Eceabat Belediyesi tarafından düzenlenen bu yıl ‘’Şalvarını kasketini al da gel’’ sloganıyla Belediye Sosyal tesislerinde Zeytin Hasadı Etkinliği düzenlendi.
Eceabat Belediyesi tarafından 6,7,8 ve 13,14,15 Kasım tarihlerinde yapılması planlanan 3 gün süren etkinliğin ilk haftası gerçekleştirildi. Çanakkale Ticaret Ve Sanayi Odası, Anafortis, Anafartaçiftliği, Gallipolive, Çoral destekleriyle gerçekleştirilen etkinlikte çok sayıda katılımcı yer aldı.
Etkinlikte, Belediye Başkanı Saim Zileli, Uluslararası Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışmaları Jüri Üyesi Birsen Can Pehlivan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşma gerçekleştirdi.
İKİNCİ HASADI DAHA TECRÜBELİ YAPMA TEMENNİSİ
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, “Belediye Meclis üyemiz Timur Bey’in önerisiyle böyle bir işe kalkıştık. Nasıl ki anne baba ilk çocuğunu büyütürken, belli bir acemilik çeker, ikinci çocukta daha tecrübeli anne-baba olursa biz de belki de ikinci hasadımızda daha profesyonelce, daha eksikliklerimizi tamamlayarak, daha iyi bir etkinlik yapabiliriz. Şimdiden eksikliklerimiz olursa sizlerden özür dilerim. Burada ticaretle uğraşanlar, yatırımcılar yıllardır hep kendi halimizde samimi ortamlarda konuştuğumuz bir olay var. Deniyor ki, yarımadada her şey mevcut, her şeyimiz bol ama bir türlü bunun kıymetini, takdirini göremiyoruz. Profesyonel olarak yapanlar, ödül alanları biz bu araştırmaya girdikten sonra öğrendik. Bizim bölgemizde de bunlar varmış. Bu bizim de eksikliğimiz. Biz bunu profesyonelce yaptığımız zaman, ilerideki katma değeri hem üreticimize hem pazarlamasını yapan arkadaşlarımıza, hepimize faydası olacaktır. Tabi burada kimlerden destek bulmamız gerekir; sağ olsun Ticaret Odası Başkanımız Selçuk Bey bununla ilgili her türlü girişimde bulunacağını tahmin ediyorum’’ dedi.
‘’YÖRESEL ÜRÜNLERİ SATMA KONUSUNDA DA KENDİ AYAĞIMIZA SIKIYORUZ’’
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin ardından konuşan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, ‘’İnanarak başlamak, zaferin yarısından çoğudur bence. İnanılmaz iyi şeylere vesile olacağına inanıyorum. Ödül olan değerli üyelerimizi kutlamak istiyorum. Ticaret Sanayi Odası olarak, zeytinyağı için neler yapıyoruz, neler yapabiliriz uzak olduğumuz bir konu değil. Geçen hafta ikincisini yaptık, bir zeytinyağı komitesi kurduk. Geçen hafta Geyikli Kooperatif Başkanı aradı ve ‘Ön onayı aldık, destekleriniz için çok teşekkür ederiz’ dediler. Ziraat Odası Başkanımız, coğrafi işaretlerde zeytinyağının olması için destek istedi ve onlara da destek sözü verdik. Eceabat isterse de memnuniyetle destek oluruz markalaşma ve coğrafi işaret konusunda. Birçok konuda olduğu gibi yöresel ürünleri satma konusunda da kendi ayağımıza sıkıyoruz. Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile çok rahat yürütülebilir, burada ne satılıyor, bizim bir markamız olması lazım, bunun denetlenmesi lazım. Doğru ambalajla doğru ürünün Eceabat zeytinyağı şeklinde satılması lazım çünkü markalaşma böyle olur. Markalaşma ve tağşişle mücadeleyi hepimizin alışkanlık haline getirmesi lazım. Sadece zeytinyağı değil, her konuda bunu yapmamız lazım.
2018 Ağustos’ta bir dalgalanma başladı, daha sonra korona oldu. Ticaret olmadan, aş olmadan, karnımız doymadan hiç birimiz rahat edemiyoruz. Bunun için üretmemiz lazım. Üretip, markalaşıp katma değerini tamamen alıp satmamız lazım. Zeytinyağını üretmişiz, toptancıya satmışız. Bunun hiçbir esprisi yok bana göre’’ şeklinde konuştu.
2 hafta sürecek olan etkinliğin ilk haftası gerçekleştirildi. Zeytin hasadının ardından katılımcılara sertifika ve hediyeler sunuldu. Ardından Geleneksel MECİ Etkinliği yapılarak etkinlik son buldu.
Hülya Öz