2008 yılında ilçenin eski Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer tarafından ilçeye kazandırılan alan başarısız kooperatif girişimleri sonrası deyim yerindeyse başı boş kalmış ve konut dosyası rafa kaldırılmıştı.

Gelinen noktada yaklaşık değeri 13 milyon 700 bin lira olan alan geçtiğimiz aylarda alınan Bayramiç Belediye Meclis kararı sonrası 4 milyon lira bedelle TOKİ’ye satıldı. Yaşanan bu gelişme sonrası ilçede vatandaşlar ve siyasiler adeta ayaklandı. CHP’li İlçe Yöneticileri, “Bayramiçlinin malı, TOKİ’ye satıldı. Şimdi aynı alan tekrar Bayramiçliye satılmak isteniyor” dedi.  

CHP Bayramiç İlçe Başkanı Avukat Akgün Sözen, Belediye Başkanı Sadettin Arslan’ın ilçede yapılan devlet yatırımlarını kendi hizmeti gibi göstermesini eleştirdi. CHP’li Sözen, TOKİ arazisinin yok pahasına devredilmesi sonrası, projeyi bir başarı hikayesi gibi anlatan Başkan’ı topa tuttu.
…………………………
Bayramiç’te TOKİ tartışmaları devam ediyor. Uzun yıllar tartışmalara konu olan ve bir türlü açıklığa kavuşturulamayan TOKİ arazisinde anlaşılmazlıklar yeni bir boyut kazandı (iç üst başlık)

İddia Büyük: “Bayramiçlinin Malını Bayramiçliye Satacaklar” (iç başlık)

Bayramiç Belediyesi’ne, dolayısıyla Bayramiç halkına ait olan toplu konut sahası bugünün bedeliyle 13 milyon 700 bin lira gelir getirebilecekken 4 milyon lira bedelle TOKİ’ye satıldığı iddiaları vatandaşları çileden çıkardı. 

Bayramiç Belediyesi tarafından 2008 yılında toplu konut alanı yapılmak üzere 116 bin lira bedelle Debboylar mevkiinde tarla vasfında bir taşınmaz alımı yapıldı. Yapılan imar uygulaması ile toplam 15 bin 232,08 metrekare alanlı üç adet arsa niteliğinde taşınmaz elde edildi. Bu taşınmazlar Bayramiç Belediyesi’nin bütçesinden karşılandı ve Bayramiç halkına mal edildi. 

Geçtiğimiz dönemlerde amaç hem Bayramiç’i toplu konut alanına kavuşturarak kooperatif modeliyle insanları ev sahibi yapmak, hem de yapılacak konut projelerinde kat karşılığı modeli uygulayarak özellikle işyerlerini Belediye bünyesinde bırakarak belediye gelirlerini arttırdı. Ancak o tarihte Debboylar bölgesinin revaçta olmaması nedeniyle hayata geçirilemedi, geçen zaman içinde Debboylar bölgesi Bayramiç’in en değerli bölgesi haline geldi ve taşınmaz değerleri ile inşaat alanları katlanarak arttı.
Ancak Bayramiç’in konut alanında en revaçta bölgesinde bulunan bu üç arsa 17.02.2017 tarihli belediye meclisi kararıyla önce 4 milyon 500 bin liraya TOKİ’ye satıldı, daha sonra bu bedel 06.04.2017 tarihli belediye meclisi kararıyla 4 milyon liraya indirildi. Arsa bedelinin TOKİ‘nin SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Firmasına yaptırdığı değerleme sonucunda belirlendiği bildirildi.

CHP Bayramiç İlçe Başkanı Akgün Sözen, konuyu “TOKİ tarafından yapılacak konutlar dar gelirli vatandaşlara yönelik olmayacak, bilakis herkesin konut alabileceği bir proje olacak.  Dar gelirlilere yönelik yapılacak konutlar başka bir alana yapılacak ve bunun için panayır yeri mevkiinde 6.5 dönümlük yer tahsisi yapıldı. Yani satılan 3 adet taşınmazın üzerine yapılacak olan herkesin satın alabileceği mali durumu iyi olan veya evi olanların da alabileceği bir projedir ve maliyet hesapları yapıldığında piyasa şartlarına yakındır” şeklinde değerlendirdi.

