Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran, Ajans uzmanları Petek Eğerci ve Seray Servi, Çanakkale Ticaret Borsasını ziyaret ettiler.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran ve beraberindekiler gerçekleştirdikleri Ticaret Borsası ziyaretinde yapılan çalışmalara değinildi. Toplantıda bir konuşma yapan Koordinatör Recai Başaran Koronavirüs (Covid -19) sürecinde Ajansın yapmış olduğu çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Keleş, GMKA olarak pandemi sürecinin iş dünyasına etkileri hususunda Bakanlığa sunulmak üzere bir çalışma yaptıklarını belirtti.
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise gerçekleştirdiği açıklamasında “Devletimiz salgınının yayılmasını engelleyerek insanlarımızın sağlığını korumak üzere aldığı tedbirlerin yanı sıra, ekonomik ve ticari hayatı ayakta tutmak, üretimin ve istihdamın sürekliliğini sağlayarak insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere gereken tedbirleri çok hızlı ve çok ciddi bir şekilde almış ve almaya da devam etmektedir. Ekonomik İstikrar Kalkanı devreye alındıktan sonra; tahakkuk edecek vergilerin ödenmesinin ötelenmesi, icra ve iflas takiplerinin durdurulması, 'Kısa Çalışma Ödeneği', KGF’nin kefalet kapasitesinin 500 milyar liraya çıkarılması ve firma limitlerinin arttırılması gibi burada sadece birkaçını dile getirebildiğimiz tüm destekler ve çok hızlı bir şekilde hayata geçti. Finansmana erişimde çok hızlı ve uygun maliyetlerde çözüm bulundu. Diğer ülkeler ile olan ilişkilerimiz de de Türkiye bir rol model oldu. Gerçekleştirilen tüm bu desteklere, başarılı çalışmalara ilave olarak İş dünyası olarak birkaç husus ile ilgili taleplerimiz bulunmaktadır. Bunlardan ilki mücbir sebep halinin kapsamının genişletilmesini ve tüm sektörlerin kapsama alınması gerektiğine inanıyoruz. Birbiriyle bağlantılı sektörlerden birinin mücbir sebep kapsamında olup, diğerinin olmaması aynı sebepten sıkıntı yaşayan ticaret erbaplarımızı zor durumda bırakıyor. Üyelerimiz, mücbir sebep kapsamının genişletilmesini bekliyor. İkinci bir husus faaliyetleri durdurulan iş yerlerine ilişkin Kiracılar ve kiralayanlar arasındaki anlaşmazlık ile ilgili bir regülasyon gerekli olduğuna inanıyorum. Diğer bir husus ise İflas erteleme kararı, iflas erteleme tedbir kararı veya konkordato kararı almış, olmakla birlikte faaliyetlerini sürdüren üretmeye, istihdam sağlamaya ve ülkemiz için önemli bir kazanç olmaya devam eden azımsanmayacak sayıda firmamızın bulunmakta. Bu Firmalarımız KGF desteklerinde kapsam dışında bırakılmıştır. Bu tip firmaların; istihdama, ihracata, içinde bulunduğu bölgede gerçekleştirdiği ekonomik büyüklüğe ve buna bağlı olarak desteklediği yan sektörlere verdiği katkılar gibi kriterlerin de dikkate alınarak konunun uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve KGF desteklerinden yararlandırılmasının yolunun açılması ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır” dedi.
Başkan Kaya Üzen Çanakkale Ticaret Borsası olarak Pandemi döneminde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler vererek Özellikle Finansmana erişim ile ilgili TOBB ve Denizbank işbirliğinde TOBB Nefes Kredisini hayata geçtiklerini, önümüzdeki günlerde devlet bankalarımızında katılımları ile üyelerin finansman ihtiyacını giderdiklerini söyledi. Borsa olarak üyelerine kurumsal kapasitelerinin gelişmesi, Dijital dönüşüm, finansmana erişim, satış ve pazarlama konularında da online eğitimler düzenlediklerini ifade etti. Ziyaret sonrasında Başkan Kaya Üzen’in yeni işyeri gezilerek Ajans koordinatörü ve uzmanları tarafından hayırlı olsun dileklerinde bulunuldu.
Kaynak: Haber Merkezi