Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, sağlık alanındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve virüslere karşı hijyenin önemine dikkat çekerek ellerin sık sık yıkanması gerektiğini söyledi.
 
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2019 yılında yapılan Sağlık yatırımları hakkında bilgi vermek için Çanakkale Öğretmen Evi’nde toplantı düzenlendi. Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ve beraberindeki birim müdürleri bilgi verdi. Son günlerde gündemden düşmeyen Corona virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktoru Aslı Okan bilgi vererek, sunum gerçekleştirdi. Virüslerden korunmak adına hijyene önem verilmesi gerektiği en önemli olan ise ellerin iyi yıkanması gerektiğini altını çizerek öne çıkardı.  

Sunum ardından 2019 yılında yapılan Sağlık yatırımları hakkında bilgi vermek adına konuşan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, “Biz sağlığın 2019 yılı değerlendirmesi için buradayız. Verilerimiz İl Sağlık ancak 2 ayda toparlanıyor. Bu bizim yıl değerlendirmesi toplantımız bizim, Merkezde Esenler bitti taşınıyoruz. Cevatpaşa’yı inşallah 1 Mayıs’ta taşıyacağız. Yenice, Ezine’yi taşıyoruz. Gelibolu ve Gökçeada’yı bitirdik. Bunların hepsinde toplum sağlığı merkezi aile sağlık merkezi yaptık. Şu ana kadar ilçelerimizde veremediğimiz hizmetleri vereceğiz. Gebe bilgilendirme sınıfı açamıyorduk çünkü fiziki yetersizliğimiz vardı. Artık bu ilçelerimizde gebe bilgilendirme sınıflarını açmış olacağız. Orada bütün gebelerimize bilgilendirme ya da eğitim dediğimiz gebe eğitimi vermiş olacağız. Obezite danışma birimi, kanser eren tanı merkezi açmış olacağız. Bütün hastaneleri birinci basamak ilçelerimizi güçlendirmiş olacağız. Çan’da tomografi kuruldu, onay bekliyoruz. İlçelerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. 112 istasyonlarının yaklaşık 5 tanesini binasının bu sene dikeceğiz. Ayrıca ilimizde 2019 da bebek ölümünü binde 3.4 gibi bir rakamla neredeyse Türkiye’nin yarısı olan bir oranda tamamladık. Bebek ölümümüzü en az seviyeye indirdik. Hedefimiz daha da aşağı düşürmek. Bunu da gebelik öncesi planlı gebeliklerde ön çalışma yaparak, gebe kalmayı düşünen anne adaylarına üç ay önceden bakımını yaparak anne karnında ölümünü de önlemeye çalışacağız. Koruyucu hekimlik temelde her şey, yüzde 99 oranında aşılamamız var. Lapseki Devlet Hastanesi’ne yoğun bakım onayı geldi. 4yataklı bir yoğun bakım odası açıyoruz. İlçelerimizi güçlendirdiğimiz zaman merkez devlet hastanesinin yükünü azaltarak, ilimizden dışarıya sevk olayını en azına düşüreceğiz. Dolayısıyla sağlık için ilimizin dışına çıkmasını gerektirecek durum bırakmayacağız. Yine Gökçeada Devlet Hastanesinin yarım kalan ihalesini 27 Martta bakanlığımız yapıyor. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) 30 yataklı ilimizde yapılması için parasını aldık. Ödeneği geldi bu yıl inşallah yapacağız. Bu yılın sonunda AMATEM bu yılsonunda tamamlama aşamasına geleceğiz. Ağlık il binası diye gündemde sık sık gelen aslında temelde birinci kompleks binası olan eski SSK hastanesi bahçesinde bir binamız var onunda ihalesini Nisan ayında yapacağız. Bozcaada’da yeni bina planlamamız var. Arsa temininde uzadı aslında 2018 yılında bunu yapacağız demiştik. Tahsisi henüz tamamlanmadığı için arsanın onunda yapımını bu yıl bitirmeyi düşünüyoruz. Şuan ortalama olarak 11 kere hastanemize veya birinci basamak başvurmuştur. Aile hekimlerimizin yeni binalarında daha iyi hizmet vereceklerine inanıyorum” dedi.

Küçükkuyu’da 24 saat hizmet veren 112 İstasyonumuz var
Geçtiğimiz gün İl Özel İdaresinde Ayvacık CHP İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Alkan’ın açıklamasına cevap veren Çanakkale İl Sağlık Müdürü Taşçı, “Küçükkuyu’da 24 saat hizmet veren 112 İstasyonumuz var. 1997 yılından beri Küçükkuyu’da istasyonumuz var birde Ayvacık Devlet Hastanesine bağlı 112’nin bulunduğu birimin alt katında hizmet veren ayrı birimimiz var. Kışın oranın nüfusu çok düştüğünden biz akşam mesaiye kadar hizmeti veriyoruz. Geri kalan kısmında 112 istasyonu hizmet veriyor. 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Yazında yazlıkçılarımız geldiği için gece 12’ye kadar Ayvacık Devlet Hastanesi ek biriminde hizmet veriyoruz. Gece 12’den sabah 8’e kadar da 112 istasyonunda hizmet veriyoruz. Ama şimdiye kadar çıkmayan bir ses çıktı. Şimdiye kadar neden istenmemiş bilmiyorum. Biz nüfusa baktık, 9 bin 500 nüfusa var şuan bu nüfusa göre nasıl bir hizmete dönüştürürüz diye bir çalışma başlattık.  24 saat hizmet vermek için ne yapabiliriz, hizmeti nasıl dönüştürebiliriz, mevzuatlarımızı inceliyoruz. Burası belde ilçe olsa farklı davranacağız. İlçe olduğunda oraya hastane ile yapabiliriz. Bu mevzuata göre aile hekimlerinin nöbet tutabileceği, entegre hastane planlıyoruz. Ama bunu tek tek incelemek zorundayız. Onun için ne evet diye biliyorum nede hayır diye biliyorum. Şu ana kadar bu noktada bir sorun çıkmadı. Vakamıza beş dakikada ulaşıyoruz. Ben hizmet vermek zorundayım. Yasal olarak sağlık merkezi açabilen tek kuruluş belediye Küçükkuyu Belediye açsın, personelde bulundursun” dedi.

Muzaffer Cirtel