18 yaşında evlendi fakat kına gecesi yapılmadı. Bu eksikliği hayatı boyunca hep yaşadı. Kocası hayatını kaybettikten de sonra da bu eksikliği hep hissetti. İçinde ukde kalan bu eksikliği arkadaşlarına anlatınca 72 yaşında kına gecesi düzenlendi. 52 yıl sonra gerçekleşen kına gecesinde hem duygu dolu anlar yaşandı hem de gece renkli görüntülere sahne oldu.
 
18 Yaşında evlendiği zaman kına gecesi yapılmadığı için içinde hep ukde kalan Mürvvet Türkkolu, 52 yıl sonra Çanakkale Aile, Çalışma ve Sosyal İl Müdürlüğü’nün bünyesinde açılan Halk eğitim merkezine bağlı İkinci Bahar Grubu’nun halk oyunları gösterisinde hayalini gerçekleştirerek, arkadaşları ve eğitmeni tarafından kına töreni yaptı.
72 yaşında olan Mürvvet Türkkolu,52 yıl sonra isteğine kavuşarak hayallerini gerçekleştirdiğini ve hayalini gerçekleştiren Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Ayşe Çetin’e ve arkadaşlarına teşekkür etti.
Yapılan kına töreni için çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Mürvvet Türkkolu, “Kırşehir’de köyde yetişen bir anneyim. 18 yaşıma geldiğimde annem vefat etti. Vefatından sonra beni nişanladılar. Düğünü yaptılar ama kına gecesini yapmadılar. Bir eğlence toplantı yapılmadı. Bende de ukte kaldı. Sevincim içimde kaldı. Buraya yerleştiğimde sosyal hizmetlere arkadaşımla gittim. Burada ki faaliyetleri görünce hoşuma gitti. Üye olmaya karar verdim. Faaliyetlerde bulunuyoruz. Koroda görev aldım. Halk Eğitim Merkezi’nde ki hocamız Ayşe hanım sayesinde kına yapılmadığını bahsettim. Oda böyle bir şey yapalım dedi. Kına gecesi yaptılar çokta güzel oldu. Gençliğimi hatırladım. Duygusal anlar yaşadım. Ama çok mutluyum. 1967 yılında düğünüm oldu. O zaman kadına pek değer verilmiyordu. Evden gitsin de nasıl giderse gitsin olayı vardı. Eşim vefat etti. Yapılan etkinlik paha biçilemez. Kadınların duygularını bastırıyorlar. Kadınlara değer verilmiyor. Kadınların ruhunu özgür bırakmak lazımdı. O zamanlar kız çocuğuna çok değer verilmiyordu. Böyle etkinlikler yapmalıyız. Gençler saygı ve görgüden geri kalmasınlar. Anneye babaya saygılı olsunlar. Kadının özgürlüğü elinde olmalıdır” diye konuştu.

SADECE TEK DERDİMİZ BİR KADIN MUTLU OLSUN

Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Ayşe Çetin, “Ben konuyu öğrendikten sonra böyle bir fikir yapalım dedik. Diğer oyuncularımıza da teklifi getirdim. Söz verdim. Ben bunu yapamasaydım iç huzurum olmayacaktı. Verdiğim bir söz vardı o söz üzerinden arkadaşları onu kırmadı. Orada 78- 80 yaşında insanlar var. Biz çok hızlı bir şekilde yaptık. Sadece tek derdimiz bir kadın mutlu olsun. İçinde bir ukdesi kalmasın dedik. Hayat sürekli bizden her şeyi esirgiyor. 52 yıldır esirgenmiş bir hayatı vardı. Bu esirgenmişliği son buldu. Mürvvet hanım oyuncum olduğunda kedisini çok sevdim. Sonra bana hikayesini anlattı. Hemen bir şeyler yapmam gerekiyordu. Bir kadın olarak bir kadına yardımcı olmam gerekiyordu. Boş durmadım Mürvvet Hanım’ın hayalini gerçekleştirdik. Kına gecesi düzenledik” dedi.

Damla Şener Okdaş