Toplantıya Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Borçlu esnafa nefes aldıracak kanun maddelerini bir bir özetleyen Mutur, “Devletimiz zora düşen esnafın borçlarının yapılandırılmasının yanı sıra işletmelerin stor, kasa ve alacak hesaplarının düzeltilmesini öngören kanunu yürürlüğe sokmuştur. Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 30.06.2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara bağlı olan aidat borçları borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir” dedi.
“Esnaf ve Sanatkarlarımızın kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” diyen İbrahim Mutur ilgili kanunu şu şekilde özetledi;
Anılan Kanunda, borç yapılandırılmasının yanında geçmiş dönemler için matrah artırımı, yurt dışı ve yurt içi varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, işletmelerde stok, kasa ve alacaklar hesaplarının düzeltilmesi konusundaki düzenlemeler de yer almaktadır.
1-Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkarlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları açısından;
-Maliye Bakanlığı
-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
-Sosyal Güvenlik Kurumu
-Belediyeler ile
             Alacaklarını 6183 sayılı Kanun kapsamında tahsil eden diğer kamu kurumları kapsama girmektedir.
2-Alacak türü açısından ise;
-Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,
-Gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları,
-Sosyal güvenlik primleri ile bunlara bağlı idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zamları,
-6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmış olmakla beraber, zamanında ödeme yapılmaması nedeniyle yapılandırılması bozulmuş alacaklar,
-Trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ve HGS ücretleri ile banlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları kapsamda bulunmaktadır.
3-Süre açısından;
-30.06.2016 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilmesi gereken beyannameler
-30.06.2016 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, SGK primleri, genel sağlık sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primleri,
-Vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları,
-30.06.2016 tarihinden (bu tarih dahil) önce kesilen trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile HGS ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır.
-2016 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin 2.taksiti ile yine 2016 yılına ait almak vergisinin 2.taksiti ödeme vadelerinin henüz gelmemiş olması nedeniyle kapsama alınmamıştır.
4-Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir. Bunun yerine, enflasyon (yurtiçi ÜFE) oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecektir.
5-Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde, hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir.
6-Bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise yarısı silinecektir.
7-Dava aşamasında olan veya dava açma süresi dolmamış olan vergiler, bunların hangi aşamada olduğuna bağlı olarak yapılandırmadan yararlandırılacaktır. Bunun için açılmış davalarda vazgeçmek, açılmamış davalar içinse dava açmamak şartı aranmaktadır.
8-Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışmakta olup daha önce vergi karnesi almamış olanlar, 31.10.2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup 2016 yılı vergisini hesaplatmaları şartıyla geçmiş dönemlerin vergi ve cezaları aranmayacak, bu kişilerin ise işe başlama tarihleri bu Kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi olarak kabul edilecektir.
9-Diğer taraftan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 30.06.2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara bağlı olan aidat borçları borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir.
 
Mustafa SUİÇMEZ
 


Kaynak: Haber Merkezi