Barbaros Mahallesi Plaj Caddesi’nde eczacılık yapan evli ve bir çocuk annesi Damla Yaprak Özkal, sosyal paylaşım sitesinde gördüğü askıda iftarlık uygulamasını eczanesinin bulunduğu caddede de başlattı. Durumu olmayan yada dar gelirli vatandaşlara Ramazan ayında yardımcı olmak adına başlattığı bu uygulamaya mahalle sakinlerinden de destek geliyor.
Askıda iftarlık uygulamasını ilk olarak bir sosyal paylaşım sitesinde gördüğünü belirten Damla Yaprak Özkal, "Başka bir şehirde bir marketin önünde bu şekilde askıda iftarlık uygulamasını görmüştüm, hatta kendimde paylaşmıştım. O zaman da birçok arkadaşım, biz de yapalım diye destek çıkmıştı. Daha sonra birbirimize bıraktık yapalım diye ama o şekilde yürümüyor iş, hatta sosyal kuruluşlara bildirelim dedik ama o zamanda ramazan geçecekti. En sonunda ben dün arkadaşlarım ve personelimle birlikte biz bir yerden başlatalım dedik. Bir mahallede başlar sonra öbürüne yayılır diye düşündük. Sonunda karşı komşumuzdan da izin aldık. Sağ olsun o teyzemiz de çok yardım sever bir teyzedir. Onun duvarına böyle bir şey koyduk. İlk olarak kendimiz bir şeyler koyduk sonra akşamüzerine doğru ekmekler, soğanlar ve birkaç bir şey de gelmeye başladı” dedi.
"HERKESİN 3 LİRA 5 LİRA BİR BÜTÇESİ VARDIR"
İlk olarak bu uygulamada yiyeceklerin alınıp alınmayacağından çekindiklerini belirten Özkal, "Baştan korkuyorduk, 'Alınır mı alınmaz mı, insanlar ne yapar?' diye ama baktık ki olacak. Daha olay çok yeni ama ben öncelikle etrafımızdaki marketlere haber verdim ama herkesin 3 lira 5 lira bir bütçesi vardır. Herkes bir makarna, bir pilav alabilir. Öncelikle onlara haber verdik. Birde mahallede bizlere gelen müşterilerimize de haber verdik, biraz destek olun diye. Şimdi herkes ‘nereye kurdunuz, bizde yardımcı olalım yada kendi mahallemizde oluşturalım’ diyor. Ramazan bitene kadar bu uygulamamıza devam edeceğiz. En kötü biz paketleri koymaya devam edeceğiz az da olsa ama önemli olan bunun devamının gelmesi” dedi.
"BU ŞEKİLDE TANIMADIKLARIMIZA DA YARDIMCI OLABİLİRİZ"
Tek başlarına yeterli olamayacaklarını ve iyiliklerin paylaşarak çoğalacağını ifade eden Özkal, "Eski geleneklerimizde de vardır ya Ramazanlarda ihtiyacı olanlara yardımcı olursunuz. Birde ihtiyacı vardır, isteyemiyordur asıl önemli olan onları görmek. Mesela fitremizi bile bildiğimiz durumu olmayan insanlara dağıtırız. Bu şekilde tanımadıklarımıza da yardımcı olabileceğiz. Böylelikle manen de huzurlu bir şey. Herkese tavsiye edebilirim. Kendi mahallelerinde de oluşturabilirler” diye konuştu.
"KOCASI UTANIR DİYE OĞLANI GÖNDER DEDİM"
Aslen Hataylı olan ve 43 yıldır Çanakkale Barbaros Mahallesi Plaj Caddesi’nde oturduğunu belirten 68 yaşındaki 5 çocuk annesi Şükran Büyükkarakaya, "Bizim mahallemizdeki insanlar tek maaşlıdır. Durumları çok çok iyi değildir. İhtiyacı olsa da söylemezler ama ben 43 senedir bu mahallede oturuyorum. Kim fakir, kimin durumu daha iyi biliyorum. Gelmeyenlere telefon bile açtık dün akşam gelip alsınlar diye. Şuradaki komşumuzun üç tane çocuğu var kendisi temizliğe gidiyor. İki tane pide kalmış akşam kocası geçiyordu belki utanır diye oğlanı gönder dedim. Oğlanda yokmuş, adam kendisi geldi. Al götür bunları oğlum dedim. Nasıl teşekkür ediyor bir görseniz. Belki de sahurda yoktu pideleri” şeklinde konuştu.
Öte yandan, erzak poşetlerinin yanında bir de makas bulunuyor. Durumu iyi olmayan ve yiyecek almaya gelen kişi, orada çok vakit kaybederek utanmaması için poşetin ağzını kesip, gidebiliyor. Bu uygulama Ramazan ayı boyunca da devam edecek.
Kaynak: İHA