Çanakkale’ye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, burada Türkiye’ye müjdeli haberleri verdi.  Bakan Albayrak, Çanakkale İş Dünyası Buluşması'nda yaptığı konuşmada, "Kamu bankalarımızda esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizleri, artık yeni yıl itibariyle yıllık yüzde 12'den yüzde 9'a düştü. Mobilyacılık sektörü için güzel bir haber olan mobilyadaki KDV'yi yüzden 18'den yüzde 8'e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum." dedi..
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Konferans Salonu'nda, 'Türkiye İçin Değişim Başlıyor programı kapsamında 'Çanakkale İş Dünyası Buluşması' toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Vakıfbank Genel Müdürü Abi Serdar Üstünsalih, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, banka müdürleri ve iş insanları katıldı.

İVEDİLİKLE ALINAN BU KARARLARIN BİZLERE YANSIMASI AYNI İVEDİLİKLE OLMUYOR
Açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu,  “2020 yılının ilk iş gününde bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ederim. Ülkemizin manevi başkenti şehitler diyarı Çanakkale’mizde sizleri ağırlamaktan Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İş dünyası olarak tek emelimiz tarihsel ve coğrafi tüm zenginliklerini, ekonomik zaferle taçlandırmak. Ekonomik olarak geçtiğimiz tüm zorlu süreçte he zaman devletimizin yanında olduğumuzu beyan ettik. Enflasyonla mücadele ve istihdam seferberliği programlarında Çanakkale ili, oda ve borsaları olarak destek verdik, dik duruşumuzu sergiledik. Tüm milli meselelerde birlikte hareket ettik çünkü biz devlet ve millet el ele olduğu zaman tüm tehdit ve tehlikeleri bertaraf edeceğimize yürekten inanıyoruz. Bakanlığımızın özel sektörün sesine kulak vererek yaptığı düzenlemeler, piyasaların hareketlenmesine yönelik kararlar için gösterdiğiniz samimiyete ayrıca müteşekkiriz. c İş dünyasının şu anki en büyük sorunu bize göre bürokrasi. Üst düzeyde alınan hızlı kararların, yereldeki uygulayıcıların en hızla maalesef göremiyoruz. Bu her konu için geçerli olduğu gibi, bugünkü toplantıda paydaşlarımız olan bankalarımız için de geçerli. Finansmana erişimde özel sektör sıkıntı yaşıyor sayın bakanım. Banka kredilerinden etkin şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemlerinde gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı imkânlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor.  Bugün burada Gelir Dairesi Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar Bey de var. Gelir İdaresi Başkanlığının 2018 vergilendirme dönemine ilişkin açıkladığı rekortmenler listesinde ilk 10’da 6 tane banka var. Örneklendirsek Almanya’daki ilk 10’da, Volkswagen, Mercedes, BMW ile başlıyor, 10’u da üretici. Çok düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. İş yerleri elini taşın altına koymaya hazır, her zamanda koyacaktır sayın bakanım. Ülkemize faizin değil, üretimin vergi şampiyonu olması dileğiyle sayın bakanımızın şahsında başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 1915 Çanakkale Köprüsü, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayisi Bölgesi ve bunun gibi ilimiz ekonomisine gelir kazandıracak birçok yatırıma emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
 
