Çanakkale Boğazı’nda avladığı büyük balıklarla adından söz ettiren Müjdat Turan, hayatını belgesele dönüştürülüyor.
Çanakkale’de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli Müjdat Turan’ın deniz tutkusu 10 yaşında başladı. Bu yaşta yüzmeye, 16- 17 yaşlarında ise dalma başlayan Müjdat Turan’ın merakı önce bir hobiye, yıllar sonra da bir sanata dönüştü. Profesyonel olarak dalış yapan Turan, tüpsüz dalışta 40 metre derinliğe kadar inebiliyor. Dipte bekleme süresi ise 4.5 dakikayı buluyor. Static apneada ise 6.5, 7 dakika suyun altında kalabiliyor. Onun bu özellikleri, boyunca büyüklükte ve kilosuna yakın ağırlıktaki balıkları avlayabilmesine olanak tanıyor. Öte yandan Turan, Çağatay Ulusoy, Kıvanç Tatlıtuğ, Ata Demirer gibi ünlü oyunculara verdiği dalış eğitimleriyle de biliniyor. Rekortmen dalgıç Müjdat Turan’ın denizle ilgili hikayeleri, yönetmen Gökçer Aydın tarafından belgesele dönüştürülüyor.
HİKAYELERİ DİNLEYİNCE İŞTE DENİZLERİN FATİH’İ BU ADAM DEDİM KENDİME
Yapılan belgesel çalışmalarıyla ilgili bilgi veren yönetmen Gökçer Aydın, “Geçmişten bugüne değin birçok mücadeleye sahne olmuştur Çanakkale... Her neresinden bakarsanız bakın bu mücadeleler hep denizde meydana gelmiştir. Çanakkale demek deniz demektir aslında. Çanakkale’yi ele geçirmek isteyenler hep deniz üstünde bir mücadele vermiştir. Ünlü Türk denizci ve devlet adamı Barbaros Hayrettin Paşa’nın da dediği gibi ‘Denizlere hakim olan cihana hakim olur’ düşüncesi hep hüküm sürmüştür bu topraklarda. Herkes denizin üstünde bir Fatih olmak için çabalamıştır. Fakat denizlerin altında da bir Fatih olmalıydı elbet. Bizden biri.. Bir insanoğlu.. Bu Fatih öyle biri olmalıydı ki denizin üstüne çıktığında nefesini tutup, denizin maviliklerine indikçe nefes alabilmeliydi. Hep bu düşünceyle denizlerin altında hüküm süren, onsuz yaşayamayan bir adam aradım yıllarca. Denize aşık birçok kişiyle tanıştım. Ama bir türlü kafamdaki o kahramanı o Fatih’i bulamadım. Çok sonraları biriyle tanıştım, kendisiyle deniz hakkında konuşurken ‘Ben nefes aldığımda değil nefesimi tuttuğumda özgürüm.’ sözünü ondan duyup kendisinden denizle ilgili hikayeleri dinleyince işte denizlerin Fatih’i bu adam dedim kendime. Onun adı Müjdat’tı. Müjdat Turan! Onun hayat hikayesini derinlemesine kendisinden dinleyince bu anlatılanların belgesellendirilmesi gerektiği kanaatine vardım. Bu serüvende size yönetmenlik koltuğunda rehberlik eden bendeniz Gökçer Aydın ve kahramanımız Müjdat Turan’la el ele vererek sizlere mükemmel bir görsel şölen sunmak için belgesel çekimlerine başladık. Sizleri denize bir kez daha aşık etmeye geliyoruz” ifadelerini kullandı.
DENİZLERDEKİ BAŞARI HİKAYEMİN BELGESEL OLMASI BENİ ÇOK ONURLANDIRDI
Rekortmen dalgıç Müjdat Turan ise, “Denizlerdeki başarı hikayemin belgesel olması beni çok onurlandırdı. Çanakkale gibi Tarihi ve coğrafi açıdan önemli değere sahip bu güzel şehir de Belgeselin çekilmesi Çanakkale ye de ayrı bir değer katacağına inanıyorum. Netice de Çanakkale benim kariyerim de ve başarılarımda bana değer katan çok önemli bir şehir. Hedefim bundan sonra daha güzel ve önemli projelerle Bu güzel şehrin tanınması için daha çok çalışmak ve katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.
Arzu Baladur