Yolu genişletmek için o dönem vatandaşlardan karşılıksız alınan 3’er metre genişliğindeki arsa paylarının da geri verilmediği ve eklenen alanlarla belediyenin birilerine peşkeş çektiği iddia ediliyor. 

Çanakkale'nin en büyük problemlerinin başında trafik geliyor. Çoğalan nüfus ile beraber araç sayısı da hızla artıyor. Buna bağlı olarak altyapı çalışmaları yapılmadığı için geçen süre içinde Çanakkale şehir merkezinde trafik içinden çıkılmaz hal aldı. Trafiğin bu kadar sorun haline gelmesinin en büyük sebebi ise belediyenin gerekli önlem almaması ve aldığı kararları uyulamaması. Trafik çilesinin bugünlere nasıl geldiğinin en büyük kanıtı ise 23 yıl sonra ortaya çıktı. 
ALINAN KARAR 23 YILDIR UYGULANMIYOR 

Çanakkale Belediyesi Meclisi'nin İmar Komisyonu, 14.09.1994 tarihinde aldığı kararla Barbaros Mahallesi'nden geçen Atatürk ve Troya caddelerini bir birine bağlayan Şehit Gürol Caddesi'nin o dönem 14.5 metre olan genişliğinin 17.5 metreye çıkarılması için karar almış. Burada bahçeleri olan vatandaşlardan 3'er metre arazi alınarak yolu 17.5 metreye çıkarılması komisyon kararı ile kararlaştırılmış. Dönemin belediye başkanı İsmail Özay başkanlığında alınan karar şöyle; "
Meclis imar komisyonu 14.09. 1994 yazısı ile belediye meclisine sunmuş olduğu teklifte ilimiz Barbaros mahallesinde Şehit Gürol Caddesi'nde 14.5 metre olan yol genişliği güneyde bulunan imar adalarının 3 metrelik ön bahçelerinin alınmasıyla 17.5 metre genişliğe çıkarılabilmektedir. İmar müdürlüğünce yapılmış olan çalışma, belediye meclisince oluşturulup görevlendirilen meclis imar komisyonunca incelenmiştir ve yolun 14.5 metreden 17.5 metreye çıkarılması uygun bulunmuştur. Konunun belediye meclisinde görüşülmesini talep etmesi üzerine;
Yapılan görüşmede; Şehrimiz Barbaros Mahallesi'nde Şehit Gürol Caddesi'nde 14.5 metre olan yol genişliği, Güney'de bulunan imar adalarının 3 metrelik ön bahçe mesafelerinin alınmasıyla 17.5 metreye çıkarılması uygun bulunmakta ve buna dair hazırlanan ilişikte sunulan tadil teklif imar planının 3194 sayılı karar 8'inci maddesine dayanılarak tastakine oy birliği ile karar verildi."

KARARA RAĞMEN İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR 
İsmail Özay'ın milletvekili olmasının ardından 2002 yılından itibaren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan oldu. Geçen süre içinde Gökhan'ın döneminde de kararın uygulanmadığı ortaya çıktı. Meclis kararında 14.5 metre olan yolun ise bazı kesimlerinin şuanda 6 metreye düştüğü belirtiliyor.23 önce belediye meclisinin aldığı karara rağmen bölgede inşaat ruhsatı veriliyor. Bir yanda aylardır bitmeyen yol çalışması devam ederken, diğer tarafta karar rağmen inşaat çalışması sürüyor. 

ALINAN ARAZİ NE OLDU 
Belediye meclisinin aldığı kararla yol kenarındaki bahçelerden 3'er metre alınmış. Sadece güneyden değil Kuzey tarafından da aynı şekilde bedel ödenmeden arazi alındığı belirtiliyor. O dönemde 14.5 metre olan yolun şuanda bazı kısımlarının 6 metre olduğu belirtiliyor. Alınan arsalar ve küçültülen yoldan geri kalan kısmın ise belediyenin arsa olarak daha sonra sattığı iddia ediliyor. Bahçesinden 3 metre alınan vatandaşlardan birisi de Mustafa Kemal Onur.  Çanakkale'nin tanınan simalarından olan Onur, yıllardır burada hukuk mücadelesi veriyor. 
YOL İNŞAATI BİTMİYOR 
Söz konusu olan yol, aylardır kullanılamıyor. Altyapı çalışması başlatılan yol, yağmur yağmadan önce toz duman içindeydi. Kapalı olması ve aylardır toz duman nedeniyle buradaki esnaflar kan ağlıyor. Bugünlerde yağmur yağması ile bu sefer çamur deryasına döndü yol. Okullar açılmadan önce başlayan yol, bölgede trafiği adeta felç etmeye devam ediyor.  Vatandaşlar, yolun defalarca yapıldığını belirterek 17.5 metreye çıkmasının artık imkansız olduğunu söylüyor. 
VATANAŞLAR KARARI BİLMİYOR 
Aylardır yolun çilesini çeken bölgedeki vatandaşlar, 23 yıl önce alınan karardan haberleri yok.  Esnaflar, bundan sonra genişleyebileceğini inanmazken, daha çok yolun bir an önce yapılmasını istiyor. Cadde üstündeki esnaflardan Mert Çakır, "Dört aydır yol çalışması yapılıyor ve en son çalışmalar bitmek  üzere olduğu söyleniyor. 23 yıl önce belediye bu yol hakkında 17 metre genişliğinde olması için karar almışlar ama günümüzde bu yapılamaz bu yol kenarında ki bütün evlerin yıkılması gerekiyor. Bu yol hakkında en son önümüzde ki hafta sonuna kadar yol çalışmasının tamamlanıp asfaltın döküleceği hakkında bilgi aldık .Umarım dedikleri gibi olur ve asfalt çalışması biter. Kaldırım çalışması bitmek üzere sokağın sonunda az bir yer kaldı. Önümüzde ki hafta sonuna kadar biteceği söyleniyor." dedi. 
Esnaflardan Uğur Değirmenci de yolun yapım aşamasının oldukça geç kaldığını söyledi.  Değirmenci, "Okulların açılması ile biteceği söylendi ama daha çalışmalar devem ediyor. Baştan çift yol olacağı söylendi ama simdi tek yol olacakmış .Şimdi yapılan çalışmalara bakarak yolun tek yön olacağı kesin olarak gözüküyor. Protokol yolu olacağı uzun zamandır söyleniyor yolu ona göre yapacaklar diye düşünüyorum." 

 Mehmet Güler 
 


Kaynak: Haber Merkezi