 
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ HEDEFİ; ÜRETİM
 Ardından konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İnsanlık tarihinin gördüğü en şanlı zaferlerinden birinin yaşandığı güzel Çanakkale’mizde, bir milletin istikbal ve istiklal mücadelesini, gücünü bu manada teknolojiye, askeri üstünlüğe karşı ortaya koyduğu destansı dirilişin sembol şehri Çanakkale’mizde sizlerle olmaktan dolayı memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çanakkale ülkemizin göz bebeği. Türkiye ile ilgili, Türkiye ekonomisi ile ilgili bir ideal ortaya koyarken Çanakkale’mizin de ekonomisini, refahı ile ilgili bir ideali de otaya koymazsak tabi ki olmazdı. Bu yüzden 2020 yılının ilk iş dünyası toplantısını Çanakkale’de yapalım istedik.  Şehir şehir dolaşıyoruz. İnsanlarla buluşuyoruz, sorunlarını dinliyoruz. Hedefleri beklentileri istişare ediyoruz. Zaman kaybetmeden çözüm önerileri noktasında gerekli strateji ve politikaları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’nin en önemli hedefi; üretim. Özellikle her şehrimizde üretim, katma değerli üretim ne kadar artarsa, Türkiye ekonomisi de o kadar büyüyecek. Yepyeni bir yıla girerken, yepyeni hedeflerle, dünden çok daha umutlu bir şekilde giriyoruz. Çok daha umutluyuz. Çünkü 2019 yılı; gelişmekte olan bir ülkenin altından çok kolay kolay kalkamayacağı sinemalarla, saldırılarla, ataklardan ülkemizin başarıyla çıktığı, bağışıklık sistemini daha da güçlendirdiği, koordinasyonunu, kapasitesini daha da arttırdığı, birçok farklı alanlardaki kırılganlıkların tedavi ettiği, giderdiği bir yıl oldu bizim için. Umutluyuz tabi ki, çünkü ülkemizin potansiyelini biliyoruz. Ülkemiz omuz omuza kol kola verdiğinde hangi engellerin altından kalktığını çok iyi biliyoruz. Türkiye geziden bu yana, 2013 Mayıs-Haziran ayından bu yana altı yıldır çok yoğun bir mücadele verdi. 2019 yılıyla birlikte bu geçtiğimiz altı yıllık süreci artık geride bırakıyoruz. Tüm bu zorlukları yeni, daha güçlü kazanımlarla artık geride bırakıyoruz. Yaşadığımız süreçlerden dersler çıkararak, kazanımlarımızı koruyarak, çok daha fazla çalışıp; sanayicimizle, çiftçimizle, KOBİ’lerimizle, üreticilerimizle çok daha fazla dayanışma içerisinde büyük ve güçlü Türkiye idealini inşallah hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

SEKTÖR TOPLANTILARINDA OLSUN ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  “Hamdolsun,  ülkemiz ortaya koyduğu bu mücadele ile bu tür yorumların hepsini boşa çıkardı. Başta uluslararası finans kuruluşları olmak üzere hemen hemen her kesimin Türkiye ile ilgili beklentileri son 3-4 aydır pozitif yönde güncellenerek değişmeye başladı. Önümüzde yeni bir yıl var. Nasıl ki o senaryolar güncellenip hepsi pozitife döndüyse, bu önümüzdeki yılda özellikle tarihin en büyük spekülatif saldırılarının artık geride kaldığı, ‘kontrol altına alınamaz’ denilen bir enflasyonun yıl sonu hedeflerinin de tutturularak geride bırakıldığı bir yıl olarak tarihe geçiyor. 2020 yılı çok daha iyi olacak. Katma değerli üretim, ihracata ve istihdama dayalı tüm modellerin güncellenmesiyle büyümenin çok daha iyi olacağı bir yıl bizleri bekliyor. Hedeflerimizde geldiğimiz noktayı değerlendirdik. 2020 yılının öncelikli stratejilerini ve politikalarını konuştuk. Ben orada da tüm paydaşlarla toplantı süreci içerisinde paylaştım; 2020 yılı reel sektörümüz açısından çok önemli bir yıldır. 2020 yılı, geçtiğimi 2019’un ikinci yarısına girerken açıkladığımız 'ivme’ yılı olacak. Biz ‘ivme’ özellikle koyduk; ileri, verimli ve milli endüstri dediğimiz ivme paketini 2019’da başlattığımız noktada 2020 yılı bu anlamda çok önemli olacak. Reel sektörün yolunu, gelişmelerini birebir il ziyaretlerinde olsun, sektör toplantılarında olsun çok yakından takip ediyoruz. Talepler kapsamında gidiyoruz yerinde yaptığımız tespitleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirmek için çözümleri devreye alıyoruz. Yılın son öncü rakamları hedeflediğimiz tüm bu noktalarda inşallah yakalayacağımız hedeflerimiz, hatta daha da geçeceğimiz gösteriyor. Özellikle talepte, reel sektör noktasında baktığımızda etkili bir şekilde toparlanma devam ediyor” dedi.

