Mart ayında Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında varılan geri kabul anlaşması ile yaz aylarında rahat nefes alan Çanakkale’nin gözde turizm merkezi Assos ve bölgesinde, eylül ayı ile birlikte yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek isteyenlerin sayısında önemli artış meydana geldi. Ağustosta 570 olan yakalanan kaçak sayısı, eylül ayının ilk 20 gününde bin 330’a ulaştı.
İstanbul’dan kara yoluyla insan tacirleri tarafından Ayvacık'a getirilen kaçak göçmenler, önce sahile ulaşmayı, ardından da şişme botlara binerek Midilli’ye doğru umut yolculuğuna çıkmayı planlıyor. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, Ayvacık sahillerine ulaşmadan kaçak göçmenleri yakalamak için 24 saat kesintisiz görev yapıyor. Bir şekilde sahile inip, şişme lastik botlarla denize açılanlara ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri müdahale ediyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’ye mensup bazı kişilerin Yunanistan’ın Midilli Adası’na kaçma ihtimali de göz önünde bulundurulduğundan, Ayvacık sahillerinden Midilli’ye neredeyse kuş uçurtulmuyor. Bu sayede, Midilli’ye kaçma girişiminde bulunan kaçak göçmenlerin sayısında ciddi bir artış olmasına rağmen, karşıya geçmeyi başaranların sayısında fazla bir artış olmadı.
Geçen yıl zirveye ulaşan Ayvacık’tan Midilli’ye geçişlerde, insan tacirleri talebin fazla olması sebebiyle geçiş ücretlerini de en üst seviyede tutuyordu. Kaçak göçmenlerden kişi başı bin 500 ila 2 bin dolar arasında ücret alınıyordu. 20 Mart’taki geri kabul anlaşması ile birlikte Midilli’ye geçişler durma noktasına geldi. Midilli’ye geçmeye çalışan grupların organizasyonu daha amatör insan tacirlerine kalırken, kişi başı fiyatları da 150-200 dolara kadar düşürdü.
Kaynak: İHA