Bu şehirde trafik derdi yok, kirli hava yok. Kaz Dağları’ndan gelip Çanakkale Boğazı’nın esintisine karışan mis gibi bir hava var. Boğazın esintisi yaz kış eksik olmaz bu şehirde. Balığın envai çeşidi bulunur tezgahlarda. “Karşı” terimi vardır, aynı İstanbul’da olduğu gibi. Henüz bir köprüsü yok ama 15 dakikada bir kalkan vapurlarıyla günün her saati karşı tarafa geçmek mümkündür. Ülkemizin eşsiz şehirlerinden biri olan Çanakkale’de yaşamak için sayısız sebepler sunabiliriz sizlere. Gelin bunlardan birkaç tanesine göz atalım:

1- Tatil bölgelerine çok yakındır
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 Nedenİster Assos’a ister Bozcaada’ya ya da Gökçeada’ya… Canınız neresini isterse 45 dakika ya da 1 saatte dilediğiniz tatil bölgesine gidebilirsiniz. Kuzey Ege’nin serin sularında yüzmek istediğinizde Merkez’e 20 dakika uzaklıktaki Güzelyalı’ya da gidebilirsiniz. Sıra sıra dizili plajlar, tertemiz suyu ve muhteşem doğal güzellikleriyle Çanakkale, tatil sevenlerin uğrak yeri olduğu gibi, Çanakkale’de yaşayanların da yaz aylarında bırakıp gidemediği bir yerdir.
Eylül ayında Bozcaada’daki bağ şenliklerine katılabilir, nefis şaraplarını tadabilirsiniz. Tarihi Assos kentine gidebilir, Athena Tapınağı ve Antik Tiyatro gibi asırlık eserleri görebilirsiniz. Kabatepe’de çadır kurabilir, Kaz Dağları’nda doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
2- İstanbul ve İzmir’e ulaşım çok kolaydır
İstanbul’a 5 saat, İzmir’e 5 saat ve Bursa’ya sadece 2 saat uzaklıktadır. Tekirdağ üzerinden İstanbul’a gitmeye kalktığınızda, özellikle Ağustos ayında Gelibolu’dan Tekirdağ’a doğru boğaz boyunca uzanan ayçiçeği tarlalarında yeşil, sarı ve mavinin buluşması görülmeye değerdir. Güneye doğru indiğinizde; Ezine, Ayvacık, Burhaniye, Ayvalık ve Dikili ile İzmir’e giriş yaparsınız. Pek çok tatil yöresinin içinden geçerek geleceğiniz İzmir’e ulaşım oldukça kolaydır.
3- Tam bir öğrenci şehridir
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 Neden18 Mart Üniversitesi’nin kampüsleri şehrin çeşitli yerlerine dağılmıştır. Dağılmıştır dediysek yanlış anlaşılmasın, hiçbiri bir diğerinden kopuk değil. Şehirde onlarca kız ve erkek öğrenci yurdu bulunur. Ayrıca 3 – 4 öğrencinin birleşerek kiraladığı ev sayısı çok fazladır. Kiralar, büyükşehirlere göre oldukça uygundur. Kolay bir yaşam sunan Çanakkale, öğrencilerin sıkılmadan okul hayatlarını tamamlamasını sağlamaktadır. Türkiye’nin okur yazar oranının en yüksek ilinin Çanakkale olduğunu da unutmadan ekleyelim. TEGEV’in (Türk Eğitim ve Gönüllüleri Vakfı), Türkiye genelinde şube açmayı düşündüğü son il olması da bunun bir göstergesi aslında.
4- Yaşamak oldukça ucuzdur
Boğaz boyunca uzanan çay bahçelerinde, piknik alanlarında, yeşilin ve mavinin her tonunu görmek mümkündür. Doğayla bu kadar iç içe olan bir şehirde yaşamak ise oldukça uygundur. Poğaçanızı ve böreğinizi evinizden getirmenize izin veren çay bahçelerinde saatlerce oturup boğazın tatlı esintileri eşliğinde denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Belediyenin düzenlediği mesire alanlarında ailenizle beraber piknik yapabilir, Güzelyalı ve Kabatepe gibi kamp alanlarında merkezden uzaklaşmadan çadırınızı kurabilirsiniz.
Aynı ölçekteki diğer şehirlere nazaran oldukça zengin olan sosyal hayatı ile Çanakkale ön plana çıkar. Festivaller, konserler, kültür sanat etkinlikleri ve hobi merkezleri ile Çanakkale’de sosyal yaşam oldukça gelişmiştir. Yazarların söyleşileri ve sanatçıların konserleri ile zenginleşen gündelik hayat, insanlara çok farklı seçenekler sunmaktadır.