FAİZLER DÜŞTÜKÇE DAHA DA İYİ BİR NOKTAYA GELECEK
Ekonomideki olumlu gelişmelerin istihdama da olumlu yönde yansıyacağını aktaran Bakan Albayrak, “Ekonomideki gerek canlanma gerekse almakta olduğumuz tedbirler istihdam üzerindeki artışın, işsizliği de kademeli olarak düşürmeye başladığını ve yeni ekonomi programında hedeflediğimiz asgari 3 puanlık iyileşmeye de yansıyacağını görüyoruz. Reel sektörün her dönem gündeminde olan her sorunun çözümü için paydaştaki temsilcilerle bakanlık düzeyinde görüştüklerini bildiren Albayrak, “Çanakkale sanayi açısından önemli bir şehrimiz. Çok farklı alanlara hizmet götüren bir şehrimiz.  Ama bu noktada baktığımızda tarım sektörü Çanakkale’miz açısından da önemli. Üretici paydaşlarımız, kardeşlerimiz sadece reel sektör noktasında kaygıyla bakan ve burada konuşuyor olarak bakmasın. Çiftçilerimiz açısından da en az reel sektör noktasında olduğumuz gibi yanlarındayız ve destek veriyoruz. Özellikle tarımsal üretim noktasında çok önemli destekler verdik, vermeye devam ediyoruz. Gittiğimiz her yerde ekonomideki toparlanmanın sağladığı tüm iyileşmeleri vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Bugün tarım ve turizm şehri Çanakkale’de güzel bir müjdeyi çiftçilerimiz ve esnaflarımızla paylaşmak istiyorum” diyerek şöyle devam etti; “Kamu bankalarımızda esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizleri, artık yeni yıl itibariyle yıllık yüzde 12'den yüzde 9'a düştü. Bu şu demek; halihazırda tarımsal kredilerdeki yüzde 25 ila yüzde 100 oranındaki hazinemiz tarafından faiz sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran ortalama yüzde 5'in de altına düşeceği, yüzde 6- 7'ler değil, artık yüzde 5, yüzde 4,5, yüzde 0'a kadar ineceği bir noktada ve özellikle tarımsal kredilerde yüzde 6'lık faizin de yüzde 0 ile 4,5 aralığına gerileyeceğini buradan müjdelemek istiyorum. Sübvansiyon oranlarını dikkate aldığımızda bu faiz düşüşü ile birlikte tarımsal üretimde maliyetleri de inşallah daha aşağıya çekecek adımı da atmış oluruz. 2018 yılında Ziraat Bankası aracılığıyla 47,3 milyar liralık hazine faiz sübvansiyonu olmak üzere çiftçimize 58,7 milyar liralık finansman sağlamıştık. Bu rakam 2019 sonu itibariyle 64,5 milyar Türk Lirasına ulaştı. Bu kredi tutarının 52,3 milyarlık kısmına faiz sübvansiyonu sağladı. Tüm bu desteklerin, faiz indirimlerinin çiftçimize üreticimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Önümüzdeki süreçteki iyileşmelerle inşallah maliyetler, faizler düştükçe daha da iyi bir noktaya gelecek” şeklinde konuştu.

