İl Genel Meclisi’nde bu sefer Ayvacık’ta bulunan jeotermal bölgesinde Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gündeme geldi. burada kurulması planlanan OSB’ye il özel idaresinin en az yüzde 51 hisseye sahip olması istenecek.
İl Genel Meclisi Şubat ayı 5. Birleşimi gerçekleştirildi. Mecliste belirlenen gündem maddelerinin görüşülerek, oy birliği ile ilgili komisyonlara maddelerin görüşülmesi yönünde havalesi yapıldı. Öte yandan
gündem dışı konuşmalar da meclise damga vurdu.
İl Genel Meclisi Şubat ayı son toplantısı 5. Birleşimi İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda çeşitli gündem maddeleri görüşülerek yeni kararlar alındı.
Gündem maddeleri arasında ‘’Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması” ile ilgili komisyon raporu da görüşüldü. Komisyon raporlarında 7. Madde olarak görüşülen “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması” konusu maddede ilk olarak komisyon raporu il genel meclisi üyelerine okundu. Komisyon raporunda “Plan Bütçe komisyonumuzca incelenen Kocaköy ve Kızılokeçili köylerinde bulunan jeotermal kaynakların daha etkin kullanabilmesi amacı ile bölgede kurulması planlanan “Ayvacık ilçesi Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”’ ne İl Özel İdaresi olarak kurusu üye olarak katılmasına, İl Özel İdaresinin %51’den az olmamak koşulu ile temsil edilmesine, Bu katılık payını da İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasına yönelik bu raporun il genel meclisinin takdirine sunulmasına oy birliği ile karar karar verildi.” İfadeleri kullanıldı.
‘’ÖZEL İDARE OLARAK % 51’DEN AZ OLMAMAK KAYDIYLA’’
Konu ile ilgili söz alan Çanakkale İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz “Komisyon üyelerimiz ve dairemizin ilgili birimi inceleme yapmak için bölgeye gittiler. Kızılkeçili ve Kocaköy’ de yapılan incelemelerde jeotermal enerjiden ekonomiye daha fazla katkı sağlanması konusu incelendi. Biz de yani Özel İdare olarak % 51’den az olmamak kaydıyla ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne katkıda bulunacağız ortak olacağız. Ayvacık ilçesi ekonomisine büyük bir oranda katkı sağlayacak önemli bir proje bu. Sadece ekonomiye katkı sağlamasının yanında, o bölgede kurulacak OSB’nin inşaatında ve proje tamamlandıktan sonra işletme aşamasında, ekim aşamasında, üretim aşamasında, üretilen ürünlerin pazarlanmasında proje ciddi bir istihdam sağlayacak. Proje Ayvacık’ a ve çevresine büyük katkı sağlayacak. Meclisimizin de takdir etmesi ile bu proje umarım en kısa sürede hayata geçer” diye konuştu.
‘’BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM SAĞLANACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ’’
İl Genel Meclis üyesi Bülent Korkmaz’ın ardından görüşlerini açıklayan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Rıza Sayın, “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını çok geniş bir komisyon ile inceledik. 3 bin, 310 dönüm bir arazi. Arazinin yapısı komple taşlık bir arazi. Yani bu proje için mükemmel bir seçim yapılmış. 3 bin 100 dönüm atıl olan bir arazi bu proje ile ekonomiye katkı sağlayacak. Bu bölgede bu tesis yapılırsa yolların genişliği yani kamyonların ya da TIR’ların geçebileceği yolların genişletilmesi, yaklaşık 2 bin kişinin çalışması ile bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını tahmin ediyoruz. Bölgede kantar kurulacak. Bölgede yine soğuk hava tesisleri ve depoları kurulacak. Aynı zamanda proje ile kurulacak seraların 12 ay ürün üreterek Ezine’ de yapılan Gıda Organize Sanayi bölgesine ürün desteklemesi yapacak. “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” alanının belirli bir bölümü Mera idi. Ancak o bölgede meradan faydalanan ve hayvancılık yapan üreticileri bu durum etkilemeyecek. Bölgede hayvancılıkla uğraşan üreticilerin kullanabileceği meralarında bilgisini aldık ve yeterince mera var bölgede. “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ‘nin bölgeye çok büyük katkı sağlayacağını ve çok büyük yatırımlar getireceğini düşünüyoruz. Bu projenin bir an önce hayata geçmesini temenni ediyoruz.” dedi.
‘’2 BİN KİŞİ DOLAYLI OLARAK DA 6 BİN KİŞİ İSTİHDAM SAĞLAMIŞ OLACAK’’
Söz alan CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Şerafettin Alkan konu ile ilgili, “ Ben de Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi olarak komisyon ile birlikte bölgede yapılan incelemelere katıldım. Bölgemize yapılan bu yatırım çok önemli. Bu bölgede de sıcak su seracılık devam ediyor. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile bölgede bulunan termal kaynaklar etkin bir şekilde kullanılarak modern örtü altı tarımsal sera faaliyetlerinin yapılması sağlanacak. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşuna yönelik gerekli hazırlıklar yapılarak başvuru dosyası hazırlanacaktır. 3 bin 210 dekarlık Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanı yaklaşık 2 bin dekar olup direk olarak 2 bin kişi dolaylı olarak da 6 bin kişi istihdam sağlamış olacak. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için önerilen alan toplam 3 bin 210 bin metrekare. Alan kamu arazisi niteliğinde olup hazine vasfındadır. Toplam alandan, sanayi alanı, idare ve sosyal alanlar ve teknik altyapı alanları yaklaşık % 15 çıkıldıktan sonra proje 72 adet ve her biri 25 dekar olan sera parsellerinden oluşacak“ dedi.