5- Organik meyve sebze cenneti
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 NedenÇanakkale’nin domatesi meşhurdur. Ağustos ayına doğru evlerin avluları kazan kazan domateslerle dolar taşar. Kış için salça hazırlığı yapan kadınlar, saatlerce karıştırırlar kaşıkları. Tezgahlarda boy boy görebileceğiniz Kösedere domatesi ünlüdür. Mis gibi kokusuyla kendini hemen belli eder.
Zeytincilik oldukça gelişmiştir, insanlar kendi zeytinyağlarını yaptıkları gibi bunların satışını da gerçekleştirirler. Beyaz peynirden daha çok tüketilen Ezine peynirinin vatanı Çanakkale’dir. Yine peynir severlerin vazgeçemediği bir tat olan peynir helvasını kızarmış veya çiğ olarak satın alabilirsiniz. Yolunuz Çanakkale’ye düşerse, Kadir Usta’nın meşhur peynir helvasından almak için kuyruğa girmekten çekinmeyin. Beklediğinize değecektir.
6- Balık çeşitliliği
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 NedenÇanakkale’de olta balıkçılığı çok yaygındır. 7’den 70’e her yaştan insan oltasını alıp boğazda balık tutmaktadır. Sardalyadan çipuraya kadar pek çok balığın bulunduğu Çanakkale Boğazı’nda, isterseniz balıkları kendiniz tutun, isterseniz taze olarak pazarlardan alın. Sardalyanın pek çok tarifini bulabilirsiniz lokantalarda. Bu tariflerin başında ızgara, kroket, tuzlama ve pilaki gelir.
Tuzlu balık dendi mi, Gelibolu’daki Yakşi Balık gelir akla. Boy boy tuzlu balıkların sıralandığı minik tezgahında 57 yıldır hizmet vermekte olan aile, özellikle Çanakkale’den İstanbul’a giden araçların durma noktası konumuna gelmiştir.
7- Trafik derdi yoktur
Yollar tatil zamanları dışında genelde boştur. Tatil zamanları dışında diyorum, çünkü çevre illerden İstanbul tarafına gidecek araçlar Bursa yolunu değil de Gelibolu yolunu tercih ettiklerinde, iskelede uzun bir kuyruk olabilmektedir. Bu zamanlar dışında aracınızı sakin sakin sürebilirsiniz.
Motor kullanan kadın sayısı oldukça fazladır Çanakkale’de. Bu şehirde yaşamaya başlayan insanlar kısa sürede yaşlı teyzeleri motor tepesinde görmeye alışırlar.
8- Doğa dostu yaşam tarzı
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 NedenHiç abartmıyorum, her evde en az bir bisiklet vardır. Belki de araç sayısı kadar bisiklet vardır. Geçtiğimiz yıllarda belediye ücretsiz olarak yüzlerce bisiklet dağıttı halka. Uzun bisiklet yolları, sahil boyunca uzanan mavi şeritler, doğa dostu bir yaşam sürüldüğünün de işareti aynı zamanda. Koşu parkları, spor alanları ve yeşil alan bolluğu, boğaz boyunca şehrin sakinlerinin hizmetine sunulmuştur.
9- Çanakkale Boğazı
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 Neden
Ülkemizdeki iki boğazdan biri İstanbul Boğazı, diğeri ise Çanakkale Boğazı’dır. Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni birleştiren Çanakkale Boğazı yaklaşık 60 km uzunluğundadır. Boğazın en dar yeri olan Kilitbahir’den Çimenlik Kalesi’nin bulunduğu Çanakkale İskelesi’ne gün içinde düzenli olarak vapur seferleri yapılmaktadır. İki yakanın birbiri ile olan bağlantısı bu vapurlar ile olmaktadır. Çimenlik Kalesi ile Kilitabahir’in arasındaki mesafe 1,3 kilometredir.
10- Eşsiz tarihi, kanla yıkanmış toprakları
Çanakkale’ye Yerleşmek İçin 10 NedenÇanakkale’ye adımınızı attığınız anda, bambaşka bir his dolar içinize. Truva AtıAynalı Çarşı, Şehitlikler, her yerden görülebilen Dur Yolcu yazısıAssos ve antik kentleriyle şehrin her yerinde geçmişin izlerini görmek mümkündür. Müzeler ve anıtlarda, Çanakkale tarihi ziyaretçilere anlatılmakta, milli bayramlarda sokaklar bayraklarla kırmızıya boyanmaktadır. Çanakkale Savaşı’nda yaklaşık 500 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Boğazın her iki yakasında da pek çok kale bulunur.



Kaynak: https://www.necibe.com
Link:      https://www.necibe.com/canakkaleye-yerlesmek-icin-10-neden-3033/