İl Genel Meclisi Şubat ayı Birleşimi 3. Oturumu gerçekleştirildi. Mecliste belirlenen gündem maddelerinin yanında CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın önergesiyle Ayvacık Tuzla’daki kirliliğin araştırılması madde gündeme alındı.

İl Genel Meclisi Şubat ayı Birleşimi İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülmesi öncesinde Meclis Başkanlığına CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın imzası ile meclis gündemine gündeme ilave edilme talebiyle bir önerge verdi. Önergede “Ayvacık Tuzla bölgesinde faaliyet gösteren jeotermal elektrik üretim tesislerinin bölgedeki akarsu kaynaklarına doğaya zararlı atıklar bıraktığı haberleri bir süredir basında yer almaktadır. Bu konunun meclisimiz tarafından araştırılıp meclisimize bilgi verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Yazılı önergenin gündemin 9. Maddesi olarak görüşülmesine oy birliği ile kabul edilmesinden sonra gündem maddeleri görüşüldü.

‘’ÇAYDA BALIK ÖLÜMLERİ MEYDANA GELMİŞTİ’’
Gündem maddelerinin teker teker meclise sunulmasından sonra önerge ile eklenen 9. Madde hakkında CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça söz aldı. Akça,  “Yine Ekim ayında meclisimizde bu konu ile ilgili görüşmeler yapmıştık. Yapılan görüşmede İl Tarım Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün konu ile ilgili araştırma yapması konusunda görüş birliğine varılmıştı. Ancak bu konuda bir sonuç alamadık. Yöre halkının da bu konu ile ilgili şikayetlerini dile getirmiştim. Tuzladaki işletmenin yürürlüğe uygun bir işletme olmadığı için, katı ve kimyevi maddeleri çaya döküldüğü için çayda balık ölümleri meydana gelmişti. Çayın çevresinde tarım ile ilgili üretim yapan çiftçilerinde sulama yaptıkları alanlarda ürünlerin kuruduğu bilgisini de yine yöre halkından almıştık. Bu önemli konu ile ilgili çevre komisyonuna bu yazılı önergemizin gönderilmesi ve gerekli araştırmanın yapılarak rapor oluşturulmasını talep ediyoruz’’ diye konuştu. 

‘’HALA BU ÖNEMLİ KONU İLE İLGİLENEN KİMSE OLMADI’’
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça’nın konuşmasının ardından söz alan  CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Şerafettin Alkan, “Tuzla’ da geçtiğimiz yıllarda da balık ölümlerine ve canlıların ölümlerine neden olan katı atık ve atıklar tespit edilmişti. Bu konuyu meclisimizde de gündeme getirmiştik. Fakat hala bu önemli konu ile ilgilenen kimse olmadı. Geçen sene 10. Ayda bu konuyu biz sözlü olarak mecliste anlattık. Tarım, Çevre ve Sağlık İl Müdürlüğüne konunun araştırılmasını talep ettik. Ancak 4 ay geçmesine rağmen hiçbir müdürlüğümüzden konu ile ilgili bir araştırma bilgisi ya da raporu gelmedi. Biz CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri olarak konunun çevre komisyonuna havale edilmesini istiyoruz ve ardından da tuzlaya gidilip yerinde bu atıkların verdiği zararın görülmesini tespit edilmesini istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından yazılı önerge çevre komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

Muzaffer Cirtel