Türkiye tarihinde dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’ün üzerinde bir asır geçti. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de bu önemli günü çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Kutlamalar gün boyu devam edecek.
 
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100. Yılı Çanakkale’de birçok etkinlikle kutlanacak. Milli Mücadele’nin 100. Yıl kutlamaları ilk olarak saat 10.30’da  Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından çelenk sunma töreni ile başlayacak. Çelenk sunma töreninin hemen ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından  Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp, Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda son bulan ‘Bayrak Yürüyüşü’ gerçekleştirilecek. Gün boyu Kordonda ve Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda okullar ve kurumlar tarafından hazırlanan çeşitli gösteriler ve etkinlikler vatandaşlara sunulacak. Daha sonra 18.00’da Görme Engelliler İl Temsilciliği tarafından, 18 Mart Sentetik Saha’da 19 Mayıs Futbol Empati Maçı gerçekleştirilecek. Akşam saatlerinde devam eden etkinlikler, saat 19.19’da 0 İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Dünya Atabarı Oynuyor’ adlı dans gösterisi, Truva Atı önünde izleyiciyle buluşacak. Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda Boğaz ve Garnizon Komutanlığı bando gösterisi ile devam eden etkinlikler, saat 22.00’da Truva Atı önünde GESTAŞ tarafından hazırlanan havai fişek gösterisi ile son bulacak.
KORDONDAKİ DİĞER ETKİNLİKLER
19 Mayıs günü Kordonda yapılacak olan diğer etkinlikler şöyle; gezici kütüphanede kitap okuma etkinliği, Atatürk konulu resim sergisi, halk oyunları, Gazi Ortaokulu mehteran gösterisi, Toki Anadolu Lisesi halk oyunları, Vahit Tuna Anadolu Lisesi Halk Oyunları, engelliler halk oyunları gösterisi, İbrahim Bodur Anadolu Lisesi halk oyunları, özel sporcular halk oyunları gösterisi, Vahit Tuna Anadolu Lisesi müzik grubu, Hasan Ali        Yücel Anadolu Lisesi müzik grubu, Gençlik Merkezi müzik grupları müzik gösterisi.
Bünyamin Nami Tonka