Türkiye genelinde en fazla vaka artışının yaşandığı 3’üncü il olan Çanakkale’de bu ürkütücü tablonun nedenleri araştırılıyor. Üç hastane boş olmasına rağmen hem ÇOMÜ Araştırma Hastanesi hem de Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesine dönüştürülmesi nedeniyle korona testi pozitif çıkanlar ve normal hastalar aynı hastanede tedavi görmesi vakaların hızla artmasında en büyük neden olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bu hastanelere negatif gelen normal hastaların pozitif çıkma oranının çok yüksek olduğunu belirtiyor.  
 
Türkiye'nin risk haritasında çok yüksek risk ile ’kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 8-14 Şubat tarihleri arasında 37,61, 15-21 Şubat tarihleri arasında 43,76, 20-26 Şubat tarihleri arasında 81,51, 27 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında 107,29 iken, 6-12 Mart tarihleri arasında 149,76, 13-19 Mart tarihleri arasında 202,75’ye, 20-27 Mart tarihleri arasında 348,81, 27 Mart-2 Nisan tarihleri arasında 546,77 olarak gerçekleşti.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı rakamlara göre, 3-9 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 797,34’ye yükseldi. Her 100 bin kişide görülen 797,34 vaka sayısıyla Türkiye’de üçüncü sırada yer aldı. Çanakkale'de vaka sayıları, 8 Şubat’tan günümüze değin 21 kat artış gösterdi. Bu rakamlar kentte adeta şok etkisi yarattı.
 
YOĞUN BAKIM SERVİSLERİ ARTIRILDI  
Son açıklanan tablolar Çanakkale’deki ciddiyeti bir kez daha ortaya koyuyor.  İlk pandemi hastanesi olarak ÇOMÜ Araştırma Hastanesi olarak seçilmişti. Buradaki yoğun bakım servisi bir süre sonra yetmeyince Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi de pandemi hastanesine dönüştürüldü. Geçen süre zarfından bu iki hastane yoğun bakımdakilere hizmet verdi.
Bir süre önce Çanakkale’de vaka sayısı azalınca devlet hastanesindeki yoğun bakım ünitesindeki sayı 1’e indirildi. Son zamanlarda hızla artan vaka sonrasında devlet hastanesindeki yoğun bakım servisi de artırıldı.
 
3 HASTANE BOŞ DURUYOR
Türkiye’de virüsün ortaya çıkması ile beraber ülke genelinde birçok tedbir ele alınmıştı. O dönemde Çanakkale’de virüs artmadan şehir merkezinde boş duran 3 hastaneden birisinin pandemi hastanesi olarak hazırlanması önerilmişti. Bu konuda peş peşe haberler yaptık. Bu satırlarda Eski Çanakkale Devlet Hastanesi, Eski SSK Hastanesi ve Askeri Hastane’den birisinin pandemi hastanesi olarak hazırlanması gerektiğini vurgulamıştı. Daha sonra uzmanlarda özellikle eski SSK Hastanesi’nin buna uygun olduğu yönünde açıklamamalar yaptı. Tüm bu önerilere rağmen Çanakkale Sağlık Müdürlüğü vatandaşlara hizmet veren mevcut hastaneleri pandemi hastanesine dönüştürdü. Bu hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri de yetmeyince yeni yoğun bakım üniteleri ekleniyor.
 
POZİTİF VE NORMAL HASTALAR AYNI HASTANEDE
Her iki hastanenin pandemi hastanesi olması nedeniyle bu hastanelere hem koronalı hastalar hem de normal hastalar gidiyor. Pandemi hastanesine dönüşmesinden dolayı birçok alanda kısıtlamalar yaşanınca yoğunluk da arttı. Buraya giden hastaların kimin negatif kimin ise pozitif olduğu bilinmiyor. Testi yapılmayan fakat virüs taşıyan hastaların da normal bölümlerde dolaştığı belirtiliyor. Hastanelerde çalışan uzmanlar, bu tür durumların sık sık yaşandığını itiraf edildi. Bu sorun nedeniyle hastanelere negatif gelen vatandaşların koronalı olarak çıkma oranının yüksek olduğunu belirtilerek, pandemi hastanesinin ayrı olmasına bir kez daha dikkat çekiliyor.

Hülya Öz