Koronavirüs vakalarının arttığı ve yüksek riskli iller arasında ilk üçe giren Çanakkale’de kısıtlamalar dahilinde İskele, Kordon, Yeni Kordon, Özgürlük Parkı gibi sahiller, parklar ve bahçeler kapatıldı. Bununla birlikte Barbaros Mahallesi’nde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası da ziyarete kapatıldı.

Çanakkale Barbaros Mahallesi’nde bulunan ve boğazın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, yapılan restorasyonlar sonrası sosyal yaşam alanı ve açık hava müzesine dönüştürülmüş, ziyarete açılmıştı. İçerisinde bulunan müze, sergi, yaya ve bisiklet yolları, çocuk oyun parkları ve spor aletleri gibi alanlarla vatandaşın en çok vakit geçirdiği yerlerden biri haline gelmişti.

Havaların ısınmasıyla kent halkı tabya, park ve sahil gibi açık alanlarda vakit geçirmek istiyor. Bu alanlardan biri olan Hamidiye Tabyası’nın da kapatılmasıyla vatandaşın yasak saatleri dışında vakit geçirebileceği bir alanı kalmadı. Yasaklardan önce çocukların parkta oynadığı, vatandaşın yürüyüş yapıp vakit geçirdiği Tabya, yasakların gelmesiyle bomboş kaldı.

EN KAPSAMLI SOSYAL YAŞAM ALANI
Barbaros Mahallesi’nde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası, kentin en kapsamlı sosyal yaşam alanlarından biri haline geldi. İçerisinde bulunan müzeler, parklar, yaya ve bisiklet yolları, açık hava müzesi ve sergiler, seyir terası, amfi tiyatro, tören alanı ve kafeterya gibi alanlarla şehre ziyarete gelenlerin ve kent halkının uğrak yerlerinden biri oldu.
İçerisinde, 10 tescilli bonet (cephanelik) bulunuyor. Denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirilerek, Çanakkale Savaşları'nı burada ziyaretçilere bazen sesli bazen de videolu olmak üzere farklı bir konseptle anlatılması sağlanıyor.

MİNYATÜRLER YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Tabya’da en çok ilgi gören alanlardan biri de minyatürler oldu. Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'nden Ege Denizi'ne kadar uzanan su yolunun minyatürü, Boğaz’ın her iki kenarında yer alan Kaleler, Tabyalar ve Şehitliklerin minyatürlerinin konumlandırıldığı Minyatür Gelibolu Alanı da yer almaktadır.
Bonetler arasındaki top atış alanına, Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan bir tarihi top, bahçede ise 1. Dünya Savaşı’nda Türk cephelerinde kullanılan Alman yapımı Albatros model, iki kişilik silahsız keşif ve bombardıman uçakları da yer alıyor.

DİJİTAL GÖSTERİM MERKEZİ DE TABYA’DA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca İskele Meydanı’nda kurulmak istenen ama daha sonra Anadolu Hamidiye Tabyası’na kurulmasına karar verilen Dijital Gösterim Merkezi de ziyaretçilerin odak noktası.

Dijital Gösterim Merkezi ile Türk Milletini bir paydada buluşturan önemli günler başta olmak üzere ortak değerler ve vizyon projelerin vurgulanması ve anılması için kurulan Dijital Gösterim Merkezi’nde her ay farklı temalarda gösterimler yer alıyor.

Beş farklı bölümden oluşan Dijital Gösterim Merkezi’nin girişinde ziyaretçiler, merkez hakkında bilgi almalarının ardından, 360 derece görsel deneyim alanına gelerek burada sinevizyon gösterimini seyrediyor. Merkezde ayrıca görme engelli yolu ve işitme Engelliler için işaret lisanıyla anlatım imkânı da bulunuyor.
 
Muzaffer Cirtel