Çanakkale’de ‘Türkiye Bal Değerler Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi’ konulu proje toplantısı gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından hazırlanarak fonlanan ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile yürütülen Türkiye Bal Değerler zincirinin Coğrafi işaretler yardımıyla Sürdürülebilirliğinin desteklenmesi konulu proje kapsamında Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı organizasyonu ve Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde arıcılara yönelik eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Proje yöneticisi Maria Ricci, FAO Teknik Danışmanı Raffaele Dall’Olio, Proje Türkiye Koordinatörü Doç.Dr. Sertaç Dokuzlu, Ezine Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ramazan Eren, Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfur Can, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver ve Birliğe bağlı arıcılar katılım gösterdi.
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri’nin yaptığı açılış konuşmasında; ‘Türkiye Bal Değerler Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi’ konulu projenin ilk eğitim toplantısının Çanakkale’de yapılmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Projeyi çok önemsediklerini belirten Başkan İleri katılımcılara Çanakkale’de arıcılık sektörü ve çam balı ile ilgili bilgiler verdi. Toplantıda söz alan FAO Proje yöneticisi Maria Ricci; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğine değinerek, projenin amaçları ve faaliyetleri ile daha önceki başarılı projelerden örnekler sundu.Toplantıda Proje Türkiye Koordinatörü Bursa Uludağ Üniversitesinden Doç.Dr. Sertaç Dokuzlu ise Coğrafi işaretin anlamı, uygulanması, yönetimi potansiyel masraf ve faydalarını anlatarak, Türk Çam balı üretim uygulamaları ile ilgili sahada yapılan anket çalışmasının sonuçları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ayrıca Türk Çam Balı değer zincirinde yer alan tüm aktörler ile güçlü bir iletişim kurulmasının öneminden bahsederek sağlayacağı faydalara değindi.
FAO Teknik Danışmanı Raffaele Dall’Olio ise Kaliteli çam balı üretimi ve çam balının kalitesinin korunması için uyulması gereken kurallardan bahsederek dünyadaki iyi üretim uygulamalarından örnekler sundu. Avrupa Birliği piyasalarında talep edilen bal kalite kriterleri ile ilgili bilgilerde veren Raffaele Dall’Olio Bal üretiminin izlenebilirliğinin sağlanması hususunda İtalya’dan örnekler gösterdi.
Toplantıda son olarak Proje Türkiye Koordinatörü Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu Avrupa Birliğinde Coğrafi işaret sisteminin uygulanışı ve coğrafi işaretlerin ihraç pazarlarının geliştirilmesindeki etkisini anlatarak, Türk Çam Balının AB düzeyinde Coğrafi işaret tescili alması için gerekli koşullar ve bu aşamada üreticilerin rolü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda ayrıca Coğrafi işaret dosyası için iyi üretim uygulamaları tanımlanarak kurallar hakkında üreticiler ile görüş alışverişinde bulunuldu. Üreticiler Kamu kurumları ve özel sektör arasında güçlü iletişimin önemi vurgulandı.
Toplantının sonunda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Proje yöneticisi Maria Ricci, FAO Teknik Danışmanı Raffaele Dall’Olio ve Proje Türkiye Koordinatörü Doç.Dr. Sertaç Dokuzlu’ya Arı yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver tarafından Çanakkale yöresel ürünleri takdim edildi.
Kaynak: Gazete Vitamin