Biga’da yaşayan Ercan Karadeniz, genetik bir hastalık olan Polikistik böbrek hastalığı nedeniyle çocukluğundan beri böbrek yetmezliği ile mücadele ediyordu. Babasından bulaşan hastalığıyla belli bir süre boyunca doktor kontrolünde mücadele eden Karadeniz’in böbrekleri, 10 yıl önce iflas etti. Bu süreçten sonra diyaliz esareti ile hayatına devam eden 41 yaşındaki Ercan Karadeniz, 3 yıl önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi'ne nakil için başvuruda bulundu. Ercan Karadeniz’e sevindirici haber geçtiğimiz gün geldi. Yine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan bir hastanın beyin kanaması geçirmesi sonucu hayatını kaybetti. Ailesinin organları bağışlaması üzerine böbreklerden biri Ercan Karadeniz’e nakledildi. Nakilin ardından sağlığına kavuşan Ercan Karadeniz kana kana su içti.
EN KÖTÜ BÖBREK BİLE EN İYİ DİYALİZ MAKİNESİNDEN DAHA İYİ FONKSİYON GÖSTERMEKTEDİR
Hastanen ameliyattan sonra durumunun iyi olduğunu söyleyen ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, “ Uzun yıllardır doktor kontrolünde gitti geldi. 10 yıl önce artık böbrekler fonksiyon göstermemeye başladı. Bu süreçten itibaren zor bir hayat başladı. Diyaliz böbrek yetmezliği olan hastalar için geçici bir tedavi yöntemidir. Haftada 3 kere diyalize girmek gerekiyor. Kendisine hem sosyal hayatına, hem iş hayatından kopartır. Ercan Bey bizim nakil merkezimize bundan bir süre önce başvurdu. Kendisine birkaç kere böbrek çıkmasına rağmen uygun olmadığı için takamadık. Daha sonra 11 Temmuzda yine bizim üniversite hastanemizin yoğun bakımında beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbrekleri ailesi tarafından bağışlandı. Sağlık Bakanlığı’ndan gösterilen sırada Ercan Bey ilk sıraydı. Uygunluk test edildi. Böbrek kendisine uyumlu olduğu için böbrek naklini gerçekleştirdik. Ameliyatın 10’uncu günü. Günlük idrar çıkışı 3 litrenin üstünde. Böbrek fonksiyonları normal insanlara yaklaşmış durumda. Böbrek yetmezliği olan hastalar için böbrek nakli kesin tedavidir. Hayatı uzatan bir işlemdir. En kötü böbrek bile en iyi diyaliz makinesinden daha iyi fonksiyon göstermektedir” şeklinde konuştu.
İSTEDİĞİM KADAR SU İÇEBİLİYORUM
Ercan Karadeniz ise, “Diyaliz insanın hayatını tamamen bağlıyor. Hiçbir sosyal faaliyette bulunamıyorsun. Bulunduğun yerden ayrılman mümkün değil. Tatil yapmıyorsun, arkadaşlarınla bir yerlere gidemiyorsun. Bazı şeylerden mahrum kalıyorsun yeme içmeden. En büyük bizim ihtiyacımız olan suyu istediğimiz kadar içemiyorduk. Şimdi çok rahatım. Çok mutluyum. İstediğim kadar su içebiliyorum. Bizim için en büyük sermaye su” ifadelerini kullandı.
İbrahim Akın Kazancı