Çanakkale’nin dört gözle beklediği karar Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) geldi. YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, “YÖK olarak, bugün itibariyle üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik” dedi. Dün toplanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ),  YÖK’un bu tavsiye kararını nasıl değerlendireceği merak ediliyor.
Çanakkale’nin en büyük gelir kaynağı üniversite öğrencileri karşılıyor. İlin nülüsünün yarına yakını üniversite öğrencilerinden oluşuyor.  Kent için bu kadar önemli olan üniversitenin açılıp açılmayacağı merak ediliyordu. Bu konuda YÖK’ün kararı kadar ÇOMÜ’nün kararı da önemli. YÖK sonunda tavsiye niteliğindeki kararını verdi.
 
YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, üniversitelere eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim sonrası başlayacak şekilde planlamalarını istediklerini aktardı. Yükseköğretime bağlı öğrenci ve velilerin üniversitelerin açılıp, açılmayacağıyla ilgili soruları üzerine kamuoyunu bilgilendirme amacıyla konuya ilişkin açıklama yapıldı.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 salgını vakalarının büyük bir hassasiyetle takip edildiği aktarılarak, “Salgının yükseköğretim sistemimizi etkilediği geçtiğimiz Mart ayından itibaren gerekli tedbirler alınarak hızlı ve dinamik süreçler yürütülmüştür. Ancak tüm dünyada 20 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu, 700 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği küresel salgın, yükseköğretimi de etkilemeye devam etmekte ve uzun vadeli yeni önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün dünyada, 2020-2021 eğitim ve öğretim süreçlerine yönelik pek çok konu tartışılmaktadır. Yükseköğretim sistemi çok güçlü olan ülkelerde de bu konuda fikir birliği bulunmamaktadır. Bazı ülkeler 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminin tamamen dijital ortamda uzaktan öğretim ile yapılacağını belirtmiş iken, karma yöntemi benimseyeceklerini, yüz yüze ve çevrimiçi karma yöntemleri kullanacaklarını, uzaktan öğretim ve örgün öğretimi fakülte/program esaslı uygulayacaklarını açıklayan ülkelerin sayısı da az değildir” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu olarak yakın zamanda dünya örnekleri de incelenerek Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi’nin yayınlandığı hatırlatılarak, “Ülkemizde 45 bine yakın üzerinde program bulunmaktadır ve her bir programın kazanım hedefleri doğrultusunda uygulanma yöntemleri değişkenlik arz etmektedir. Nitekim edebiyat, sosyoloji, moda tasarımı programlarıyla ebelik veya geleneksel el sanatları yahut tıp, diş hekimliği ve pilotaj programlarının eğitim öğretim süreçleri birbirinden çok farklıdır. Salgın süresince bu programların uygulamalarında alınacak önlemler de bölgeden bölgeye elbette ki farklılık arz edebilecektir. Bugün itibariyle; üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamaları istenmiştir. Bunun yanı sıra kampüslerdeki öğrencileri seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanınmıştır. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hale gelmiştir” ifadeleri paylaşıldı.

Ayrıca YÖK tarafından yapılan açıklamada, “Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecektir. Geçtiğimiz günlerde salgın dolayısıyla yaptığımız yapısal düzenlemelerle karma öğretim uygulayabilmeleri için üniversitelerimize geniş bir alan bırakılmıştır. Üniversitelerimiz Koronavirüs Komisyonları ve ilgili diğer kurul ve komisyonları marifetiyle öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari personelimizin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde genel planlamalar yapabilecektir. Elbette ki bu süreç Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıkların tedbir maksatlı yönlendirmeleri çerçevesinde sürdürülecektir. YÖK olarak, bu süreci başından itibaren çevik yönetim, güçlü koordinasyon, esnek kararlar almak ve kurumsal çeşitliliği imkân olarak kullanmak şeklinde özetleyebileceğimiz bir yönetim anlayışı ile yönetiyoruz. Aileleri tarafından bizlere emanet edilen sevgili öğrencilerimiz başta olmak üzere, bütün akademik ve idari personelin sağlığı karar süreçlerimizde en fazla dikkat ettiğimiz husustur” ifadelerine yer verildi.

YÖK KARAR VERDİ ÇOMÜ TOPLANDI
YÖK’ün bu kararından sonra ÇOMÜ Senatosu dün toplama kararı aldı. ÇOMÜ’ün yaptığı toplantının sonucu gazetenin baskıya girdiği zamana kadar açıklanmazken, özellikle esnaflar başta olmak üzere kent bu kararı bekliyor. ÇOMÜ’nün vereceği karar kent ekonomisini önemli ölçüde etkileyecek. Eğer 1 Ekim sonrası ÇOMÜ açılacaksa şu anda kentte bulunan öğrencilerin büyük bölümü evlerine geri dönecek ve uzaktan eğitim alacak. Yeni öğrenciler de sadece kaydını yapacak.

Öğrencilerin ve kentin kafasındaki bir diğer soru ise 1 Ekim’den sonra üniversitenin yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağı. Virüsün yayılma hızı ve o zamanki etkisi ile ilgili değerlendirme yapılarak karar verileceği belirtiliyor.
 
Arzu Baladur- İHA