Çanakkale’nin tarihi değerlerinin sergilendiği Kent Müzesi, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Müze, adeta kentin geçmişini yansıtıyor.
Çanakkale’nin tarihi değerlerini bünyesinde sergileyen Kent Müzesi, 6 Mart 2009 tarihinden bu yana ziyaretçilerine hizmet vermeye devam ediyor. 46 yıl boyunca 20 odalı “Emek Otel” olarak kullanılan yapının Çanakkale Belediyesi tarafından 2004 yılında satın alınması üzerine restore edilerek müzeye dönüştürüldü.
Yapının ilk iki katı, işlev ve mimari detayları ile 1800'lerin Çanakkale'sinin sivil mimari örneklerinden biri olarak sergileniyor. Yapının 3. katının ise Cumhuriyet Dönemi'nde inşa edildiği belirtilirken, Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu dört ayda bir değişen sergilere ev sahipliği yapıyor. Üç kattan oluşan Kent Müzesi’nin yapım tarihi ise kesin olarak bilinmiyor.
Müzenin ikinci katında bulunan ve sergilenen ögelerin içinde Çanakkale bölge mitolojisi “Efsaneler” başlığında anlatılıyor. 1915 Çanakkale Savaşı’ndan bu zamana kalan eserler, o dönem yaşananlar dönemin tanıklarının hatıraları üzerinden aktarılıyor. Aynı zamanda kentlilerin anıları ile beraber paylaştıkları objeler de ziyaretçilere sunuluyor.
Müzenin ilk katında ise bu objeler arasında dönemin en ünlü terzilerinden biri olan Fazilet Hanım’ın (Fazilet İşgüden) dikiş makinesi bulunuyor. Hemen başucunda dikiş makinesiyle beraber sergilenen Fazilet Usta ve kalfalarına ait bir fotoğraf, müzenin en dikkat çekici objelerden biri olarak yer alıyor.
İkinci katında ise ilk göze çarpan obje, büsbütün yalın ve antika haliyle büyük bir piyano oluyor. 1880-85 yılları arasında Paris’te üretilen bu enstrüman, Rum Okulu iken Cumhuriyetin ilanıyla İstiklal İlköğretim Okulu olan binanın, toplantı ve baloların tertip edildiği salonunda yer alıyorken İstiklal İlköğretim Okulu tarafından müzeye bağışlanmış.
Koronavirüs salgını kapsamında alınan hijyen tedbirlerini uygulayan müze, 01 Eylül – 31 Mart: 09.00-17.00, 01 Nisan – 31 Ağustos: 10.00-19.00 saatleri arasında ve her Çarşamba/Kent Sohbeti: 18.00-19.00 aralıklarında kapılarını ziyaretçilerine açık tutuyor. Kent müzesi, pazartesi günleri haricinde belirtilen saatlerde ücretsiz olarak ziyaret edilebilirken, bu saatlerde veya dışında vatandaşlar duyurulan etkinliklere yine ücretsiz olarak katılabiliyor.
Bünyamin Nami Tonka