibi nasıl bir algı oluştu bilemiyorum” dedi.
BÖYLE BİR HAKKI HUKUKU YOK
Kepez Belediye Başkanın yanlış bir ifadede bulunduğunu belirten Gökhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü, "‘Yeni hastane açılırsa Kipa’da inerler’ diyor. Açıkçası bu kelime uygun değil. Halklara karşı yapılan bir haksızlık olarak algılıyorum. Sonuçta yeni açılacak devlet hastanesi de bu toplu taşıma sistemi içerisinde. Herhangi bir engelleme yapılması söz konusu olamaz. Bu devletin kurumları var; valisi, emniyeti var. Böyle bir şeye karşı gerekli tedbir alınır. Zaten bu sistem içerisinde olan bir alandır. Zaten oraya gidiyor, güzergâhlarımız var. İnsanların buraya ulaşımını engellemek, zorlamak ‘Kipa’da indiririm’ diye tehditlerde bulunmak sosyal demokrat bir belediye başkanına pek yakışmaz diye düşünüyorum. Zaten böyle bir hakkı veya hukuku da yoktur. Söz konusu da olamaz. Onun için böyle vatandaşı kışkırtacak, yanlış anlaşılacak sözler söylenmesi hoş değil. Bu sistem devam ediyor, devam edecektir. Bundan hiçbir tereddüt de yoktur. Çünkü dediğim gibi bir sözleşme söz konudur. Bunda eğer mahkeme kararı ile bu bozulursa oturur yeniden bu noktada gerekli tedbirler yapılabilir. O konuda da sıkıntı olmasın vatandaş rahat etsin. Kepez Belediyesi istediği kadar otobüsü kendisi alıp işletmeye sokabilir.
HERHALDE BİLGİSİ YOK YA DA HATIRLAYAMADI
Bir başka yanlış anlaşılmanın ise ‘Lâpseki’den Ezine’den gelen insan garaja indiriliyor ama Kepez’e sokmuyorsunuz. Vatandaş hastaneye gidecek, limana gidecek. Buraya gelmek için otobüslere binmek zorunda bırakılıyor’ ifadesi olduğunu aktaran Gökhan, bu ifadenin tamamen bilgisizliğin ifadesi olduğunu belirtti. Bu noktada şehir içine ilçe minibüslerinin girmeleri, il trafik komisyonun kararlarına tabi olduğunu söyleyen Gökhan, “Kepez Belediyesi istediği güzergâha kendi karar vermek sureti ile o güzergâhları tespit edebilir. Açık ve net söyleniyor ki ‘ Yolcu taşımacılığına yetki ve bilgi sahipleri belediye sınırları içinde terminal dışı yerlerde yolcu indirilip bindirilmesi için il belediye izninin verilmesi gereklidir. Dolayısıyla Kepez Belediyesi bu talepleri nereye istiyorsa, ilçe minibüslerinin de hiçbir başka belediye otobüsüne binmesine gerek kalmadan burada güzergâh verip oralardan geçmesini sağlayabilir. Bu yasa var. Herhalde bu konuda bilgisi yok ya da hatırlayamadı diye düşünüyorum. Onun için bunun da kafa karıştırıcı, yanlış bilgilendirici sözlerden kaçınmamız lazım. Bu noktada oralarda güzergâhını verdikten sonra hiçbir sıkıntı söz konusu değildir. Bu durumda kimseyi de zorlamıyoruz. Hatta biz bunu öneriyoruz. Çanakkale’de yaşayan başka ilçelerde oturan tersi olan insanlar var. Onların en azından mesai saatlerinde veya çıkış saatlerinde çabuk ulaşmalarını sağlamak için bu yetkiyi kullanıyoruz. Kepez Belediyesinin de bu yetkiyi kullanmasını dilerim. Biz kendi kafamıza göre iş yapmıyoruz. Devamlı danışarak, bilgi vererek toplantılara ilgili sorumlusunu katarak birlikte kararlar alıyoruz ve bu kararları uygulamaya geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
Simge Özden