MOBİLYADAKİ KDV'Yİ YÜZDEN 18'DEN YÜZDE 8'E DÜŞÜRDÜĞÜMÜZÜN PAYLAŞMAK İSTİYORUM
Mobilya sektöründeki KDV oranları hakkında konuşan Albayrak, “Mobilya sektörünün ciddi oranda bir mobilyada KDV'yi yüzde 18'e indirelim şeklinde bir talebi olmuştu. Bugün ben buradan mobilyacılık sektörü için de güzel bir haber olan mobilyadaki KDV'yi yüzden 18'den yüzde 8'e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum. Kayseri'de de söyledim; ihracatta da aynı oranda artış hedefi koymamız lazım. Hem iç piyasaya bu maliyetler yansıyacak, hem de inşallah ihracattı da bu manada üretim ve istihdamı da arttıracağımızın sözünü Kayseri’de vermişlerdi.  Çanakkale’den de bu sözü istiyorum. İnşallah bu güzel adımında mobilyacı sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah beklentilerin altında bir oranla ki yüzde 12’lik bir hedef koymuştuk yeni ekonomi programında. Geçtiğimiz yıl yüzde 15,9’du. Bu iyileşme daha pozitif yönde devam edince bunu 15,9’dan 12’ye güncellemiştik. İnşallah bu rakamla 2019’u kapatmış olacağız. Esas amacımız orta ve uzun vadede rekabet ortamını daha da iyileştirerek enflasyonu tek hanelere düşürmektir. Bu çerçeve enflasyon kademeli olarak 2020 hedefi 8,5, 2021 hedefi yüzde 6 ve program sonu hedefimiz olan 4,9 seviyesinde gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yeni ekonomi programında da hedeflediğimiz üzere program dönemi sonunda inşallah artık düşük tek haneli rakamları görmeye başlayacağız. Ekonomide çok daha iyi bir 2020 yılını hep birlikte göreceğiz. Yüksek katma değerli üretim hedeflerimiz kapsamında belirlediğimiz, özellikle petrokimya alanında ayrıca madencilik ve yerli kaynağa dönük enerji üretimi alanında 2020 yılı güzel haberleri, projeleri paylaştığımız bir yıl olacak. Enerji Bakanlığımız döneminde temellerini attığımız, fidanlarını diktiğimiz ağaçlar ürün vermeye başladı. Nitekim kömürde yerli üretim rekoru, 100 milyon tonu geçtiğimiz tarihi bir yıl oldu. Geçtiğimiz gün altın açıklandı; 38,5 tonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretimini yakaladığımız bir yıl oldu. İyileştirme, düzenlemeler, bürokrasinin aradan çıkarılması bir günde olmuyor bunlar. Önemli olan adımları tüm alanlarda sağlam ve güçlü atabilmek. Yerli kaynakların önceliklendirilmesi inşallah bu alanların tamamında çok daha iyi bir noktaya gelecek. Fiyat istikrarından uluslararası rekabete, adaletli paylaşımdan verimliliğe ve finansal piyasaların derinleştirilmesine pek çok alanda ülkemizi çok daha ileriye taşıyacak tüm adımları atacağız. Daha müreffeh bir toplum, daha güçlü ve ileri bir Türkiye noktasında adımlarımız atmaktan çekinmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

BAKAN ALBAYRAK'TAN ÇANAKKALE'DE ESNAF ZİYARETİ
 Çanakkale'ye İş Dünyası Buluşması için gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, toplantının ardından çarşı esnafını ziyaret etti. Bir helvacı dükkanında, meşhur Çanakkale helvasının tadına baktı. Bir seyyar satıcıdan aldığı simitleri ise basın mensuplarına dağıtıp, çay bahçesine oturarak yedi. 'Dur Yolcu' yazısı ve 'Nusret Mayın Gemisi' önünde fotoğraf çektiren Bakan Albayrak, vatandaşların sorunlarını dinleyip, çözümü için de görevlilere talimat verdi. Daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Bakan Albayrak, basına kapalı olarak partililerle bir araya geldi.

Nazif Cemhan Şen - Bünyamin Nami Tonka