Koronavirüs nedeni ile uzun süre kapalı olan okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitim başladı. İlk etapta okul öncesi ve 1. sınıflar, sonrasında ise 2, 3, 4, 8. ve 12. sınıflar için yüz yüze eğitimi başlatan MEB, 5. ve 9. Sınıflarda da dün(2 Kasım) yüz yüze eğitime başladı.
Koronavirüs nedeni uzun süre yüz yüze eğitim görülemeyen okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçildi. Okul öncesi ve 1. sınıflar, sonrasında 2, 3, 4, 8. ve 12. Sınıflar okula giderken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüz yüze eğitim hakkında yaptığı açıklamada, ‘’Ortaokullarda 5. sınıflarda liselerde 9’uncu sınıflarda yüz yüze eğitimi 2 Kasım itibariyle başlatıyoruz. Halan uzaktan eğitimin sürdüğü diğer sınıflarla ilgili durumu gelişmelere bakarak en kısa sürede ilan edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
HAFTADA İKİ GÜN OKULA GİDİLECEK
Yeni kararla birlikte 5’nci ve 9’uncu sınıf öğrencileri dün okula adım attı. 5’nci ve 9’uncu sınıflarda yüz yüze eğitim, diğer sınıflarda olduğu gibi haftada iki gün şeklinde gerçekleştirilecek.
TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla 31 Ağustos'ta başlatılmıştı. Yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan yürütülen yeni eğitim öğretim döneminde yüz yüze eğitim, kademeli olarak başlatıldı. Dün 5’nci ve 9’uncu snıflar ilk kez yeni dönemde okula gitti. MEB tarafından yüz yüze eğitim talimatları verildi. Buna göre, 5 ve 9’uncu sınıfları kapsayan okullarda öğrenim haftada 2 gün yapılacağı kararı alındı. 5’nci sınıflar için toplam 12 ders saati ( 2 gün, 6+6), imam hatip ortaokullarında ise haftada 2 gün toplam 14 ders saati (2 gün, 7+7 ) şeklinde gerçekleştirileceği, Lise 9’uncu sınıflarda ise haftada 2 gün toplam 8+8 şeklinde toplam 16 ders saati yapılacağı paylaşıldı.
Okul içerisinde ve sınıflarda öğrenciler sosyal mesafeyi gözeterek hareket ederek, sıralarda ona göre ayrılacak. Haftada iki gün gerçekleştirilecek derslerin süresi 30’ar dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanması kararı alındı.
5’nci sınıf öğrencilerine yüz yüze eğitimde uygulanacak dersler ise Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri; imam hatip ortaokul 5’nci sınıflarda ise Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Kur'an-ı Kerim ve Arapça oldu.
9’uncu sınıf öğrencileri ise; haftalık ders çizelgelerinde gösterilen ortak, seçmeli ve meslekî derslerin tümünden sorumlu olduklarından dolayı okul yönetimince belirlenen derslerin yüz yüze eğitim yoluyla, bunların dışında kalan derslerin ise uzaktan eğitim yoluyla tamamlayacak.
YÜZ YÜZE EĞİTİME KATILIM ZORUNLULUĞU BULUNMUYOR
Çanakkale’de birçok öğrenci sınıflarda yerini aldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu karara göre; veli tarafından okula gönderilmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak ancak okula gelmeyen öğrencinin velisinde yazılı onay isteneceği belirtildi. Yüz yüze derslere katılmayan öğrenciler ise uzaktan eğitim ile derslerine devam edecek. Bu kapsamda öğrenciler devam ettiği sınıfın müfredatından sorumlu olacak ve tüm konu ve kazanımlardan yapılacak ölçme ve değerlendirmelere katılacakları paylaşıldı.
OKULLARDA TEDBİRLER ALINDI
Bakanlık talimatlarına göre, okullar, yaşanabilecek salgın durumlarına karşı hijyen ve enfeksiyonun önlemesi konusunda çok ciddi önlemler aldı. Sınıflarda öğrenci sayısını azaltıldı. Öğrenciler kademeli ve seyreltilmiş olarak eğitime başladı. Teneffüs saatlerinde de öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekleştirildi.
Hülya Öz