Evli ve 2 çocuk sahibi olan Habibe Kaya, 10 yıl önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle doktora gidiyor. Böbreklerinde hipertansiyon rahatsızlığı olduğu anlaşılan Kaya, doktor kontrolünde 10 yıl boyunca diyalize girmeden, İlaçlarla, tedavilerle hayatına devam etti. İlaçlar ve yapılan tedavilerin sonuç alamayan Kaya’nın böbrekleri vücudun yükünü taşıyamaz hale geldi. Böbrekleri iflas eden Habibe Kaya’nın 1 ay önce diyalize bağlanmasına karar verildi. Ancak Kaya’nın en büyük korkusu olan diyaliz makinesine bağlanmasına fırsat kalmadan, Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesi tarafından bağışlan organ sayesinde sağlığına kovuştu.

HER ŞEY YOLUNDA

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cabir Alan, “Habibe hanımın şuanda ameliyatının 15’inci günü. Her şey yolunda. Günlük idrar çıkarımı 2 litrenin üzerinde. Genel durumu iyi, bir problem yaşamıyoruz. Hipertansiyon günümüz şartlarında Türkiye’deki en büyük böbrek hastalıklarından birisidir. Bu konuya dikkat etmek lazım. En azından yıla 1 kere herkesin dahiliye doktoruna  tansiyon ölçtürmesi gerekiyor. İlerdeki problemlerin önlenmesi açısından önemlidir. Habibe Hanım merkezimize 6 ay önce baş vurdu. Çok kısa bir zaman diliminde böbrek çıktı kendisine. Normalde diğer merkezlerde bu süre 2-3 yıla kadar uzayabilir. Merkezimizdeki hasta sayısının az olması ve yine Güney Marmara bölgesinde organ bağışının yüksek olması dolayısıyla, bölgemizde organ nakli bekleme süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Kısa bir süre içerisinde hastamızın böbrek nakili işlemini gerçekleştirdik.
En büyük korkusunun diyalize makinesine bağlı kalmak olduğunu söyleyen Habibe Kaya, “İyim. Arada rahatsızlıklarım oluyor. Şimdilik iyi gidiyor. Hocama teşekkür ediyorum. Bu kadar kısa zamanda böbrek naklinin gerçekleşeceğini düşünmemiştim.”  şeklinde konuştu.
 
Muzaffer Cirtel