Konu ile ilgili görüşlerin paylaşılmasının ardından Ayvacık Organize Sanayi Bölgesi Kurulması ve il özel idaresinin %51 ile kurucu üye olması ile ilgili komisyon kararı yapılan oylamada oy birliği ile kabul edildi.
AYVACIK’TAKİ DEPREMİN HASARI 4 YILDIR ONARILAMADI!
Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. Gündem dışı konuşmalar arasında Merkez üssü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi olan 6 Şubat 2017 tarihinde sabah saat 06.51'de gerçekleşen 5.3 büyüklüğündeki deprem sonrasında çevrede büyük yıkımlar oluşmuştu. Yaşanan depremde çok sayıda evin yıkıldığı bazılarının ise ağır hasar alarak kullanılamaz duruma geldiği kaydedilmişti. CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri Nizamettin Akça ve Şerefettin Alkan, yıkıma neden olan deprem sonrasında yaşanan olayları değerlendirerek, aradan yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen deprem konutlarının hala tamamlanamadığını ve depremzedelerin konteynerlerde yaşamaya devam ettiklerini ifade ettiler.
Çanakkale İl Genel Meclisi Şubat ayı son bileşiminde gündem dışı söz alan CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi Nizamettin Akça konuşmasında, ‘’6 Şubat 2017 tarihinde Ayvacık’ ta, Yukarıköy’ de bir deprem yaşanmıştı. Bu depremin üzerinden tam 4 yıl geçti. Depremin ardından deprem bölgesi olan Yukarıköy’e siyasi akın başlamıştı. O tarihten bu tarihe Başbakanlık sisteminden Cumhurbaşkanlığı sistemine bile geçildi. Dönemin başbakanı Binali Yıldırım evleri zarar gören tüm Ayvacıklı depremzedelere anahtar teslimi konutlar yapılacağını söylemişti. Deprem sonrası yaşanan tüm kayıpların telafisi ile ilgili tüm sözler verilmişti. Ancak o tarihten bu tarihe aradan yaklaşık 4 sene geçti. Depremde kayıplar yaşayan Ayvacıklı depremzedelerin yaraları sarılmadı. Örneğin yukarı köyde deprem nedeni ile okul zarar gördü. Okulun ağır hasar kaydı var. Pandemi nedeni ile şu anda yüz yüze eğitim yok ancak Pandemi öncesinde öğrenciler Gülpınar’ a okumaya gidiyorlardı. Yani 7 yaşındaki çocuk taşımalı sistem ile Gülpınar’a gidiyordu. Çocuklar perişan oluyor. 2017’de depremden sonra toplam Ayvacık’ ta 1.175 konut hasara uğradı. Ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen 245 konut bitti ve depremzedelere teslim edildi. İhale edilmesi beklenmen 80 bina, yer seçimi yapılmayan 12 bina var’’ diye konuştu.
‘’BUGÜN BÖLGE KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA’’
Aradan 4 sene geçmesine rağmen depremde ağır hasar gören ve bu şekilde raporlanan binaların yenileri yapılıp teslim edilmediği için depremzedelerin AFAD’ın bölgeye gönderdiği konteynerlerde kalmaya devam etmek zorunda kaldığını ifade eden Akça, ‘’Maalesef bu konteynerlerde yangınlar çıktı ver depremzedeler bu yangınlarda hayatını kaybetti. Depremin ardından 4 sene geçmesine rağmen tamamlanamayan bu binalar tamamlansaydı bu kayıplar yaşanmayacaktı. Depremin olduğu yıl Cumhurbaşkanlığı referandumu vardı. O nedenle bölgeye gelen siyasilerin sayısı çok fazlaydı. Birçok söz verildi ancak bugün bölge kaderine terk edilmiş durumda. Belki İl Özel İdare olarak bu konuda elimiz kolumuz bağlı ama hem iktidar hem muhalefet milletvekilleri bir araya gelip bakanlıklardan bu deprem evlerinin yapılmasını hızlandırabiliriz. Aradan 4 sene geçmiş durumda. Deprem felaketi hiçbir yerde yaşanmasın. Ayvacık olarak biz deprem felaketini yaşadık. Artık Ayvacıklı depremzedelerin yaralarının sarılmasını talep ediyoruz. Ayvacık’ın en fazla ilköğretim öğrencisinin olduğu köy Yukarıköy. Burada en azından 5 derslik bir okul yapılabilir ama bu konu ile ilgili hiçbir faaliyet yok” dedi.
Mehmet Kuzey