Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs önlemleri sebebiyle kamu kurumlarının işleyişlerinde değişikliklere gidildi. Türkiye Noterler Birliği pandemi süreciyle birlikte geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu nöbetçi noterlik uygulamasını askıya aldı.

Koronavirüs pandemisi sürecinde yeni normal ile alınan önlemlerin başında HES kodu uygulaması geldi. Maske kullanımı ve sosyal mesafe zorunluluğuna son derece dikkat edilmeye başlandı. Kamu kurumlarına yönelik uygulanan bu tedbirlerden noterlerde etkilendi. Türkiye Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucunda pandemiden hemen önceki dönemde nöbetçi noter uygulaması hayata geçirilmişti. Bu uygulama ile noterler dönüşümlü olarak haftasonları da hizmet vermeye başlamıştı.

Pandemi sürecine kadar devam eden vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği nöbetçi noter uygulaması pandemi önlemleriyle birlikte askıya alındı. Adalet Bakanı Gül konuya ilişkin açıklamasında salgının önlenmesi adına alınan tedbirler kapsamında nöbetçi noter uygulamasına ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini ifade etmişti.

PANDEMİYLE BERABER SON BULDU
Çanakkale 1. Noteri Nur Erturan nöbetçi noterlik hakkında gazetemize konuştu. Nöbetçi noterlik uygulaması hakkında bilgi veren Erturan, ‘’Nöbetçi noterlik uygulaması geçtiğimiz yılın nisan ayında başladı. Çanakkale’de 6 tane noterlik var. Her hafta cumartesi ve pazar günü olmak üzere bir noterlik nöbetçi oluyordu. İşleyiş bu şekildeydi fakat pandemiden sonra nöbetçi noterlik uygulaması sonlandı. Tekrar bu uygulamanın başlayıp başlamayacağına dair herhangi bakanlıktan gelen bir yazı yok’’ dedi. 
Erturan, ‘’Son olarak nisan ayında nöbet tutulduğunu belirten Erturan, en son mart ayının ilk haftasıydı hatta en son nöbeti biz tuttuk. O tarihten bu yana nöbetçi noterlik yok’’ açıklamasında bulundu. 

NÖBETÇİ NOTERLİĞE TALEP ÇOK OLDU
Nöbetçi noterlik uygulamasında cumartesi ve pazar günleri sabah 10.00 akşam 17.30’a kadar mesai yapılırken haftaiçi sabah 8.30 akşam 17.30 arası görev yapılıyor. Erturan, bu çalışma saatleri arasında cumartesi ve pazar günleri için ‘’Talep oldukça yoğundu. Özellikle cumartesi günleri ciddi yoğunluk yaşandı nöbetçi noterliklerde. Pazar günü bir tık daha azdı ama cumartesi günleri oldukça yoğun günler geçirdik’’ ifadelerini kullandı. Nöbetçi noterlik uygulamasının vatandaşlar tarafından çok sorulduğunu da belirtti.

VATANDAŞ AÇISINDAN FAYDALI BİR UYGULAMA
Erturan ‘’Nöbetçi noterlik uygulamasının yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyorum ama bu dönemde hakikaten olmaması gereken bir uygulamaydı. Doğru bir karar verilerek sonlandırıldı. Çünkü çok aşırı yoğunluk oluyor bu salgın döneminde. Sağlığımız korumak adına hem gelen kişiler için bizim için de doğru karar oldu. Bunun sonlandırılması gerekiyordu ama inşallah sağlığımıza kavuşur eski düzene geçersek yeniden nöbetçi noterliğin uygulanmasının vatandaş açısından faydalı olacağını düşünüyorum’’ dedi

TÜM ÖNLEMLER ALINDI
Pandemi süreciyle birlikte noterlik içerisinde alınan önlemler hakkı bilgi veren Erturan vatandaşların gönül rahatlığı ile gelebilmeleri için tüm önlemleri aldıklarının üzerinde durarak, ‘’Bankolarımızı camla kapattık, maskelerimiz zaten hep takılı vaziyette. Gelen vatandaş eğer maskesizse uyarıyoruz. Noterlik işlemleri için 5 kişiden fazla almıyoruz.  İşlemini yapıyoruz vatandaşın, o çıktıktan sonra ikini vatandaşı alıyoruz yoğunluk olmasın diye. Noterliği havalandırıyoruz, sürekli camlarımız açık. Kolonyamız dezenfektanımız sehpaların ve  bankoların üstünde her zaman var’’ dedi.

Muzaffer Cirtel