3 Temmuz 1992 tarihinde kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale nüfusunun önemli bir kısmına karşılık geliyor. 2018-2019 döneminde 49 bin 169 öğrenci kayıtlı bulunuyor. ÇOMÜ,  Sürdürülebilir performansı ve gelişmeyi referans yapan üniversite olmak ve dünya üniversitesi olmayı amaçlıyor. Üniversite öğrencileri de kentin en büyük gelir kaynağı.

3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı kanunla kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında Trakya Üniversitesi'nden devredilen Çanakkale Eğitim Fakültesi, Çanakkale Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu ile eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında Fen Edebiyat Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1994-1995 Eğitim- Öğretim yılında Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine, Gelibolu ve Yenice Meslek Yüksekokulları ile Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında Ziraat, Su Ürünleri, İlahiyat ve Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri, 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında Sağlık Yüksekokulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılında Gökçeada Meslek Yüksekokulu ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılında da Lapseki Meslek Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi eğitimine başlamıştır. 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Yabancı Diller Yüksekokulu, 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İletişim Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu açılarak eğitim- öğretime başlamışlardır. 49 bin 169 öğrencisiyle bugün tek başına Çanakkale nüfusunun bir bölümünü oluşturmaktadır. Öğrenci nüfusunu bu kadar fazla olması Çanakkale’nin esnafına olumlu geri dönüşü oluyor.  Ayrıca, 2012 yılında kurulan ve 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete başlayan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (2016 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesine dönüştürülmüştür) ve Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile 2013 yılı içinde kurulan Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu ve 2015 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulan Diş Hekimliği Fakültesiyle beraber; 4 Enstitü, 14 Fakülte, 8 Yüksekokul, 13 Meslek Yüksekokulu ile beraber üniversitemiz toplam 39 eğitim birimine ulaşmıştır. Bunların yanı sıra; 31 Araştırma ve Uygulama Merkezi de faal haldedir. Bununla birlikte; Üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı 5 adet Bölüm Başkanlığı da bulunmaktadır. Rektörlük idari yapısında ise, 8 Daire Başkanlığı ve Üniversitemiz Genel Sekreterliği bünyesinde ise 9 adet Koordinatörlük bulunmaktadır. Üniversitemizde; 2016 yılı Nisan ayı verilerine göre; 45.425 öğrenci eğitim-öğretim alırken, 1606 akademik personel ve 833 idari personel görev yapmaktadır. Ayrıca; 33 adet yabancı uyruklu öğretim üyesi üniversitemizde bulunmaktadır. Üniversitemiz lisans programlarından 20.06.2016 tarihine kadar 47.653 ve önlisans programlarından ise 38.928 olmak üzere üniversitemizden toplam 86.581 öğrenci mezun olmuştur.
 
