Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birimi olarak yeni dönemde çalışmalara başladıklarını, yeni dönem kayıtlarıyla birlikte gelen yeni öğrenciler olduğunu ve birim olarak her öğrencileri ile birebir temaslar kurmak ve ihtiyaçlarını karşılamak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Süha Özden, ‘’Birim koordinatörlerinin tanışması, yapılan ve yapılacak olan çalışmalar ile etkinlikler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için yapılan toplantının asıl amacı; birim koordinatörleri aracılığıyla engelli öğrencileri tespit ederek tamamına ulaşabilmek, ihtiyaçlarını ve taleplerini en üst düzeyde karşılayabilmek, sorunlarıyla ilgilenebilmek ve bir arada olduğumuzu hissettirebilmektir. Bu önemli bir nokta. Zaten sayı olarak az öğrencimiz var. Dolayısıyla yıl içerisinde bu öğrencilerimizle birlikte olmak ve eğitim hayatları boyunca sürekli ilgilenmek istiyoruz. Bu noktada sizlerin görüşleri bizler için son derece önemli. Karşılıklı olarak bu ortamı daha zengin bir hale getireceğimizi düşünüyorum. Katılımınız için şimdiden teşekkür ederim’’ dedi.
Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nurullah Bolat, engellilik ve engelsiz üniversite kavramlarını açıkladığı konuşmasında, birimin yaptığı çalışmalar, etkinlikler, yeni eğitim dönemi için yapılan planlar hakkında bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Nurullah Bolat, "Araştırmalar Dünya nüfusunun yaklaşık %10’nun engelli bireylerden oluştuğunu göstermektedir. Türkiye’de bu oran yaklaşık %12’dir. Ama sosyal hayata baktığınızda ne yazık ki bu oranları göremiyorsunuz. Aslında bu, olanakları engelli vatandaşlarımızın kullanamadığı anlamına geliyor. Toplumda engelli bireylerin hakları günümüzde medeni ülkelerde fırsat eşitliği ve adalet kavramları içerisinde değerlendirilmekte. Kendimizi İnsan haklarına saygılı, eşitlikçi ve adil bir vatandaş olarak tanımlamadan önce sahip olmamız gereken duyarlılıklar var. Üniversitelerin bu konuda örnek olması toplumdaki farkındalığı da arttırır. Bu anlayış içerisinde, bazı konularda hala eksiklikleri olsa da birçok üniversite adım atmış durumda. Bu anlamda engelsiz üniversite kavramı ortaya çıkmakta. Engelsiz üniversite kavramında bütün öğrencilerin bağımsız bir şekilde üniversitenin bütün olanaklarından yararlanması, olanakların ulaşılabilir ve kullanılabilir olması fırsat eşitliği ve bütünleştirici ilkeler çerçevesinde düzenlenmiş olması gerekiyor. Bizde Engelsiz ÇOMÜ Öğrenci Birimi olarak çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz’’ dedi.
Yrd. Doç. Dr. Bolat konuşmasının sonunda, birim koordinatörlerinden neler beklediklerini, ortak çalışmalar konusunda neler hedeflediklerini belirterek engelli öğrencilerin hepsinden sorumlu olduklarını ve herkese doğrudan ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Toplantı, birim koordinatörlerinin yapılabilecekler hakkındaki görüşleri alınarak son buldu.
Kaynak: İHA