Camilerde "Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız" konulu hutbe verildi. Sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun kılınan Cuma namazı sonrası Türkiye'deki tüm camilerde yağmur duası yapıldı.

Tüm Türkiye’de kuraklık yaşanıyor. Son yıllarda ise kuraklık seviyesinde ciddi bir artış gözleniyor. Türkiye’nin her bölgesinde kuraklık kendini gösteriyor. Çanakkale’de de bir süredir gündemde içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajındaki su miktarındaki azalış yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açıklama yaparak barajda sadece 8 aylık su kaldığını belirtmiş ardından ilde uygulanmak üzere pek çok önlem almıştı.

TÜM TÜRKİYE’DE HUTBE VERİLDİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda, son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle cuma namazı sonrası su tasarrufu konulu "Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız hutbesi verildi. Bütün camilerde yağmur duası yapıldı.
Çanakkale’de de Türkiye genelinde olduğu gibi Cuma namazı öncesinde tüm Camii’ler de Cuma hutbesinde suyun önemi ve tasarruflu kullanımı usunda bilgiler verildi. Çanakkale Müftüsü Şükrü Kabukçu’ da Tıflı Camiinde Cuma namazına katılan Çanakkalelilere Cuma Hutbesinde suyun önemi ve su tasarrufu konusunda bilgiler verdi.

‘’SUYU KULLANIRKEN BİLİNÇLİ DAVRANALIM’’
Çanakkale Müftüsü Şükrü Kabukçu Cuma Hutbesinde yaptığı konuşmada  “Rabbimizin bizlere bahşettiği en kıymetli nimetlerden biri “su”dur. Kur’ân-ı Kerîm’in ifadesiyle, “canlı olan her varlık sudan yaratılmıştır” ve suya bağımlı bir ömür sürmektedir. Su, hayatımızın kaynağı, toprağımızın bereketidir. Bedenimize sıhhat ve temizlik, çevremize rahmet ve güzellik su ile gelir. Aziz dinimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s), bir sahabinin abdest alırken fazla su kullandığını görünce, “Bu ne israf!” diyerek onu ikaz etmiştir. Sahabinin “Abdestte de israf olur mu?” sorusu üzerine “Evet, akan bir nehirde (abdest alıyor) olsan bile!” diye cevap vermiştir. Peygamberimizin bu uyarısı, suyun ibadet maksadıyla bile olsa asla israf edilmemesi gereken nadide bir nimet olduğunu bize hatırlatmaktadır. Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurur: “Biz gökten uygun bir ölçüde su indirir ve onu yeryüzünde tutarız. Kuşkusuz bizim onu tamamen gidermeye de gücümüz yeter.” Hepimiz biliyoruz ki, su gibi bir hazineye paha biçilemez. Suyumuz toprağın derinliklerine çekilip gitse, onu bize Rabbimizden başka hiç kimse geri getiremez. Bugün yeryüzünde bir damla berrak ve tatlı suyun hasretiyle yaşayan milyonlarca insan varken, bize düşen sonsuz şükretmektir: “Bizi yediren, suya kandıran, ihtiyaçlarımızı gideren ve bizi barındıran Allah’a hamdolsun!” Şükrümüzün gereği olarak, nimetin kıymetini bilelim, suyu kullanırken bilinçli davranalım. İhtiyacımızdan fazla su tüketerek geleceğimizi tehlikeye atmayalım. Diğer canlıların da hakkını ihlal ederek vebale girmeyelim. Bildiğiniz gibi, son zamanların en kurak yılını yaşadığımız bu günlerde ülkemizde suya ve yağmura ihtiyaç duyulmaktadır. Siz kıymetli cemaatimizi, Cuma namazının farzından sonra yapacağımız yağmur duasına katılmaya davet ediyorum.” dedi.

Çanakkale Müftüsü Şükrü Kabukçu hutbenin ardından Tıflı Camiine gelen Çanakkalelilere Cuma namazını kıldırdı. Cuma namazının ardından Yağmur duası yaptıran Müftü Kabukçu,  yağmur duasına katılan tüm Çanakkalelilere teşekkür etti.                                                                                                                                   
 
Hülya Öz