Çanakkale'de Cumhuriyet Meydanı'na küçük bir karavan yerleştiren Greenpeace üyeleri, güneş enerjisi ile ürettikleri elektrikle hazırladıkları meyve suları, kahve ve çayları vatandaşlara dağıttı. Güneş Kafe, buzdolabı,meyve sıkacağı, çay ve kahve makinesi, bilgisayar gibi bütün elektrikli aletleri karavanın çatısında bulunan güneş panellerinden sağlıyor. Güneş panelleri, güneş ışığını toplayıp elektriğe dönüştürüyor. Bütün gün elektriği depolayan piller sayesinde Güneş Kafe, güneş battıktan sonra dahi elektrikle çalışmaya devam ediyor.

"Türkiye enerji ihtiyacının tamamını güneşten karşılayabilecek potansiyele sahip"
Greenpeace Türkiye'nin İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Reşit Elçin, "Güneş Kafe'mizi Çanakkale'de açtık. Burada güneş enerjisinin çeşitli uygulama alanlarını gösteriyoruz. Buraya geliş amacımız, güneş enerjisinin güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu göstermek. Türkiye enerji ihtiyacının tamamını güneşten karşılayabilecek bir potansiyele sahip. İspanya'dan sonra Avrupa'da en fazla güneşlenme süresine sahip ikinci ülke Türkiye. Dolayısıyla Türkiye'nin enerji politikasının temiz ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisiyle yenilenmesini istiyoruz. Çanakkale gibi bir şehirde ondan fazla yeni planlanan kömür termik santral projesi var. Halbuki Çanakkale bütün enerjisini güneş ve rüzgar gibi temiz enerjilerden sağlayabilir. Biz Türkiye'nin temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisine geçmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

"Kirli enerji teknolojilerinden daha karlı"
Güneş enerjisinden elektrik üretilemeyeceğine ve güneş enerjisinin çok pahalı olduğuna dair toplumda bir kaç ön yargı olduğunu ifade eden Elçin, "Bir takım çeşitli dolaşan fikirler var. Ama biz burada güneş enerjisinin gayet uygulanabilir olduğunu gösteriyoruz. Karavanımızda bulunan bütün elektrikli aletleri buzdolabını, meyve sıkacağını, çay ve kahve makinesini, bilgisayarımızın ve telefonumuzun şarjını her şeyimizi karavanın çatısında bulunan güneş panellerinden sağlıyoruz. Bunun dışında çok küçük bir su pompasını güneş enerjisiyle çalıştırıyoruz. Dolayısıyla da tarım sektöründe sulamada da kullanılması çok mümkün bir teknoloji ve ham maddesi güneş ve dolayısıyla bedava olan bir enerji kaynağı. Son yıllarda sürekli düşen fiyatlarıyla şu an artık kirli enerji teknolojilerinden daha karlı bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Güneş enerjisi herkesin kendi enerji ihtiyacını karşılayabileceği bir sistem oluşturarak herkesin kendi çatısında enerjisini kendi üreteceği bir sistem oluşturarak daha demokratik enerjinin daha paylaşılabilir ve daha sürdürülebilir olduğu bir sistemin oluşmasına da ön ayak olabilir" şeklinde konuştu.


Kaynak: İHA