Kısıtlamaların etkili olmasıyla koronavirüs yükü azalırken Çanakkale ili ve ilçelerinde vakalar hızla düşüyor. Son verilere göre salgında yükü azalan Çanakkale’de kırmızı nokta kalmadı.
?
Türkiye’ye Mart ayında gelen ve o tarihten beri ülkemizde de görülen korona virüs vakaları sebebiyle 26 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, korona virüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için Hayat Eve Sığar ( HES) uygulamasını Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Uygulama içerisindeki yoğunluk haritası ile vatandaşlar bulundukları bölgedeki vakaların yoğunluğunu şeffaf bir şekilde öğrenebiliyorlar.

Geçtiğimiz Kasım ayı sonunda vakaların en yüksek seviyeye ulaşarak pik yapmasının ardından 4 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tüm ülke genelinde hafta sonu tam kapanma uygulamasına geçildi. Aralık ayı başından beri süren hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla birlikte her Cuma akşamı saat 21.00’da başlayan ve Pazartesi sabah 05.00’a kadar süren kısıtlamalar sonunda vakalarda ciddi oranda azalmalar yaşanıyor.

3 İLÇEDE VAKA YOK
Toplamda 12 ilçesi bulunan Çanakkale’nin tüm ilçelerinde vakalar hızla düşme devam ederken hastanelerdeki pandemi yükü de ciddi oranda azaldı.  Son verilere göre Çanakkale’nin 3 ilçesinde son 1 aydır vaka belirtilmedi. Bu ilçeler ise Bozcaada, Gökçeada ve Eceabat olarak kaydedildi. 

EN FAZLA RİSK EZİNE’DE!
Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçek yer aldığı  HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Eylül ayında tırmanışa geçen korona virüs vakalarında HES yoğunluk haritası kırmızı alarm veriyordu. Adeta merkez kırmızıya boyanmıştı. Bugün ise Çanakkale merkezde vaka sayılarında ciddi bir azalma gözleniyor. Haritaya göre Çanakkale merkez ilçede hiç kırmızı nokta kalmadı. Olumlu bir düşme ivmesi gözlenen il genelinde yoğunluk haritası verileri dikkate alındığında, Bozcaada, Gökçeada ve Eceabat’ta vaka görülmezken genel  tabloya bakıldığında kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçe Ezine olarak kaydedildi. Öte yandan pandemi başından beri risk oranının en fazla olduğu ilçelerden olan Biga’da son verilere göre vakalarda belirgin bir azalma görüldü.
HES Yoğunluk haritası verilerine göre, Çanakkale ili genelinde en az riskli bölgeler, Bozcaada, Gökçeada, Eceabat iken salgında en fazla risk taşıyan bölgeler; Ezine ve Ayvacık olarak kaydedildi.

HES UYGULAMASI
Pandemiyle mücadele döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Sağlık Bakanlığı, bir süre önce Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile bu kontrol ve takibi vatandaşların da hizmetine sunmuştu. Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanı sıra, hastane, eczane, market, duraklar gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de vatandaşlara gösteriliyor. Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, uygulamada yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebilen vatandaşlar, onların da riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs tablosunu da uygulamadan inceleyebilirken, seyahatlerinde kullandıkları HES Kodu’nu uygulamadan alabiliyor.

Arzu Baladur