Çanakkale’nin, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında geçtiğimiz hafta yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmasının ardından salgının boyutu daha da büyüdü. Salgının yoğunluğunu belirten kırmızı renk bu haftayla birlikte daha da genişledi.

Vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü Çanakkale,  Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı. Merkezle birlikte tüm ilçeler yüksek riskli alan oldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yeni kontrollü normalleşme 1 Mart ile birlikte başlatıldı. Yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. İlk açıklanan renkli risk haritasında Çanakkale yüksek riskli (turuncu) olarak belirlendi. ilimizdeki vaka yoğunluğu göz önüne alınarak kısıtlamalar azaltıldı. Kısıtlamaların azalması havalarında ısınmasıyla vatandaş kendini dışarı attı. Sahil ve kafeler dolunca vakalarda artış başladı. Açıklanan son risk haritasında Çanakkale Türkiye geneline nüfusa göre vaka yoğunluğu baz alındığında en çok riskli ilk 3 il arasına girdi. Her hafta açıklanan illere göre vaka sayısı insidans haritasında da vaka artışı devam ediyor. İnsidans haritası Çanakkale’nin riskli durumunu gözler önüne serdi. 27 Mart- 2 Nisan arasında açıklanan vaka sayısı nüfusa göre yüz binde 546,77 iken son açılanan risk haritasında Çanakkale’nin vaka yoğunluğu yüzbinde 797,34’e çıktı. Çanakkale, Kırklareli ve İstanbul’dan sonra en riskli 3. İl oldu.

HES HARİTASI ALARM VERİYOR
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de 1 Mart tarihinde başlayan yeni kontrollü normalleşmenin ardından vaka sayıları gün be yükselmeye başladı.

TÜM İLÇELERDEKİ RİSK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Çanakkale’de Yüzbinde insidans haritası açıklandıktan sonra tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Öte yandan risk HES haritası verilerine de yansıdı. Son verilere göre Şubat ayından önce bazı ilçelerinde hiç vaka olmayan Çanakkale’de vaka olmayan hiçbir ilçesi kalmadığı kaydedildi. Geçtiğimiz hafta Çanakkale’de 12 ilçe arasından 12’si de yüksek risk teşkil ederken bu hafta salgının boyutu biraz daha büyüdü. Son paylaşılan HES haritasına göre Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar daha çok arttı. 
12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakalar Yeni kontrollü normalleşme öncesinde büyük ölçüde düşmüştü. Yeni kontrollü normalleşmenin ardından kafeler ve restoranların açılmasıyla birlikte vakalar yeniden artışa geçti. İlçeler tek tek alarm verirken HES Yoğunluk Haritası verilerine göre vaka olmayan ilçe kalmadı. Salgının başından beri en az risk taşıyan bölgelerden olan adalar bile alarm vermeye başladı. Gökçeada’nın hemen her köyünde vaka bulunurken Bozcaada’da ise kırmızı renkle gösterilen riskli alanlar genişledi.
14 Nisan ile birlikte artan vakalar sonunda kısmi kısıtlama kararı verildi. Kısıtlamaların uygulanmaya başlanmasının üzerinden henüz 1 hafta geçmesine karşın vakalarda azalma görülmedi. Aksine ise artış devam ediyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Çanakkaleliler ise yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, ilde vaka görülmeyen ilçe kalmadı. İl genelinde 12 ilçe de risk teşkil ediyor. Uzmanlar Çanakkale’de mutant virüs etkisinin daha fazla olabileceği yönünde görüş bildirirken İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’dan aşılanmanın en fazla olduğu illerden olan Çanakkale’de vaka artışının neden bu kadar yoğun olduğu konusunda bir açıklama bekleniyor.

Muzaffer Cirtel