Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, virüsün mutasyonu hakkında açıklamalarda bulunarak, “Buradaki mutasyonun iyi ve kötü tarafları var. Kötü; bulaştırıcılık arttı. Aynı kişide yeniden enfeksiyon yapabilir.  İyi: aşı geliştirildiğinde grip aşısı gibi her yıl olma zorunluluğu olmayabilir” dedi.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs Türkiye’de her geçen gün etkili olmaya devam ediyor. Virüsün yayılması alınan tedbirlerle engellenmeye çalışıyor. Pandemi hastanesi olarak ilan edilen ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüs hakkında bilgilendirici açıklamalarına devam ediyor. Son olarak virüsün mutasyonu hakkında açıklamalarda bulunan Şener, “Virüs değişiyor. Yani mutasyona uğruyor. İki farklı alt tip yaygınlaşıyor. Bu çok tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
 
BURADAKİ MUTASYONUN İYİ VE KÖTÜ TARAFLARI VAR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, virüsün mutasyona uğradığını söyleyerek, “Virüs değişiyor. Yani mutasyona uğruyor. İki farklı alt tip yaygınlaşıyor. Bu çok tehlikelidir. Yıllık mutasyon kapasitesi 25, örnek vermek gerekir ise gripte bu 50’dir. Yıllık mutasyon kapasitesi bir virüse karşı geliştirilen aşının başarısını ve tekrarlanma zorunluluğunu belirler. Örneğin grip aşısı her yıl oluruz. Mutasyon aynı zamanda adaptasyondur; örneğin ebola ve zıka,  RNA virüsleri (COVİD 19)doğası gereği mutasyona meyillidir. Yeni bir şey değil. Buradaki mutasyonun iyi ve kötü tarafları var. Kötü; bulaştırıcılık arttı. Aynı kişide yeniden enfeksiyon yapabilir.  İyi: aşı geliştirildiğinde grip aşısı gibi her yıl olma zorunluluğu olmayabilir. Tek yol yayılım hızını kırmak ancak bu şekilde ölümleri önleriz.

Arzu Baladur