Salgında birinciliğe yükselen Çanakkale’de bulaş riskini azaltmak amacıyla hastalar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde içine sırayla alınmaya başlandı. Hastane kapısı önünde kuyruklar oluşunca bu kez de hastane bahçesinde sosyal mesafe hiçe sayıldı.
Geçtiğimiz Pazar günü Sağlık bakanlığı tarafından son insidans haritası paylaşıldı. Çanakkale vaka yoğunluğunda Türkiye’de birinci sıraya geldi. Haritanın ilk açıklandığı Şubat ayından beri Çanakkale’deki vaka artışı hiç azalmadı. Koronavirüs renkli risk haritasında ‘çok yüksek risk’ grubu ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de, Yeni paylaşılan haritaya göre vaka sayısı 100 bin kişide 962,98 olarak kaydedildi. Çanakkale, 8 Şubat'tan günümüze 26 kat artış göstererek son bir haftada ise 797,34'ten 962,98'e yükseldi.
Sağlık bakanlığı tarafından açıklanan haritanın ardından ildeki STK’ler ve odalar yeni tedbirlerin alınması için açıklamalarda bulundu. Tabip Odası tarafından Mehmet Akif Ersoy devlet hastanesinde hem pandemi servisinin hem de yoğun bakımların dolu olduğu yönünde uyarıların yapılması ile dün devlet hastanesinde yeni bir uygulama başlatıldı.
Koronavirüs vaka sayısında rekor sayıya ulaşan kentimizde yeni tedbirlerin uygulanması zorunluluk haline geldi. Pandeminin yükünü azaltmak ve bulaş riskini en aza indirgemek için devlet hastanesinde sabah erken saatlerden itibaren poliklinik için gelen hastalar randevu saatlerine göre içeriye alınmaya başlandı. Hastane içinde bulaş riskini azaltmak için yapılan bu uygulamada hastalar randevu alarak geldikleri hastane girişinde sıraya girdi. Güvenlik tarafından içeriye sırayla alınan hastalar hastane içinde yoğunluk oluşturmadı.
Öte yandan hastalar, hastane bahçesinde bekletilince hastane kapısından itibaren uzun kuyruklar oluştu. Yapılan uygulamayla Hastane içindeki bulaş riski azaltılsa da bu kez de hastane bahçesinde risk oluştu. Hastane kapısındaki sırada zaman zaman sosyal mesafe kuralları da hiçe sayıldığı görüldü.
MERKEZDE 3 HASTANE BOŞ
Hastanedeki yoğunluk akıllara kullanılmayan, boş duran 3 hastaneyi getirdi. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yapıldıktan sonra eski devlet hastanesinde birkaç poliklinik açık bırakıldı geri kalanı tamamen boşaltıldı. Aynı şekilde Esenler mahallesinde bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu ek binası ise tamamen boşaltıldı. Geniş alan üzerine kurulan ve büyük bahçesi bulunan bu ek binanın kaderi ne olacağı belli olmazken, hızla yayılan koronavirüs için bu hastanenin karantina hastanesi yapılması istenmişti. Bunun yanında başka bir öneri de Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen eski askeri hastanenin pandemi servisi olmasıydı.
Salgının başında yapılan tüm öneri ve isteklere rağmen Çanakkale Sağlık Müdürlüğü ve yetkili kurumlar, ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesine çevirdi. ÇOMÜ Hastanesi’nin pandemi hastanesine çevrilmesinin ardından kentteki tüm hastalar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldı. Bir süre sonra ÇOMÜ Araştırma Hastanesi, artan vakalara yanıt veremeyince Mehmet Akif Ersoy devlet hastanesi de covid servislerini açmıştı. Normal hastaların ve virüslü hastaların aynı hastanede tedavi olmasının tepkileri sürse de bir çözüm yolu bulunmadı. Virüs riski olan da olmayan da aynı hastaneye gidince salgının boyutu büyüdü.
Şimdi ise il sağlık müdürlüğü 3 hastane için pandemi başında yapılan önerileri dikkate alıp bir çözüm bulunacak mı yoksa, kentlileri salgında kaderine mi terk edecek merak ediliyor. Kentte hastane çok olmasına karşın hastanelerdeki yoğunluğa neden bir çözüm bulunmadığı ile ilgili il sağlık müdürlüğünden bir açıklama bekleniyor.
Muzaffer Cirtel