Üniversitemize bağlı 15 adet yerleşke bulunmaktadır. Bunlardan 7 tanesi kent merkezindedir. Ana yerleşkemiz, Çanakkale-İzmir karayolu 1. km sinde yer alan Terzioğlu Yerleşkesidir. Üniversitemizin pek çok fakülte, yüksek okul ve birimi Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Yerleşke, denize sadece birkaç yüz metre uzaklıkta, sırtını Radar Tepesi’ne vermiş, ormanların içine gömülü çok ayrıcalıklı doğal güzelliğe sahip bir konumdadır. Çanakkale kent merkezinde yer alan Anafartalar Yerleşkemiz, asıl olarak Eğitim Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Eğitim Bilimleri Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Yerleşke kent-üniversite kucaklaşmasının en güzel örneklerinden birini sergilemektedir. Diğer önemli bir yerleşkemiz olan Dardanos Yerleşkemizde, herhangi bir okulumuz bulunmamakta, alan daha çok uygulama sahalarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca ÇOMÜ’nün ana sosyal tesisleri de bu yerleşkededir. Orman ve denizin iç içe girdiği yerleşke aynı zamanda tarihi Dardanos antik kentinin de kalıntılarını içermektedir. Kent merkezinde yer alan dördüncü yerleşkemiz, Çanakkale-Bursa Karayolu üzerinde bulunan Sarıcaeli’dir. Bu alan üzerinde tekno-park faaliyetlerimiz ve Ziraat Fakültesinin uygulamaları sürmektedir. Çanakkale-Bursa Karayolu üzerinde yeni kurulan beşinci yerleşkemiz olan Şekerpınar, İlahiyat Fakültesi ve İÇDAŞ Kongre Merkezini içerisinde barındırmaktadır. Şehir merkezinde Kepez’de hastenemizin bazı birimleri ve Nedime Hanım yerleşkesinde de bazı birimlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca Terzioğlu Yerleşkesinin kurulu olduğu sırtın en zirve noktasında yer alan radar tepesinde, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi bulunmaktadır. Gözlemevi Dünya literatüründe önemli bir tutan güçlü bir teleskopa sahiptir. Bunların dışında; Biga’da, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksek Okulunun bulunduğu Ağaköy Yerleşkesi bulunmaktadır. Ayrıca; Biga, Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine (Yahya Çavuş Yerleşkesi), Yenice, Lapseki, Gelibolu ve Gökçeada’da, genel olarak Yüksekokul ve Meslek Yüksek Okullarımızın adıyla kurulu yerleşkelerimiz bulunmaktadır.
TERZİOĞLU YERLEŞKESİ
Üniversitemizin pek çok Fakülte birimi Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Yerleşke yaklaşık 3 hektarlık bir alan üzerinde, denize sadece birkaç yüz metre uzaklığında, sırtını Radar Tepesi’ne vermiş, ormanların içine gömülü çok ayrıcalıklı bir doğal güzelliğe sahip bir konumdadır. Belki de bundan dolayı öğrencilerimiz ve bilim insanlarımız Terzioğlu Yerleşkesi’ne “dünyanın en güzel yerleşkesi” demektedirler. Terzioglu Yerleşkesi içerisinde; Çanakkale Teknik ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulları , İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Çocuklar Evi (Kreş), Besyo & Kapalı Spor Salonu, Yamaç Kafe, Rektörlük - Daire Başkanlıkları, Kütüphane, Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM), Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Ziraat Fakültesi,  ATM Alanı, Fen Edebiyat Fakültesi, Troia Kültür Merkezi, Açık Anfi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık YO, Güzel Sanatlar Fakültesi, Öğrenci Yurdu, Mediko’yu barındırıyor.
ANAFARTALAR YERLEŞKESİ
Çanakkale kent merkezinde yer alan Anafartalar Yerleşkemiz temelde Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Yerleşkemizde ayrıca spor salonu, spor sahaları, konferans merkezi, kafeteryalar, yemekhane, bankamatikler ve diğer birimlerimiz bulunmaktadır. Yerleşke kent-üniversite kucaklaşmasının en güzel örneklerinden birini sergilemektedir. Yerleşkede bulunan konferans salonu sadece ÇOMÜ’ye değil, tüm Çanakkale kurumlarına hizmet vermektedir. Anafartalar Yerleşkemiz’de olup da sıkılmak mümkün değildir. Burada günün her anında yapacak bir şeyler bulabilirsiniz. Anafartalar Yerleşkesi; Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Fakültesi, Süleyman Demirel Konferans Salonu Kütüphane Sağlık Poliklinikleri, Çocuk Kulübü, Kapalı Spor Salonu, Açık Basketbol ve Tenis Sahası, Öğrenci Topluluk Evi, Aletli Cimnastik Spor Salonu’ndan oluşmaktadır.
DARDANOS YERLEŞKESİ
Şu an için yerleşkemizde herhangi bir okulumuz bulunmamakta, alan daha çok uygulama sahalarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca ÇOMÜ’nün sosyal tesisleri de bu yerleşkededir. Dardanos Yerleşkemiz de, tıpkı Terzioğlu Yerleşkesi gibi, belki de ondan daha fazla ‘dünyanın en güzel yerleşkesi’ unvanını hak etmektedir. Orman ve denizin iç içe girdiği yerleşke aynı zamanda tarihi Dardanos antik kentinin de kalıntılarını içermektedir. Yerleşke pek çok spor tesisini de barındırmaktadır. Yerleşkenin plajı ve diğer imkanları binlerce öğrenci ve personelimize ek olarak Çanakkalelileri de buraya çekmektedir. Alan küçük yürüyüşler ve koşular için de idealdir.

SARICAELİ KAMPÜSÜ
Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi, Ziraat Fakültesi Uygulama Alanları bu kampüs içerisinde yer alıyor.
 
BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ AĞAKÖY KAMPÜSÜ
Çanakkale’ye 95 km uzaklıkta olan Biga ilçesinde bulunmaktadır. Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Ezine, Gelibolu, Gökçeada ve Yenice MYO ise kendi isimleri ile anılan ilçelerde bulunmaktadır.
 
Nazif Cemhan Şen