Çanakkale, nüfusuna göre Türkiye’de en fazla vakaya sahip il oldu. Yüzbinde vaka sayısı 968,98 olan Çanakkale’nin değerlendirmesini yapan Tabip Odası başkanlığı ‘’Çanakkale’de pandemi yönetimi iflas durumdadır’’ şeklinde açıklama yaparak yoğun bakımlarda yer olmadığını belirtti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs geçtiğimiz 11 Mart tarihinden beri ülkemizde de görülüyor. Türkiye’nin salgınla mücadelesi devam ederken toplamda 35 bin 926 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. Salgınla mücadele kapsamında ülkede Mart ayından beri çeşitli tedbirler alındı. Son olarak vakaların ilk ortaya çıkışından tam 1 yıl sonra normalleşme yolunda önemli bir atıldı. Tüm Türkiye genelinde 1 Mart tarihi itibariyle yeni kontrollü normalleşmeye geçildi. Yeni kontrollü normalleşme ile bir süredir kapalı olan kafeler ve restoranlar açılırken çeşitli kısıtlamalar da illerin vaka yoğunluğuna göre kaldırıldı. Yeni kontrollü normalleşme ile vakalarda beklenen olmadı. Tüm Türkiye’de her geçen gün artan vakalar kısıtlamaları beraberinde getirdi.

Sağlık bakanlığı salgının başından beri halkı bilgilendirmek için çeşitli verileri vatandaşla paylaşıyor. 8 Şubat tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığı illerin nüfuslarına göre yüzbinde vaka sayılarını paylaştığı haritayı kamuoyuna sundu. 8 Şubat Tarihinde açıklanan haritada Çanakkale en az riskli iller arasında yer alırken açıklanan son haritada Çanakkale’de 81 il arasından en riskli il oldu. 8- 14 Şubat haftasında 37,61 olan vaka sayısı, 10- 16 Nisan haftasında ise 962,98 oldu. Açıklanan yeni verilere göre 541 bin nüfuslu Çanakkale’de riskin her geçen gün büyüdüğü gözler önüne serildi.

COVİD SERVİSLERİ ARTTIRILMIŞTI
8 Mart tarihinden beri sahada çalışan sağlık çalışanları artan vakaları gözlemleyerek hem kentlilere hem de yönetimlere uyarılarda bulunuyordu. Tabip Odası Başkanlığı Nisan ayı başında artan vakalar sonunda Covid servisleri yetersiz kalmaya başladığını ifade etmişti. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, salgında yeniden artışların gözlendiği ve geçen yılın sonundaki yüksek vaka sayılarına ulaşıldığını belirterek, ‘’Çanakkale’deki vaka artışları nedeni ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde virüsün en fazla yayılım yaptığı tarihlerde Covit-19’lu hastalar 4 serviste tedavi görüyordu. Tabi Çanakkale’de vaka sayılarının düşmesi ilke birlikte bu servis sayıları da düşmüştü. Bugün ise bu servis sayısı vaka artışı nedeni ile yine dört’ de çıkarıldı. Bu şu demek oluyor ki Çanakkale’nin vaka sayısı açısından en kötü olduğu dönemle şuan aynı süreci yaşıyoruz’’ şeklinde belirtmişti. Bununla birlikte Hastanede 3 Covit-19 yoğun bakım servisi artan vakalarla geçtiğimiz gün bir genel yoğum bakım servisinin de covid yoğun bakım servisine çevrilmesiyle 4’e çıkartıldı.

‘’SALGIN BİR AN ÖNCE KONTROL ALTINA ALINMALIDIR’’
Çanakkale Tabip Odası 18 Nisan’da açıklanan illere göre yüzbinde vaka sayısı haritasında birinci olan Çanakkale hakkında değerlendirmeler yaparak, il genelinde alınması gereken tedbirleri sıraladı. Tabip odası tarafından yapılan açıklamada, ‘’Salgın bir an önce kontrol altına alınmalıdır. Çanakkale’de pandemi yönetimi iflas durumdadır.  İl Pandemi kurulu’nda Çanakkale Tabip Odası yer almalı, bilimsel bir perspektifle Çanakkale’nin durumu yeniden gözden geçirilmelidir. Çanakkale’de en az 14 gün süreyle tam kapanma uygulanmalıdır. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, sadece onkoloji hastaları gibi tıbbi öncelikli vakalara, acil vakalara ve pandemi hastalarına bakmak üzere organize edilmelidir’’ ifadelerine yer verildi.

‘’COVİD DIŞI VAKALAR İÇİN DE YERİMİZ KALMAYACAK’’
Tabip Odası tarafından yapılan açıklamanın devamında  ‘’Çanakkale’de son vaka sayıları göstermektedir ki, il pandemi yönetimi iflas etmiştir, halkımız kendi güvenliğini sağlamak üzere azami dikkat göstermek zorundadır. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde Cuma günü açılan 4. Yoğun bakım ünitesi de 2 gün içinde dolmuştur.  Tüm Çanakkale halkına duyururuz ki, yeni covid dışı vakalar için de yerimiz kalmayacak! Bu korkutucu film repliği değil, gerçek bir kırmızı alarmdır. Lütfen maskesiz dolaşmayınız, kalabalık ortamlara girmeyiniz, karantina kurallarına uyunuz ve acil olmadıkça hastanelere gitmeyiniz’’ denildi.

Mehmet Kuzey