‘SATIŞ GELİRİNİN 2,5 KATI KURUM ZARARI VAR’
Taşınmazların TOKİ’ye satılmasaydı arsaların üzerine toplamda 36 bin 556,99 metrekare inşaat yapabilme imkanı olduğunu ve bahse konu taşınmazların kat karşılığı oranının en az yüzde 25 olduğunu vurgulayan İlçe Başkanı Sözen, hesapların yalan söylemediğini ve elde edilen satış gelirinin 2 buçuk katı kurum zararı olduğunu dile getirdi. Sözen hesapları ortaya koyarak, “İlk projenin yapılması ile meydana gelecek canlanma ile diğer projelerde bu oranın artabileceği inşaat sektörünün kabulündeydi. Bu durumda kat karşılığı inşaat olanının yüzde 25 olduğunun kabulü halinde belediyeye kalacak inşaat metrekaresi 9 bin 139,24 metrekaredir. Bayramiç’te konutlarda metrekare satış fiyatı tüm müteahhitlerce ortalama bin 500 lira olarak kabul edildiğinden 100,00 metrekare meskenin satış fiyatının ortalama 150 bin liradır. Belediyeye kalacak 9 bin 139,24 metrekare  inşaat alanının metrekaresi  bin 500 liradan değerlendirilmesi halinde elde edilecek gelir 13 milyon 708 bin 860 liradır. Ya da karşılığı 100 metrekare büyüklüğünde 91 adet 3+1 konuttur. Elde edilebilecek gelir olan 13 milyon 708 bin 860 TL den  4 milyon lirayı düşersek kurum zararı 9 milyon 708 bin 860 TL olmaktadır. Yani neredeyse elde edilen satış gelirinin 2,5 katı kurum zararı vardır” şeklinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

‘TOKİ, BELEDİYECİLİK BAŞARISI DEĞİL!’
‘Acaba bu arsalar Sadettin Arslan’ın veya buna onay veren meclis üyelerinin şahsi malları olsaydı satarlar mıydı yoksa bizim önerdiğimiz yoldan mı giderlerdi?’ diye soran CHP İlçe Başkanı Sözen, “Bayramiç Belediyesi’ne, dolayısıyla Bayramiç halkına ait olan toplu konut sahası inşaat sektöründeki herhangi birinin hesabıyla bugünün bedeliyle 13 milyon 700 bin lira gelir getirebilecekken üstelik karar aşamasında defalarca yapılanın Bayramiç’in zararına olduğu dile getirilmiş ve önerge verilmişken 4 milyon lira bedelle TOKİ’ye satıldı. Sadettin Arslan bunu Bayramiç halkına TOKİ’yi Bayramiç’e getiriyoruz diye sanki büyük bir belediyecilik başarısı gibi sundu,  alt gelir grubuna dahil kişileri ev sahibi yapıyoruz propagandası yapıldı. Sonra bunun da gerçek olmadığı anlaşıldı” dedi.

BAYRAMİÇLİLER ENDİŞELİ
Tarım ve inşaat sektörü Bayramiç ekonomisinin temel taşı olarak görülüyor. İlçede yapılan tarımsal faaliyetler de, inşaat sektörünün çalışmaları da yine ilçe esnafına, ustasına yaptırılıyor. TOKİ’nin ilçede faaliyetlerine başlamasının ardından, Bayramiç’in ekonomisine büyük zarar geleceği konuşulanlar arasında. Vatandaşlar, ilçelerinde yapılacak olan yatırımın ekonomilerine büyük zarar vereceğini dile getiriyorlar. TOKİ’nin kendi taşeron ekibini getireceğini ve kullanılacak inşaat malzemelerini dışarıdan satın alınacağını vurgulayan Bayramiçliler, TOKİ’ye ödenen milyonlarca liranın Bayramiç ekonomisini baltalayacağına dikkat çekiyor. İlçe Başkanı Sözen de, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, vatandaşın düşündüklerinde halkı olduğunu kaydetti. Sözen, TOKİ’nin Bayramiç ekonomisine zarar vereceğini ifade ederek şunları söyledi; “Bayramiç’te yapılan konut projelerinde müteahhitler ilçe dışına zorunlu olmadan iş vermezler ve demircisinden kalıpçısına, sıvacısından elektrik su tesisatçısına, fayansçısına, marangozuna, pencere imalatçısından çatıcısına, asansör gibi özel durumlar hariç neredeyse inşaatın tamamı Bayramiç’in esnafına ustasına yaptırılır. TOKİ’nin taşeronu kendi ekibini getirecek, inşaat malzemesini dışarıdan alacak. Bayramiç’in müteahhiti daire sattığı zaman para yine Bayramiç’te kalıyor. Ama TOKİ’ye ödenen milyonlarca lira Bayramiç ekonomisinden uçup gidecek.”   

Sinem Tetik-Hüseyin Emre Atalay