Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği 3. Sınıf öğrencisi Emre Esenboğa, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Çanakkale İl Müdürlüğü sayesinde kariyer basamaklarını tırmanıyor.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği 3. Sınıf öğrencisi Emre Esenboğa, turizm sektöründe çalışmayı istediği için iş arama sürecine girdi. İŞKUR’da gördüğü ilanla kariyerine adım atan Esenboğa şimdi ise garsonluktan terfi ederek, ön büro personeli olarak çalışıyor. Esenboğa, iş arama süreci, başvuru dönemi hakkında konuşarak gençlerin İŞKUR’un faaliyetlerinden yararlanmaları için tavsiyede bulundu.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz? İş arama yolculuğu oldukça meşakkatli bir süreç, siz bu süreci nasıl geçirdiniz?
Adım Emre Esenboğa, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Hem okuyup hem de bölümümle bağlantılı bir işte çalışmayı çok istiyordum. Kısa bir süre de olsa bir kahvaltı evinde işe başlamıştım. Ancak ben turizm sektörünün içinde olmalıydım. Çanakkale Cura Otel’in yetiştirilmek üzere garson aradıklarına İŞKUR ilanlarında rastladım.
İlanı gördükten sonra nasıl bir yol izlediniz?
Kaydımı yaptırmak ve bu ilana başvurmak için İŞKUR’a gittim. İş ve Meslek Danışmanım işbaşı eğitim programı hakkında bilgi verdikten sonra beni ilana yönlendirdi. Otel ile yapmış olduğum görüşme olumlu geçti. Garson olarak işe başladım. Çalıştığım yerde 2 yılımı doldurmak üzereyim.
Mesleğiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
“Herkes garsonluk yapabilir ama herkes iyi bir garson olamaz”! Yüksek enerji gerektiren bir iş olduğu için doğru yapıldığı takdirde işletmenin itibarını yükseltir, müşteri sayısını artırır. İşimizde iyi bir iletişim, düzgün bir Türkçe şarttır.
Bulunduğum yer kendimi geliştirmeme uygun fırsatlar yaratan kurumsal bir firma. Bir süre sonra beni ön büro elemanı olarak değerlendirmeye karar verdiler. Resepsiyonist olarak da 5 aydır görev yapıyorum. Zaten okuduğum bölüm gereği ön muhasebe, kat hizmetleri, ön büro elemanı, garsonluk meslekleri hakkında bilgi sahibiydim. O yüzden yeni çalışma alanımda yabancılık çekmedim.
Ön büro elemanı olarak neler yapıyorsunuz? Bu işin size katkıları neler oldu?
Ön büro elemanı olarak güler yüzlü ve saygılı olmak zorundasınız. Dikkatli, güçlü bir hafıza ise olmazsa olmazımızdır. Gün içinde onlarca farklı kesimden çeşitli insanla kurulan iletişim bana özellikle insan ilişkileri konusunda derin bakış açısı kazandırmıştır.
İşinizden oldukça memnun görünüyorsunuz. Hali hazırda iş arayanlara ne önerirsiniz?
İş arama yolculuğumda bana ışık tutan İŞKUR’a minnettarım. İşbaşı eğitim programı sayesinde bir değil birden fazla meslek sahibi oldum. Benim gibi genç arkadaşlarıma tavsiyem İŞKUR’un faaliyetlerinden yararlanmalarıdır. İnsana dokunmaksa eğer izin verin İŞKUR size de dokunsun, yeni iş fırsatları ile tanışmanıza vesile olsun.
Damla Şener Okdaş